Fragilemag

Δεν είναι η καφεΐνη, είναι οι άνθρωποι – Πώς το κλείσιμο των καφέ και των μπαρ επιδρά στη δημιουργικότητα

Δεν είναι η καφεΐνη, είναι οι άνθρωποι – Πώς το κλείσιμο των καφέ και των μπαρ επιδρά στη δημιουργικότητα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
επιμέλεια: Αναστασία Νικολάου //

Η πανδημία έχει προκαλέσει το προσωρινό ή και μόνιμο κλείσιμο χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων. Η εξαφάνιση του συνοικιακού καφέ σημαίνει κάτι παραπάνω από χαμένους μισθούς. Αντιπροσωπεύει μια συλλογική απώλεια δημιουργικότητας.

Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι η δημιουργική σκέψη μπορεί να καλλιεργηθεί με απλές συνήθειες όπως η άσκηση, ο ύπνος και η ανάγνωση. Ένας άλλος ωστόσο καταλύτης είναι οι μη προγραμματισμένες αλληλεπιδράσεις με στενούς φίλους, απλούς γνωστούς και εντελώς άγνωστους.
Με το κλείσιμο των καφέ – για να μην αναφέρουμε μέρη όπως μπαρ, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια και μουσεία – αυτές οι ευκαιρίες εξαφανίζονται. Φυσικά, δεν αποφέρουν όλες οι τυχαίες συναντήσεις εξαιρετικές ιδέες. Ωστόσο, καθώς τριγυρίζουμε από μέρος σε μέρος, κάθε κοινωνική συνάντηση φυτεύει έναν σπόρο που μπορεί να γεννήσει μια νέα ιδέα ή έμπνευση. Έχοντας περιορίσει τις τυχαίες συναντήσεις και παρατηρήσεις που ερεθίζουν την περιέργειά μας και προκαλούν το ξάφνιασμα, νέες ιδέες, μεγάλες και μικρές, μένουν στην αφάνεια.

•Δεν είναι η καφεΐνη, είναι οι άνθρωποι

Οι ιδέες και το έργο διάσημων καλλιτεχνών, συγγραφέων και επιστημόνων θεωρούνται συχνά ως το αυτοτελές αποτέλεσμα ενός ιδιοφυούς νου. Αυτό όμως είναι παραπλανητικό. Οι ιδέες ακόμη και των πιο μοναχικών ποιητών, μαθηματικών ή θεολόγων αποτελούν μέρος ευρύτερων συζητήσεων ή είναι αντιδράσεις και απαντήσεις στον κόσμο.

Όπως έγραψε ο συγγραφέας Steven Johnson στο “Where Good Ideas Come From”, “το μυστικό στο να έχεις καλές ιδέες δεν είναι να περιορίζεσαι σε μια μεγαλοπρεπή απομόνωση και να προσπαθείς να γεννήσεις μεγάλες ιδέες”. Αντ’ αυτού, ο συγγραφέας προτείνει να «πάμε μια βόλτα», «να αγκαλιάσουμε τη συγκυρία» και «να συχνάζουμε σε καφέ και μπαρ».

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X