Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Ο επικίνδυνος νεοφιλελευθερισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο επικίνδυνος νεοφιλελευθερισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Ο eretikos.gr με πολλά δημοσιεύματα έχει στηλιτεύσει τον νεοφιλελευθερισμό και ιδίως τον νεοφιλελευθερισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνοντας πως είναι επικίνδυνος για το κοινωνικό κράτος, για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους πολίτες που βρίσκονται στις κατώτερες εισοδηματικές σκάλες. Η πίστη πως όλα τα ρυθμίζει η αγορά έχει καταρριφθεί τουλάχιστον δύο φορές με παταγώδη τρόπο τα τελευταία 13 χρόνια.

Η πρώτη ήταν με την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008, που οδήγησε τον πατριάρχη του νεοφιλελευθερισμού, τον τότε κεντρικό τραπεζίτη των ΗΠΑ τον Αλαν Γκρίνσπαν να πει mea coulpa και να δηλώσει πως πίστευε πως η αγορά μπορεί να ρυθμίσει όλα τα θέματα της οικονομίας, αλλά έκανε λάθος. Και τότε υπήρξε η τεράστια παρέμβαση του κράτους στις ΗΠΑ και σώθηκαν οι τράπεζες από τη χρεωκοπία.

Η δεύτερη είναι με τον κορονοϊό, που κατέδειξε με τον πλέον σαφή και αποφασιστικό τρόπο πως αν δεν υπήρχε ο δημόσιος τομέας της υγείας θα είχαμε πολλαπλάσιο αριθμό νεκρών στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Και αντί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναγνωρίσει τη σημασία του και να προχωρήσει σε αναθεώρηση των αραχνιασμένων πλέον ιδεών, συνεχίζει με έναν επικίνδυνο ιδεοληπτικό τρόπο να θέτει σε εφαρμογή τα νεοφιλελεύθερα πιστεύω του. Το είδαμε με το νομοσχέδιο για την εργασία, την σχεδιαζόμενη και ανακοινωμένη συμμετοχή των ιδιωτών στην αποκατάσταση (εδώ αμφιβάλλω σφόδρα κατά πόσο θα είναι αποκατάσταση) των καμμένων δασών και τώρα στο ΕΣΥ με την ιδιωτικοποίηση τμημάτων του, δειλά-δειλά στην αρχή με το πρόσχημα της αναστολής εργασίας, την οποία αυτός προκάλεσε, χωρίς να αποκλείεται με κύριο στόχο το σχέδιό του για την παράδοση τμημάτων του ΕΣΥ σε ιδιώτες και όχι την προστασία των πολιτών.

Και για να μην έχετε καμία αμφιβολία   για τα σχέδια και τους στόχους του Κυριάκου Μητσοτάκη θα σας παραθέσω τι δήλωνε η πρωθιέρεια του νεοφιλελευθερισμού που πατέρας Μητσοτάκης είχε φέρει στην Ελλάδα, Μιράντα Ξαφά. Διαβάστε για να ανατριχιάσετε από τον κυνισμό της αγοράς.

«Εγώ πιστεύω ότι δεν χρειάζονται κρατικά νοσοκομεία. Μπορούν όλα να είναι ιδιωτικά. Είναι ανίκανος επιχειρηματίας το κράτος, δεν πρέπει να διαχειρίζεται τίποτα».

Βεβαίως, το είπε πριν από την επιδημία του κορονοϊού και μπορεί τώρα να έχει αλλάξει γνώμη. Ισως. Δεν το πιστεύω, όμως, γιατί δεν άκουσα, ούτε διάβασα πουθενά κανένα mea culpa. Αν αποκήρυσσε τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό της θα γινόταν σεισμός και ασφαλώς θα το αντιλαμβανόμασταν όλοι.

Εύχομαι να μην ασθενήσει από τον κορονοϊό η κυρία Ξαφά. Αν όμως, ο μη γένοιτο, συμβεί, τότε θα αρνηθεί να πάει σε δημόσιο νοσοκομείο και θα ζητήσει ιδιωτικό, γιατί έχει καλύτερες υπηρεσίες; Και να θελήσει δεν μπορεί. Οποία ειρωνεία της μοίρας.

Πάντως, μπορούμε να της αναγνωρίσουμε ότι έχει ένα δίκιο όταν λέει ότι το κράτος είναι ανίκανος επιχειρηματίας. Μόνο που στα νοσοκομεία δεν χρειαζόμαστε επιχειρηματίες που, όπως είναι φυσικό και φυσιολογικό έχουν το κέρδος ως πρώτιστη επιδίωξη, αλλά λειτουργούς με πρώτιστη επιδίωξη τη φροντίδα του πολίτη, του οποιουδήποτε πολίτη ανεξαρτήτως μεγέθους πορτοφολιού, γιατί η υγεία δεν είναι προϊόν για κερδοσκοπία, αλλά κοινωνικό αγαθό, που οφείλει να διασφαλίζει η πολιτεία. Χρειαζόμαστε οι κυβερνήσεις να αναδιοργανώσουν και οργανώσουν το ΕΣΥ, να επενδύσουν σε ανθρώπους, τεχνολογικό εξοπλισμό και κτίρια.

Τα τελευταίο μάλλον αδυνατεί να τα καταλάβει η Μιράντα Ξαφά. Γι΄ αυτό της ευχόμαστε να είναι υγιής, γιατί αν τη μεταφέρουν σε δημόσιο νοσοκομείο, φαντάζομαι πως το σοκ θα είναι τεράστιο, για την πρωθιέρεια του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα…

ΥΓ. 1. Δεν αντέχω να το κρατήσω και θα το πω. Σκεφτείτε πόσοι φτωχοί θα πέθαιναν αβοήθητοι από τον κορονοϊό, γιατί θα αδυνατούσαν να πληρώσουν τα νοσήλια στα ιδιωτικά… Και αγανακτήστε. Εξοργιστείτε με τους επικίνδυνους και ντεμοντέ πλέον νεοφιλελεύθερους.

ΥΓ. 2. Ο μητσοτακικός νεοφιλελευθερισμό δεν έχει καμία σχέση με τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Σημαντική σημείωση: Επειδή το Φεισμπουκ δεν μοιράζει σε όλους τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννηαν θέλετε να διαβάζετε τα άρθρα του, κάντε κλικ εδώ και εγγραφείτε στο Newsletter του eretikos.gr.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X