Ελλάδα

Τα παραπανίσια κιλά μειώνουν τον κίνδυνο θανατηφόρου εγκεφαλικού

Τα παραπανίσια κιλά μειώνουν τον κίνδυνο θανατηφόρου εγκεφαλικού
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα παραπανίσια κιλά μειώνουν τον κίνδυνο θανατηφόρου εγκεφαλικού- Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που αναδεικνύει τα λεγόμενο «παράδοξο της παχυσαρκίας», μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης έπειτα από ένα εγκεφαλικό έχει ένας υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Φαίνεται να μειώνεται η πιθανότητα ενός θανατηφόρου εγκεφαλικού όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος.

Η νευρολόγος δρα Ζουόλου Λίου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος ‘Αντζελες (UCLA), και οι ερευνητές της έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Φιλαδέλφεια.

Στο δείγμα ανέλυσαν στοιχεία για 1.033 ανθρώπους με μέσο όρο ηλικία 71 ετών, οι οποίοι είχαν πάθει οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι όσοι ήσαν σοβαρά παχύσαρκοι με δείκτη μάζας σώματος άνω του 35, είχαν 62% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν, σε σχέση με όσους είχαν κανονικό βάρος με δείκτη μάζας σώματος 20-24.

  • Οι παχύσαρκοι με δείκτη 30-34 είχαν 46% μικρότερο κίνδυνο για θανατηφόρο εγκεφαλικό
  • Ενώ οι υπέρβαροι με δείκτη 25-29) είχαν 15% μικρότερο κίνδυνο
  • Οι άνθρωποι με βάρος μικρότερου του κανονικού με δείκτη μάζας σώματος κάτω του 20 είχαν 67% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν μετά από ένα εγκεφαλικό

Το ιατρικό παράδοξο είναι ότι το πάχος μπορεί να προστατεύσει μερικούς ανθρώπους, όπως τους πολύ ηλικιωμένους ή όσους έχουν ορισμένες χρόνιες παθήσεις, όπως η καρδιοπάθεια και η νεφροπάθεια.

«Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν ένα θρεπτικό απόθεμα που τους βοηθά να επιβιώσουν μετά από παρατεταμένες ασθένειες», δήλωσε η δρ Λίου.

Δείτε ακόμη:

Οι φαρμακοποιοί θα παρέχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X