Ερχεται αύξηση του κατώτατου μισθού

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, φαίνεται πως θα είναι μία από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν θα λήξουν τα μνημόνια.

Και λέμε φαίνεται, παρότι ήδη τάχθηκαν υπέρ δύο υπουργοί (Αχτσιόγλου και Χαρίτσης) γιατί δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι η κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο επίπεδο των σχέσεων με τους δανειστές, θα επιτρέπει τόση ανεξαρτησία στη λήψη των αποφάσεων. Βεβαίως, μία καθαρή έξοδος, όπως την εννοεί η κυβέρνηση, θα δίδει τέτοιες δυνατότητες. Αλλά αυτή προς το παρόν είναι επιδίωξη και όχι εξασφαλισμένη κυβερνητική λειτουργία (μακάρι να είναι καθαρή η έξοδος για να ανατραπούν σταδιακά οι καταστροφικές συνταγές της τρόικα, καταστροφικές πρωτίστως κοινωνικά, αλλά και οικονομικά).

Αν, λοιπόν η κυβέρνηση έχει την εξουσία (για να θυμηθούμε και την Μπέτυ Μπαζιάνα) μία από τις πρώτες αποφάσεις αναμένεται να είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού. Πράξη που είναι δίκαιη, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι είναι και ορθή, αφού αν δεν συμβαδίζει με την οικονομική πραγματικότητα, μπορεί να έχει ως συνέπεια την αύξηση της ανεργίας.

Και επειδή Αλέξη η οικονομία δεν λειτουργεί με διαταγές, εντολές, υπουργικές αποφάσεις και διατάγματα, η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά. Ομως, και αυτό μπορεί να το αποτρέψει η κυβέρνηση. Πως; Να φροντίσει από τώρα να δημιουργήσει τις οικονομικές συνθήκες, ώστε η αύξηση του κατώτατου μισθού εκτός από δίκαιη πράξη, να είναι και οικονομικά ορθή.

Και μπορεί να το πετύχει αν με πράξεις και το έργο της καταφέρει να επιταχύνει το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, πράγμα που σημαίνει ότι οφείλει να δημιουργήσει όλο εκείνο το απαραίτητο περιβάλλον, ώστε να αυξηθούν με γρήγορους ρυθμούς οι επενδύσεις.

Είναι ο μόνος ορθός δρόμος για μία πράξη η οποία είναι μεν δίκαιη, αλλά πρέπει να είναι και οικονομικά ορθή για να μην προκαλέσει άλλου είδους παρενέργειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ