Fragilemag

Δέκα τραγούδια που ακούς ξανά (για αντιπολεμικούς λόγους)

Δέκα τραγούδια που ακούς ξανά (για αντιπολεμικούς λόγους)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι καμπάνες του πολέμου στην Ευρώπη χτυπούν ξανά. Πλέον γνωρίζουμε. Πόλεμος σημάνει θάνατος, πόλεμος σημαίνει ξεριζωμός. Τα δέκα καλύτερα αντιπολεμικά (μιλάμε για κάθε τύπου πόλεμο) τραγούδια που ακούσαμε ποτέ είναι τα παρακάτω.

1.The Clash – Ivan Meets G.I. Joe (1980)
Οι The Clash έχουν γράψει δεκάδες αντιπολεμικά κομμάτια μουσικής. Αυτό, το Ivan Meets G.I.Joe, από το “αδικημένο” άλμπουμ “Sandinista!” (1980) περιγράφει χιουμοριστικά τη σχέση των δύο υπερδυνάμεων (τότε) EΣΣΔ – ΗΠA στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

2. Manic Street Preachers – If You Tolerate This Your Children Will Be Next (1998)
Το τραγούδι είχε ως θέμα του τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο (1936-1939) και την ομάδα των Ουαλών (συμπατριωτών της μπάντας) ανθρακωρύχων που ταξίδεψε ως την Ισπανία για να πάρει μέρος στον αγώνα ενάντια στα στρατεύματα του στρατηγού Φράνκο. Ο τίτλος του sinlge που έφτασε ως την πρώτη θέση του βρετανικού τσαρτ προήλθε από μια προπαγανδιστική αφίσα της εποχής.

Ένας στίχος από το τραγούδι είναι μια γνήσια φράση από έναν Ουαλό ανθρακωρύχο: «Αν μπορώ να πυροβολώ κουνέλια, τότε μπορώ να πυροβολώ φασίστες». Αυτά τα ζητήματα φαίνεται να έχουν χάσει τη σημασία τους στη σύγχρονη κοινωνία.

3. Pink Floyd – Another Brick In The Wall (Part 2) (1979)
Το διπλό άλμπουμ The Wall είχε μεγάλη θεματολογική γκάμα. Ο πόλεμος, η κοινωνία, η προσωπική αποξένωση ήταν κάποια από αυτά. Η μεγάλη επιτυχία του The Wall μιλούσε για την καταπίεση των μεμονωμένων προσωπικοτήτων να συμμορφώνονται στη διάρκεια της σχολικής τους εκπαίδευσης. Πόλεμο δεν το λες και αυτό;

4. Rage Against The Machine – Killing In The Name (1992)
Ο έγχρωμος Ρόντνεϊ Κινγκ ξυλοκοπήθηκε άγρια από αστυνομικούς του Λος Άντζελες τον Μάρτιο του 1991. Το περιστατικό καταγράφηκε στην κάμερα. Η επακόλουθη αθώωση των δολοφόνων στις 29 Απριλίου 1992 έκανε πολλούς να κατηγορήσουν το LAPD για θεσμοθετημένο ρατσισμό. Το γεγονός πυροδότησε τις χειρότερες ταραχές στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1960. Το κλασικό κομμάτι των Rage Against The Machine κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Συγκρίνει τον ρατσισμό των αστυνομικών οργάνων με τις πρακτικές του περιβόητου ρατσιστικού συνδικάτου Κου Κλουξ Κλαν.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X