Αναλύσεις

Το μεγάλο αγκάθι του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το μεγάλο αγκάθι του Κυριάκου Μητσοτάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Η αντιπροεδρία για την Ελλάδα στην Κομισιόν, βρήκε πόρτα ανοιχτή και μπήκε. Κάπως έτσι αιτιολόγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την απόφαση της κυβέρνησης να μην ορίσει τον Αντώνη Σαμαρά επίτροπο.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα πήγαινε επίτροπος στην Κομισιόν, αν ως πρώην πρωθυπουργός γινόταν και αντιπρόεδρος. Ομως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δοθεί αντιπροεδρία στην Ελλάδα, οπότε κρίθηκε υποτιμητικό για έναν πρώην πρωθυπουργό το χαρτοφυλάκιο ενός απλού επιτρόπου.

Οπότε ο ορίστηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, που αποδείχτηκε τυχερός, αφού η αντιπροεδρία έτσι όπως περιδιάβαινε τους διαδρόμους της έδρας της Κομισιόν βρήκε την ελληνική πόρτα ανοιχτή και μπήκε, οπότε κέρδισε ο Σχοινάς και έχασε ο Σαμαράς.

Μόνο που ο πρώην πρωθυπουργός, όπως μαθαίνει ο eretikos.gr, δεν πείθεται από τα επιχειρήματα, έχει οργιστεί πάρα πολύ και πιστεύει ότι ήταν θύμα συμπαιγνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πάντως, ο λόγος της μη επιλογής του Αντώνη Σαμαρά για τη θέση επιτρόπου και αντιπροέδρου, όπως μαθαίνει ο eretikos.gr από έγκυρες πηγές, δεν ήταν παρά ο χαρακτηρισμός του ως εθνικιστή. Oρισμένοι ισχυροί Ευρωπαίοι έχουν αλλεργία με τους εθνικιστές. Τους φτάνoυν ο Ορμπαν, Σαλβίνι και Σία  και δεν ήθελαν με τίποτα και τον Αντώνη Σαμαρά στα πόδια τους. Και μάλιστα με ενισχυμένες εξουσίες από τη θέση του αντιπροέδρου της Κομισιόν.

Ομως, αυτό δεν παρηγορεί καθόλου τον Αντώνη Σαμαρά και θεωρεί υπεύθυνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και τώρα απαιτεί την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλιώς προειδοποιεί (θα μπορούσαμε να πούμε και απειλεί) πως θα αντιδράσει με τον τρόπο που αυτός γνωρίζει.

Ορισμένες εκτιμήσεις που κυκλοφορούν, ότι θα ρίξει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως έκανε με εκείνη του πατέρα του το 1993, μάλλον σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας (η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα) ακούγεται ή αν πραγματικά περνά από το μυαλό του Αντώνη Σαμαρα, θα πρόκειται για κίνηση απελπισίας λίγο πριν την οριστική πολιτική του αποστρατεία.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν βουλευτές σαμαρικοί, που θα τον ακολουθήσουν, η λογική απάντηση είναι πως μάλλον δεν θα φτάσουν τόσοι πολλοί βουλευτές να ακολουθήσουν τον Αντώνη Σαμαρά σε ένα εγχείρημα ανατροπής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο φόβος για τους σαμαρικούς, αλλά και τους καραμανλικούς βουλευτές, ιδίως τους πιο ηλικιωμένους είναι η αποστρατεία τους στις επόμενες εκλογές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν δείτε τον αριθμό των υπουργών, υφυπουργών και τη στελέχωση του Μαξίμου με στελέχη εκτός παλιάς ΝΔ, θα διαπιστώσετε πως ο πρωθυπουργός επέλεξε σε πολλές μεταγραφές να  δώσει κυβερνητικές εξουσίες. Πρόκειται για πολιτικούς που οφείλουν την άνοδό τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη και συνεπώς του είναι πιστοί.

Πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς αυτή τη στιγμή είναι το μεγάλο αγκάθι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και το μεγάλο δίλημμα, αν υπάρχει ακόμα σκέψη και πρόθεση, για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Βλέπετε στο Μητσοτακικό στρατόπεδο κρίνουν πως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει, παρά αν παραμείνει απλός βουλευτής, ακόμα και αν αντιδράσει.

Ομως, και ο Μεσσήνιος πολιτικός δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Εχει αρχίσει κλεφτοπόλεμο χαμηλής έντασης προς το παρόν. Ακόμα και σήμερα το σαμαρικό site Antinews.gr ρίχνει βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σήμερα τον χαρακτηρίζει πανούργο. Υποστηρίζει δε πως ο πρωθυπουργός θα κάνει ότι μπορεί για να καθαρίσει το κόμμα από σαμαρικούς και καραμανλικούς, προκαλώντας κλίμα ανησυχίας στο εσωτερικό του κόμματος. Επίσης, δεν παύει για μία ακόμα φορά να προειδοποιεί ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορίσει κάποιον κεντροαριστερό πολιτικό για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα γίνει μπουρλότο στο κόμμα. Από ποιον; Τον Αντώνη Σαμαρά υπονοεί, αφού μόνο αυτός ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το τι θα συμβεί κανείς δεν γνωρίζει. Προς το παρόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κερδίσει κατά κράτος στο κόμμα και στην εθνική πολιτική σκηνή. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη φθορά που ενδεχομένως θα έχει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά, όταν αρχίσουν να εμφανίζονται οι μεγάλες δυσκολίες. Οσο τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης και της δημοφιλίας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, δεν κινδυνεύει.

Να μην ξεχνάμε και τα ανοιχτά εθνικά θέματα, τα οποία είναι ικανά (προς το παρόν οι πιθανότητες μικρές) να πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, ιδίως σε περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Τουρκία.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X