Fragilemag

Άντι Γουόρχολ | Ο προφήτης

Άντι Γουόρχολ | Ο προφήτης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο ρόλος του Άντι Γουόρχολ στην τέχνη παραμένει αμφιλεγόμενος. Κανένα πρόβλημα. Οι περισσότεροι τον αναγνωρίζουν ως ηγετική φιγούρα της ποπ αρτ.

Ο επιδραστικός καλλιτέχνης, που γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 1928 και έφυγε από τη ζωή στις 22 Φεβρουαρίου 1987, θα μείνει στη μνήμη μας ως ζωγράφος, γλύπτης, κινηματογραφιστής, συγγραφέας αλλά και οικοδεσπότης – εκφραστής ενός καλλιτεχνικού ρεύματος που πριν την ύπαρξη του δρούσε στο περιθώριο.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Άντι Γουόρχολ είχε ακολουθήσει νορμάλ σπουδές. Και όμως σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Carnegie. Οι σχέσεις που ανέπτυξε με τους καθηγητές του δεν ήταν οι καλύτερες. Το προσωπικό του στυλ δίχαζε από τότε. Ο Γουόρχολ στις αρχές της δεκαετίας του 1950 μετακόμισε από το Πίτσμπεργκ της Πενσιλβανία στη Νέα Υόρκη. Εκεί ο αέρας της ελευθερίας ήταν ούριος για κάθε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, συμπεριλαμβανομένης και της δικής του. Καθόλου τυχαία στη Νέα Υόρκη θεμελίωσε και έχτισε το όνομά του.

Το «The Factory», το στούντιο του Άντι Γουόρχολ στη Νέα Υόρκη, μετακόμισε τρεις φορές μεταξύ 1962 και 1984. Αυτό όμως έχει μικρή σημασία. Ο χώρος του Άντι ήταν ανοιχτός στη διανόηση, την τέχνη τη σεξουαλική ίντριγκα. Ο Γουόρχολ προσκάλεσε πολλούς ανθρώπους στο Factory συμπεριλαμβανομένων καλλιτεχνών, πορνοστάρ, drag queens, μουσικών και τοξικομανών. Οι μακρόσυρτες ταινίες που γυρίστηκαν σε χώρους του Factory επικεντρώνονται στην ερωτική αστάθεια των πρωταγωνιστών τους…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X