Eretiki Κουζίνα

Συμβουλές και tips: Τέσσερα dressing για τις γιορτινές σαλάτες

Συμβουλές και tips: Τέσσερα dressing για τις γιορτινές σαλάτες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Συμβουλές και tips: Το τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τις χρειάζεται τις σαλάτες λαχανικών να ισορροπούν με τη φρεσκάδα τους και τη δροσιά τους την πληθωρική παρουσία των γιορτινών ψητών. Είτε ο μεγάλος πρωταγωνιστής είναι η γαλοπούλα είτε το χοιρινό, ένα μεγάλο μπολ με ωμά ή βραστά λαχανικά είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτα, ενώ αποτελούν επιλογή και για τους συνδαιτυμόνες του τραπεζιού που δεν θέλουν να καταναλώσουν κρέας.

Τις σαλάτες της γιορτής μπορούμε να τις ενισχύσουμε με υλικά που δίνουν χρώμα ή γεύση ή και τα δύο. Εσπεριδοειδή, ξηροί καρποί και φρούτα, πολύχρωμα λαχανικά ή ρόδι, είναι κλασικές επιλογές. Ωστόσο ένα πιο ιδιαίτερο ντρέσινγκ από το συνηθισμένο «λαδόξιδο» θα κάνει τη διαφορά μεταμορφώνοντας ακόμη και την πιο απλή ιδέα.

1. Συνταγή για βινεγκρέτ με μέλι
Ταιριάζει πολύ με όλες τις πράσινες ανάμεικτες σαλάτες, με βραστά πράσινα λαχανικά, με πατατοσαλάτα

Υλικά: 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 3 κουταλιές της σούπας ξίδι (λευκό ή μηλόξιδο ή μπαλσάμικο), 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι, λίγο αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση: Ανακατέψτε πρώτα το ξίδι με το μέλι και τη μουστάρδα, προσθέστε το κρεμμύδι, το αλάτι, λίγο πιπέρι και ρίξτε τελευταίο το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο ντρέσινγκ.

2. Συνταγή για βινεγκρέτ με πορτοκάλι, φέτα και καρύδια
Δοκιμάστε αυτό το ντρέσινγκ με παντζάρια, με φρέσκο τρυφερό σπανάκι και με πικρά σαλατικά

Υλικά: 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 4 κουταλιές της σούπας χυμός πορτοκαλιού, 2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού, 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φέτα, 1 κουταλιά της σούπας τριμμένα καρύδια, 1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι, λίγο αλάτι

Εκτέλεση: Ανακατέψτε πρώτα τη φέτα με το ελαιόλαδο και μετά ρίξτε τον χυμό πορτοκαλιού, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύοντας προσθέστε τα καρύδια, το θυμάρι και λίγο αλάτι.

3. Συνταγή για ντρέσινγκ με γιαούρτι και μπλε τυρί
Είναι ιδανικό για πράσινες σαλάτες, με μαρούλι, για γαλλική σαλάτα ή ατμισμένο μπρόκολο και κουνουπίδι. Του ταιριάζουν

Υλικά: 25 γρ. μπλε τυρί λιωμένο με πιρούνι, 5 κουταλιές της σούπας γιαούρτι, 5 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα, 2 κουταλιές της σούπας ξίδι (κατά προτίμηση λευκό), 1 κουταλιές του γλυκού μουστάρδα, 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1/2 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη, ελάχιστο τριμμένο σκόρδο, πιπέρι

Εκτέλεση: Ανακατέψτε πρώτα το μπλε τυρί με το κρεμμύδι, τη ζάχαρη, το σκόρδο, το ξίδι και λίγο πιπέρι. Προσθέστε μετά τη μουστάρδα, το γιαούρτι και τη μαγιονέζα. Αφήστε το ντρέσινγκ στο ψυγείο για 1 ώρα πριν το χρησιμοποιήσετε.

4. Συνταγή για ντρέσινγκ με ρόδι
Ταιριάζει με φρέσκες, πράσινες σαλάτες που περιέχουν και καρπούς ροδιού

Υλικά: 80 ml ελαιόλαδο, 50ml χυμό ροδιού, 1 κουταλιά της σούπας πετιμέζι ροδιού (κυκλοφορεί έτοιμο στο εμπόριο), 2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα Dijon, 1 κουταλια της σούπας μηλόξιδο, 1 κουταλιά της σούπας ασκαλώνιο ψιλοκομμένο (γλυκό κρεμμυδάκι )

Εκτέλεση: Βάζετε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ σε μικρό μπολ και χτυπάτε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X