Επιλογές

Υδρογονάνθρακες: 500 εκατ. για έρευνες σε Κρήτη και Ιόνιο

Υδρογονάνθρακες: 500 εκατ. για έρευνες σε Κρήτη και Ιόνιο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε 500 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των επενδύσεων που έχουν δεσμευθεί να υλοποιήσουν, στη φάση της έρευνας για υδρογονάνθρακες. Τις επενδύσεις θα κάνουν οι εταιρείες στις οποίες έχουν γίνει μέχρι στιγμής οι παραχωρήσεις των θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη. Το επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς.

Μιλώντας στο φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή νομοθεσία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ σημείωσε ότι οι δεσμεύσεις αυτές περιγράφονται στις συμβάσεις για την 7ετή ή 8ετή ερευνητική περίοδο.

Είπε επιπλέον ότι οι συμβάσεις αυτές κυρώνονται από τη Βουλή. Πάντως, δεν απέκλεισε επιχειρηματικές συμφωνίες για είσοδο ή αποχώρηση εταιρειών από τις ερευνητικές κοινοπραξίες. Κι΄ αυτό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Ανέφερε εξάλλου πως η χώρα μας θα γίνει εργαστήριο για τη νέα  τεχνολογία για έρευνες σε μεγάλα βάθη. Κι΄ αυτό λόγων του μεγάλου βάθους σε Ιόνιο και Κρητικό πέλαγος.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η κύρωση από τη Βουλή των συμβάσεων που υπεγράφησαν πρόσφατα για την παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο (Κοινοπραξία ΕΛΠΕ – REPSOL), Δυτικά και Βορειοδυτικά της Κρήτης (Κοινοπραξία Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ) καθώς και στο «μπλοκ 10» (ΕΛΠΕ).

Γιώργος Χρηστάκης

Αρθρο-τομή για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες-Ολη η αλήθεια

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X