Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Η επέλαση του άγριου νεοφιλελευθερισμού-Ζούγκλα η αγορά εργασίας

Η επέλαση του άγριου νεοφιλελευθερισμού-Ζούγκλα η αγορά εργασίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη*

Τα σημάδια της νεοφιλελεύθερης επέλασης (κι΄ ας δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης φιλελεύθερος) έγιναν ορατά με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που κατέστησαν τους εργαζόμενους θύματα όχι μόνο του κορονοϊού, αλλά και των μεταβολών στις εργασιακές σχέσεις και στις αμοιβές.

Τώρα η κυβέρνηση του φιλελεύθερου Κυριάκου Μητσοτάκη (αλήθεια γιατί ντρέπεται να πει ότι είναι νεοφιλελεύθερος, την αλήθεια δηλαδή;) σχεδιάζει άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση του ακρωτηριασμού δικαιωμάτων και αμοιβών των εργαζόμενων.

Στο στόχαστρο ή ακριβέστερα στην προκρούστεια κλίνη και κατ΄ εφαρμογή της απάνθρωπης συνταγής Πισσαρίδη, που φέρνει το ΔΝΤ στη χώρα από το παράθυρο, όπως έγραψε ο eretikos.gr, μπαίνουν οι υπερωρίες.

Οι φωστήρες του υπουργείου Εργασίας ψάχνουν και βρίσκουν τρόπους να μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων και να αυξάνουν τα κέρδη των επιχειρήσεων. Με τη νέα αλλαγή που σχεδιάζεται  θα δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότη και εργαζόμενο να συμφωνούν την “κάλυψη” της υπέρβασης του χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας με αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας σε άλλη ημέρα, με ρεπό ή πρόσθετη άδεια, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου ή του εργοδότη, που ο αντισυμβαλλόμενος μπορεί να αρνηθεί μόνο για σοβαρό λόγο.

Η αθλιότητα φτάνει μέχρι το σημείο να θίγεται ακόμα και το δημοκρατικό δικαίωμα της επιλογής και της άρνησης του εργαζόμενου, θεσπίζοντας πως θα μπορεί να αρνηθεί μόνο για σοβαρό λόγο.

Και όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, στους άγριους καιρούς της μεγάλης ανεργίας, ο εργαζόμενος είναι η αδύνατη πλευρά στο δίπολο εργαζόμενος εργοδότης. Αντί να προστατευτεί από την εργοδοτική αυθαιρεσία, δεν του επιτρέπεται να αρνηθεί να χάσει την υπερωρία παρά μόνο για σοβαρό λόγο. Κι΄ αν αρνηθεί, ενδεχομένως να χάσει και την εργασία του με δική του μάλιστα υπαιτιότητα, αφού θα υπάρχει η άρνηση μόνο για σοβαρό λόγο. Η επιτομή της αγριότητας στις εργασιακές σχέσεις, δηλαδή.

Και τώρα δίνεται και η απάντηση στο ερώτημα γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει φιλελεύθερος και αρνείται ότι είναι νεοφιλελεύθερος…

Αποζημίωση… τέλος για τις υπερωρίες! Με τι θα αντικατασταθούν

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X