Fragilemag

9 Οκτωβρίου 1967 – «Ρίξε, δειλέ, έναν άντρα θα σκοτώσεις» | Η ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο Τσε Γκεβάρα

9 Οκτωβρίου 1967 – «Ρίξε, δειλέ, έναν άντρα θα σκοτώσεις» | Η ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο Τσε Γκεβάρα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Είναι ο Έλβις του μαρξισμού. Θα μπορούσε να είναι πρώτο όνομα στη μαρκίζα που γράφει τον θίασο που εμπνέει τη μαζική κουλτούρα διαχρονικά. Έγινε τατουάζ, wallpaper σε κινητά τηλέφωνα, στάμπα σε κόκκινα μπλουζάκια, άρωμα για “ασυμβίβαστους” άνδρες, κούπα για καφέ. Το στόρυ του επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα “αντέχει” ως σήμερα περισσότερο ως προϊόν διαφήμισης παρά ως εικόνα πολιτικής έμπνευσης. Άραγε μια διαφημιστική καμπάνια είναι πιο δυνατή από την αλλαγή που μπορεί να φέρει η επανάσταση;

Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα γεννήθηκε στο Ροσάριο της Αργεντινής, στις 14 Ιουνίου 1928. Και σκοτώθηκε στη Βολιβία, μετά από μάχη του Βολιβιανού στρατού και ανταρτών στις 9 Οκτωβρίου 1967.

Ο Τσε Γκεβάρα σπούδασε γιατρός. Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις. Το 1965, πιστός στη νίκη της επανάστασης στην Κούβα, έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στη Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε. Ο Ερνέστο Γκεβάρα ανέπτυξε θεωρίες πάνω στη στρατηγική και την τακτική του μοντέρνου ανταρτοπόλεμου και προσπάθησε να εφαρμόσει τις θεωρίες στην πράξη.

-Η επίσημη ανακοίνωση θανάτου του Τσε Γκεβάρα έγινε από τον διοικητή του 8ου Στρατιωτικού Τομέα του Βολιβιανού στρατού. Όμως υπάρχουν διάφορες φήμες για τις συνθήκες που το σύμβολο της επανάστασης έφυγε από τη ζωή. Αέρα στην παραφιλολογία έριξε ύστερη νεκροψία που υποστήριξε πως ο Τσε Γκεβάρα δεν πέθανε στο πεδίο της μάχης αλλά πως ο Βολιβιανός στρατός τον συνέλαβε και τον εκτέλεσε μια μέρα αργότερα.

Στο Μεξικό
-Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1954, ο Γκεβάρα ταξίδεψε στο Μεξικό. Το καλοκαίρι του 1955 ήρθε σε επαφή με τον αδελφό του Φιντέλ Κάστρο, Ραούλ, από τον οποίο πληροφορήθηκε την επικείμενη άφιξη του Κάστρο στο Μεξικό. Στις αρχές Ιουλίου του 1955, o Γκεβάρα συνάντησε για πρώτη φορά τον Φιντέλ Κάστρο.

Πεπεισμένος πως ο Κάστρο είχε τις προϋποθέσεις να αποτελέσει ένα χαρισματικό ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, ο Γκεβάρα συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου, με στόχο την ένοπλη δράση για την ανατροπή του κουβανικού καθεστώτος. Ο Γκεβάρα συμφώνησε να τους συνοδεύσει με την ιδιότητα του γιατρού, ωστόσο έλαβε κανονικά μέρος στη στρατιωτική εκπαίδευση των ανταρτών, το βασικό στάδιο της οποίας ξεκίνησε στις αρχές του 1956, υπό τις οδηγίες του Μεξικανού παλαιστή Αρσάνιο Βαγένας σε ζητήματα εκγύμνασης και αυτοάμυνας, καθώς και του πρώην συνταγματάρχη του Ισπανικού Δημοκρατικού Στρατού, Αλπέρτο Μπάγιο. Στα απομνημονεύματα του Μπάγιο, πληροφορούμαστε πως ο Γκεβάρα επέδειξε μεγάλη θέληση κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, αποτελώντας τον καλύτερο μαθητή του. Την ίδια περίοδο, θεωρείται πιθανό πως απέκτησε το παρωνύμιο Τσε (Che), εξαιτίας της συχνής χρήσης της λέξης che (φίλος ή και επιφώνημα: Ε εσύ!) που έκανε ο ίδιος μιλώντας, έκφραση που αν και είχε εισαχθεί στη γλώσσα των Αργεντινών, φαινόταν αστεία στους Κουβανούς.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X