Fragilemag

Alexander McQueen – Ενώνοντας το θέατρο με τη μόδα

Alexander McQueen – Ενώνοντας το θέατρο με τη μόδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Lee Alexander McQueen γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1969, σε μια οικογένεια της εργατικής τάξης που ζούσε στην περιοχή Lewisham του Λονδίνου. Ο πατέρας του, ο Ρόναλντ, ήταν οδηγός ταξί και η μητέρα του, Τζόις, δίδασκε κοινωνικές επιστήμες. Με τα μικρά εισοδήματά τους υποστήριξαν τον McQueen και τα πέντε αδέλφια του. Ο McQueen, που ονομάζεται “Lee” από τους φίλους του για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, αναγνώρισε την ομοφυλοφιλία του σε νεαρή ηλικία γεγονός που τον έκανε να περάσει πολύ δύσκολα χρόνια στο σχολείο ανάμεσα στους συμμαθητές του και τις αντιδράσεις τους.

Στην ηλικία των 16 ετών εγκατέλειψε το σχολείο. Βρήκε δουλειά στο Savile Row, έναν δρόμο στην περιοχή Mayfair του Λονδίνου, διάσημη για την πώληση ανδρικών κοστουμιών κατά παραγγελία. Δούλεψε πρώτα στο κατάστημα Anderson και Shephard και μετά στο κοντινό Gieves και Hawkes.

Αποφασίζοντας να προωθήσει την καριέρα του στη δημιουργία ρούχων, ο McQueen άρχισε να εργάζεται με τους σχεδιαστές θεατρικών ενδυμάτων Angels and Bermans. Το θεατρικό στυλ των ενδυμάτων που έκανε εκεί θα εξελισσόταν αργότερα στο ανεξάρτητο σχεδιαστικό έργο του. Στη συνέχεια ο McQueen μετακόμισε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στο Μιλάνο, όπου εργάστηκε ως βοηθός του Ιταλού σχεδιαστή μόδας Romeo Gigli.

Με την επιστροφή του στο Λονδίνο, ο McQueen γράφτηκε στο Central Saint Martin’s College of Art & Design και έλαβε το δίπλωμά του στο σχέδιο μόδας το 1992. Η συλλογή που αποτέλεσε την πτυχιακή του εργασία ήταν εμπνευσμένη από τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη και αγοράστηκε εξ ολοκλήρου από τη διάσημη και εκκεντρική Λονδρέζα στιλίστρια Isabella Blow, η οποία έγινε επιστήθια φίλη του McQueen καθώς και υποστηρίκτρια του έργου του.

Ο Alexander McQueen

Λίγο μετά την απόκτηση του πτυχίου του, ο McQueen ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση σχεδιάζοντας ρούχα για γυναίκες. Συνάντησε τεράστια επιτυχία με το λανσάρισμα του παντελονιού “bumster”, που ονομάστηκε έτσι καθώς ήταν εξαιρετικά χαμηλόμεσο. Μόνο τέσσερα χρόνια μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Σχεδίου Μόδας ο McQueen έγινε Επικεφαλής Σχεδιαστής για τον οίκο Givenchy που είχε περιέλθει στον γαλλικό οίκο υψηλής ραπτικής Louis Vuitton.
Αν και ήταν μια εξαιρετική θέση, ο McQueen τη δέχτηκε απρόθυμα και η θητεία του εκεί (1996-2001) ήταν μια ταραχώδης εποχή στη ζωή του σχεδιαστή. Και ενώ συνέχιζε να διευρύνει τα όρια της μόδας και το τι περίμεναν οι άνθρωποι από αυτήν, ο ίδιος ένιωθε πως έμενε πίσω.

•Ο σχεδιαστής αργότερα θα έλεγε ότι η δουλειά “περιόρισε τη δημιουργικότητά του”, έκανε επίσης την ακόλουθη παραδοχή: “Αντιμετώπισα τον οίκο Givenchy άσχημα. Ήταν απλώς χρήματα για μένα. Αλλά δεν μπορούσα να πράξω διαφορετικά: ο μόνος τρόπος για να λειτουργούσε θα ήταν, αν μου είχαν επιτρέψει να αλλάξω ολόκληρη την εικόνα του οίκου, να του δώσω μια νέα ταυτότητα και ποτέ δε θέλησαν να το κάνω αυτό.” Ακόμη και με τις επιφυλάξεις του ως προς το έργο του, ο McQueen κέρδισε το βραβείο του Βρετανού Σχεδιαστή της Χρονιάς το 1996, το 1997 και το 2001, όλα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον Givenchy

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X