Fragilemag

Αφιέρωμα | Ελένη Γερασιμίδου πόσο Πόντια είσαι;

Αφιέρωμα | Ελένη Γερασιμίδου πόσο Πόντια είσαι;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κώστας Β. Ζήσης

Την ακούω τρία σχεδόν χρόνια να μου μιλάει με την εφηβική θέρμη που την χαρακτηρίζει, με αυτό το δημιουργικό «ζουζούνισμα»που δε λέει να την εγκαταλείψει σε απραγία, για αυτό το όνειρο.

«Τα μονόπρακτα, Κώστα μου, τα ποντιακά μονόπρακτα» κάθε φορά που ο θεός του Θεάτρου κανόνιζε να συναντηθούμε με την Ελένη Γερασιμίδου στις χειροποίητες παραστάσεις του «Από Κοινού» θεάτρου της. «Αυτά, πρέπει να δρομολογηθούν» συμπλήρωνε με πείσμα. Και μιλούσε για τη ζωή των Ποντίων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, για τη δική της ζωή ουσιαστικά, για τα δικά τους έθιμα, για τις δυσκολίες και τα βάσανα, για την δική τους επιβίωση αλλά και για έναν σπουδαίο πολιτισμό που έφεραν από τον Πόντο που μπόλιασε και επιβλήθηκε στην νεοελληνική φύση και πραγματικότητα. Για τα ίδια τα μονόπρακτα και το περιεχόμενο τους, δεν μιλούσε. Επτασφράγιστο μυστικό, που περιμένει την αποκάλυψή του. Λίγο αργότερα θα μου μιλούσε για την προετοιμασία τους, για τους αξιόλογους συντελεστές που γίνονται συνεργάτες, για τις πρόβες.

Και τώρα έφτασε η στιγμή, αυτή η πολύτιμη παρακαταθήκη της να παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό. Τώρα που το δημιούργημά της, το «Από Κοινού» θέατρο, αυτή η πολιτιστική οικογενειακή εστία που έχει τις ρίζες της στην φυσική και βαθιά οικογενειακή αγάπη της Ελένης, του Αντώνη και της Αγγελικής, μετράει τον 5ο χρόνο λειτουργίας του. Τρείς ιστορίες, τρεις μικρές περιεκτικές κωμωδίες με θέματα της καθημερινότητας των πρώτων Ποντίων από την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, τρία θεατρικά μονόπρακτα διανθισμένα με παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου που τραγουδιούνται και χορεύονται ζωντανά επί σκηνής με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας (του κεμεντζέ), είναι το δώρο της και η ανταμοιβή της συνάμα στα πεντάχρονα γενέθλια του θεατρικού παιδιού της. Ένα ποντιακό γλέντι , που στήνεται με τραγούδι και χορό, ένας φόρος τιμής στο Ποντιακό Θέατρο και την προσφορά του στον Ελληνικό Πολιτισμό.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X