Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΣΗΕΑ και οι δημοσιογράφοι

Το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΣΗΕΑ και οι δημοσιογράφοι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

“Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης”. Η ρήση του Μayer κοσμεί την πρώτη σελίδα του σάιτ της ΕΣΗΕΑ. Πρόκειται για πολύ επιτυχημένη επιλογή του οργάνου των δημοσιογράφων, αφού παραπέμπει στην υπεράσπιση της έντιμης δημοσιογραφίας (ο eretikos.gr δεν θα μιλήσει ποτέ για αντικειμενική γιατί δεν υπάρχει από τη στιγμή που υπεισέρχεται η αξιολόγηση της είδησης, δηλαδή ο υποκειμενικός ανθρώπινος παράγοντας). Θα ήταν και στη ζωή επιτυχημένη αν η ΕΣΗΕΑ τηρούσε και υποστήριζε με ευλάβεια, ακόμα και με φανατισμό τη ρήση. Δυστυχώς, όμως, η ιστορία της, αλλά και η σημερινή δράση της δεν κινείται σε αυτό το πλαίσιο.

Τελευταία απόδειξη το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τα 20 εκατ. ευρώ προς τα ΜΜΕ, που φανερώνει μονομέρεια και αποκαλύπτει εκλεκτικές προτιμήσεις.  Με ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στηλιτεύει τον απαράδεκτο διασυρμό συλλήβδην του δημοσιογραφικού κόσμου μέσω του προκλητικού video που δημοσιεύσατε στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης και της αντιπολιτευτικής τακτικής».

Ας ξεκινήσουμε μερικές νηφάλιες παρατηρήσεις;

-Πρώτον: Σε συμβολικό επίπεδο το βίντεο θα μπορούσε να πει κανείς ότι διασύρει (κακώς, κάκιστα)  τους παρουσιαστές ειδήσεων στην τηλεόραση, αλλά όχι συλλήβδην τον δημοσιογραφικό κόσμο. Το επισημαίνω, σε συμβολικό επίπεδο βλέποντας εικόνα και ακούγοντας ήχο.

-Δεύτερον:  Η γενίκευση δεν μπορεί να επεκταθεί στον δημοσιογράφο των εφημερίδων, των σάιτ, των εσωτερικών συντακτών των καναλιών, ακόμα και των ρεπόρτερ, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει καμία αναφορά, εικόνα, υπονοούμενο ή ήχος, που να παραπέμπει σε όλους τους προαναφερόμενους. Συνεπώς η γενίκευση της ΕΣΗΕΑ είναι υπερβολική και ατυχής.

-Τρίτον: Η ΕΣΗΕΑ δεν είδα να διαρρηγνύει τα ιματιά  της για τον αποκλεισμό μέσων ενημέρωσης από τα 20 εκατ. ευρώ.

-Τέταρτον: Δεν είδα να διαμαρτύρεται για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος με την χρηματοδότηση σάιτ ανύπαρκτων, σάιτ των κουμπάρων και άλλων ημετέρων, μπλογκ του Μένιου Φουρθιώτη.

-Πέμπτον: Δεν είδα να ζητά εξηγήσεις επιμόνως και να διαμαρτύρεται με στεντόρεια φωνή, γιατί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν δίνει τα στοιχεία για τα ποσά που πήραν τα ΜΜΕ, συντηρώντας την αδιαφάνεια.

-Εκτον: Δεν είδα την ΕΣΗΕΑ να ζητά διαφάνεια και σεβασμό στο χρήμα του φορολογούμενου πολίτη, από εκείνους που το διαχειρίζονται λες και είναι κληρονομιά από τον παππού τους.

-Εβδομον: Δεν είδα την ΕΣΗΕΑ να κατακεραυνώνει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, όταν εκθέτει ΜΜΕ και δημοσιογράφους λέγοντας, χωρίς αποδείξεις,  ότι διακινούν fake news και γι’  αυτό δεν χρηματοδοτήθηκαν, ενώ ο Μένιος Φουρθιώτης, οι κουμπάροι και οι ημέτεροι είναι υποδείγματα έντιμης και καθαρής δημοσιογραφίας.

-Ογδοον: Δεν είδα την ΕΣΗΕΑ να διαμαρτύρεται γιατί η ελευθεροτυπία και η ίση αντιμετώπιση στα τηλεοπτικά κανάλια παραβιάζεται βάναυσα, θίγοντας το καθήκον της δημοσίευσης, που έχει στην προμετωπίδα του σάιτ.

-Ενατον: Δεν είδα να διαμαρτύρεται γιατί το “μπούκωμα” των ΜΜΕ χωρίς καθαρότητα και διαύγεια συνιστά προσπάθεια από την κυβέρνηση εξαγοράς των ΜΜΕ (όχι των δημοσιογράφων, γιατί δεν πήραν αυτοί χρήματα). Κι΄ αυτό παρότι η ίδια δηλώνει στην ανακοίνωσή της ότι «Η ΕΣΗΕΑ διαχρονικά και σταθερά ζητεί διαφάνεια και ισοτιμία σε οποιαδήποτε διαδικασία σχετίζεται, άμεσα ή έμμεσα, με οικονομική ενίσχυση των ΜΜΕ.»

Θα μπορούσα να πω περισσότερα. Πολλά τα γιατί. Δεν θα συνεχίσω. Θα κλείσω με την προτροπή προς την ΕΣΗΕΑ να βάλει τάξη στα του οίκου μας αν δεν θέλει ο δημοσιογραφικός κόσμος να χάσει και τις τελευταίες σταγόνες αξιοπιστίας. Και θα υπενθυμίσω πως έρευνες έχουν δείξει ότι η αξιοπιστία των καναλιών κινείται μεταξύ 30% και 35%. Και συνάδελφοι της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ, όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό αποκαλύπτει το μεγάλο πρόβλημα της δημοσίευσης, της ελευθεροτυπίας και για το πως οι καναλάρχες αντιλαμβάνονται και επιβάλλουν την ενημέρωση από τα κανάλια τους προσβάλλοντας ακόμα και τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε αυτά. Επίσης, γνωρίζετε πολυ καλά και γι΄ αυτό περιμένω να κινηθείτε, ότι η αναξιοπιστία από τα κανάλια διαχέεται στον υπόλοιπο δημοσιογραφικό κόσμο, χωρίς εσείς να ζητήσετε ούτε καν από το ΕΣΡ, το σεβασμό στην είδηση, το σεβασμό στη δημοσίευση που έχετε στην προμετωπίδα του σάιτ.

https://eretikos.gr/esiea-epistoli-ston-syriza-aparadektos-diasyrmos-toy-dimosiografikoy-kosmoy/325543

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X