Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Ακρωτηριασμένη και κολοβή η Δημοκρατία στο καθεστώς Μητσοτάκη

Ακρωτηριασμένη και κολοβή η Δημοκρατία στο καθεστώς Μητσοτάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Η μεγάλη έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Eteron από την aboutpeople τον Δεκέμβριο του 2021 και στην οποία διάφορα “πετσοταϊσμένα”  σάιτ επιχείρησαν λαθροχειρία, που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του επικεφαλής της οργάνωσης Γαβριήλ Σακελλαρίδη, είχε πάρα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα, που χάθηκαν στο κουρνιαχτό που σήκωσε η fake πρόθεση ψήφου.

Ενα από τα ευρήματα και ενδεχομένως το πλέον οδυνηρό και συνάμα αποκαλυπτικό είναι πως η Δημοκρατία στην Ελλάδα είναι κολοβή και ακρωτηριασμένη. Οι πολίτες δεν αισθάνονται πως ζουν σε ένα δημοκρατικό καθεστώς όταν το 70,6% δηλώνει τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας.

Η κατάσταση εμφανίζεται πιο εκρηκτική αν ιδωθεί υπό το πρίσμα του ευρήματος των αιτημάτων του λαού. Οι πολίτες σε ποσοστό 81,7% υποστηρίζουν πως τα αιτήματα του λαού αγνοούνται για χάρη των συμφερόντων του κατεστημένου. Και δεν πέφτουν έξω όταν εξετάζουν σε βάθος τα νομοθετήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα οποία κατακρεουργούν δικαιώματα και κατακτήσεις της κοινωνίας (εργασιακά, ασφαλιστικά, οικονομικά)  προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων.

Απόδειξη αυτού το γεγονός πως τα λεφτόδεντρα έχουν λεφτά όταν πρόκειται για τις μεγάλες περιουσίες, τα μεγάλα συμφέροντα, τους ισχυρούς οικονομικά, αλλά δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος  όταν απαιτείται ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού.

Στην πρώτη περίπτωση ο προϋπολογισμός άνετα μπορεί να σηκώσει τα βάρη που δημιουργούνται, ενώ στη δεύτερη κινδυνεύει με εκτροχιασμό. Πρόκειται για την πιο άγρια νεοφιλελεύθερη ιδεολογία που ισοπεδώνει κυριολεκτικά τους πλέον αδύναμους. Την ταξικά οδυνηρή κατάσταση την αποτυπώνει και η έρευνα για το Eteron η οποία διαπίστωσε πως περισσότερο δυσαρεστημένοι από την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας είναι οι νέοι, όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν στις λαϊκές και κατώτερες μεσαίες τάξεις, οι άνεργοι, οι φοιτητές, όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 500 ευρώ. Δηλαδή ζούμε σε μία ακραία ταξική Δημοκρατία, μία Δημοκρατία με ακρωτηριασμένα δικαιώματα για τους αδύναμους πολίτες, τους οποίους οφείλει να προστατεύει, ακριβώς λόγω της αδυναμίας τους.

Ομως στο μυαλό των ακραίων νεοφιλελεύθερων τύπου Μητσοτάκη, Ξαφά και λοιπών κυριαρχεί ο νόμος της νεοφιλελεύθερης ζούγκλας, αντί της κοινωνίας της αλληλεγγύης και της φροντίδας των πλέον αδύναμων πολιτών.

Την άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική που πληγώνει τους πολίτες και τη Δημοκρατία, όπως αποκαλύπτεται από την έρευνα, τη ζούμε τούτες τις μέρες με την αχαλίνωτη ακρίβεια, την οποία η κυβέρνηση στο όνομα της αγοράς (της ασυδοσίας της αγοράς ακριβέστερα) αρνείται να την τιθασεύσει  με παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν τους πλέον αδύναμους πολίτες.

Το μόνο που κάνει είναι να επιχειρεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα να αποκρούσει τις ευθύνες που σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι δικές της και να τις αποδώσει αρχικά στη διεθνή συγκυρία και τώρα στον πόλεμο στην Ουκρανία και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το βαρύ πυροβολικό της προπαγάνδας, που αναπαράγουν εντελώς άκριτα τα “πετσοταϊσμένα” ΜΜΕ.

Τα ευρήματα της έρευνας του Eteron για τη Δημοκρατία

Η ικανοποίηση από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα καταγράφεται στο 28,2% ενώ η δυσαρέσκεια στο 70,6%. Περισσότερο δυσαρεστημένοι είναι οι νέοι, όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν στις λαϊκές και κατώτερες μεσαίες τάξεις, οι άνεργοι, οι φοιτητές, όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 500 ευρώ, εκείνοι που δεν είναι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και όσοι αυτοτοποθετούνται στην Αριστερά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 81,7% των ερωτώμενων θεωρεί ότι τα αιτήματα του λαού αγνοούνται για χάρη των συμφερόντων του κατεστημένου, ενώ το 76,9% υποστηρίζει ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα θα ήταν καλύτερη αν συμμετείχαν περισσότερο οι πολίτες μέσα από λαϊκές συνελεύσεις και δημοψηφίσματα.

Το 14,7% πιστεύει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η δικτατορία είναι ίσως προτιμότερη από την δημοκρατία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X