Ελλάδα

Το επικοινωνιακό κόλπο με τα capital controls

Το επικοινωνιακό κόλπο με τα capital controls
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι βουλευτές της ΝΔ χειροκρότησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τουλάχιστον δύο φορές, στην αναγγελία της κατάργησης των capital controls. Τα φίλα προσκείμενα σάιτ ενθουσιασμένα κι΄ αυτά από την αναγγελία. πολύ όμορφα και πολύ σημαντική η αναγγελία.

Ομως, πώς καταφέραμε να φτάσουμε στην άρση των capital controls;  Οικονομικά ποιος το πέτυχε; Η νυν ή η προηγούμενη κυβέρνηση; Εκανε τίποτα το εντυπωσιακό στην πραγματική οικονομία η σημερινή κυβέρνηση, που να δικαιολογεί τη σημαντική αυτή απόφαση; Οχι ασφαλώς. Αρα στο σκέλος της πραγματικής οικονομίας η επιτυχία ανήκει στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ομως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε (και δεν θα περίμενε κανείς να κάνει) καμία αναφορά σε αυτή την πλευρά.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έκανε τίποτα; Οχι ασφαλώς. Για να είμαστε δίκαιοι και να αποδώσουμε “τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού των Θεώ” θα πούμε πως είχε δίκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν είπε στη Βουλή ότι βελτιώθηκε το κλίμα στις αγορές με την εκλογή της νέας κυβέρνησης (οι αγορές βλέπετε δεν συμπαθούν και τόσο πολύ τις αριστερές κυβερνήσεις) και ότι εκδόθηκαν επταετή ομόλογα με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο, ένεκα του κλίματος στις αγορές.

Αρα, για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε εκείνα που χρειάζονταν στη βάση της πραγματικής οικονομίας για την πλήρη άρση των capital controls και η σημερινή βελτίωσε το κλίμα που επικρατούσε στις αγορές, το οποίο πάντως ήταν καλό και στο παρελθόν, όπως έδειχνε η διαρκής αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού δημοσίου.

Αρα λογικά τα χειροκροτήματα και ο ενθουσιασμός επιβραβεύουν και την προηγούμενη κυβέρνηση. Τί; Διαφωνείτε; Για ξαναδιαβάστε το συλλογισμό που αναπτύξαμε και πείτε μας που είναι λάθος.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Capital controls τέλος

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X