Fragilemag

Λουτσιάνο Παβαρότι – Ο άνθρωπος που έφερε την όπερα στο λαό

Λουτσιάνο Παβαρότι – Ο άνθρωπος που έφερε την όπερα στο λαό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δάσκαλος, ερασιτέχνης ζωγράφος και προστάτης νέων ταλέντων. H ζωή τού εξαιρετικά δημοφιλούς τραγουδιστή Λουτσιάνο Παβαρότι δεν θα σταματήσει ποτέ να εκπλήσσει και να προκαλεί τον θαυμασμό. Με το ψευδώνυμο “Lucky Luciano” και “Big P”, λόγω της εντυπωσιακής του σωματοδομής, ο τενόρος γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1935.

Μαζί με τη σοπράνο Μαρία Κάλλας, ο Παβαρότι είναι ένας από τους λίγους λυρικούς καλλιτέχνες των οποίων η διασημότητα ξεπέρασε τον κόσμο της όπερας. Ο Ιταλός τενόρος κατέκτησε τις καρδιές των μουσικόφιλων σε όλο τον κόσμο, με τον πρόσχαρο χαρακτήρα του και την καταπληκτική φωνή του, ζεστή, ταυτόχρονα δυναμική και απόλυτα μοναδική.

Για την οικογένεια Παβαρότι η όπερα υπήρξε οικογενειακή υπόθεση. Ο πατέρας του, Φερνάντο, αρτοποιός στο επάγγελμα, είχε επίσης μια υπέροχη φωνή τενόρου και τραγουδούσε τακτικά σε μικρές λυρικές παραγωγές, αλλά και στην χορωδία της εκκλησίας. Κάθε βράδυ, στο μικρό διαμέρισμά τους στη Μόντενα, ακούγονταν οι ωραιότερες μελωδίες της ιταλικής όπερας στο οικογενειακό πικάπ και ο μικρός Λουτσιάνο αποκοιμιόταν με τους ήχους των μεγάλων τενόρων όπως οι Ενρίκο Καρούζο και Μπενιαμίνο Τζίλι.

Δεδομένου ότι και οι δύο γονείς του έπρεπε να εργαστούν για να συντηρήσουν την οικογένεια, ο Λουτσιάνο μεγάλωσε με τη γιαγιά του και τον φρόντιζε μια νταντά. Η ίδια νταντά φρόντιζε επίσης ένα μικρό κορίτσι με το όνομα Μιρέλλα, που γεννήθηκε λίγους μήνες πριν από τον Λουτσιάνο.

Η Μιρέλλα Φρένι έγινε τελικά ένα μεγάλο αστέρι του λυρικού τραγουδιού και συναντήθηκε καλλιτεχνικά αρκετές φορές με τον Παβαρότι. Αρχικά υπήρξαν και οι δυο τους μαθητές του ίδιου καθηγητή στη Μάντοβα και τελικά, στο αποκορύφωμα της σταδιοδρομίας τους, τραγούδησαν μαζί στη Σκάλα του Μιλάνου και συνεργάστηκαν στο στούντιο με τον Χέμπερτ φον Κάραγιαν.

•Ο Λουτσιάνο ήταν μόλις 12 χρονών, όταν ξαφνικά και ανεξήγητα έπεσε σε κώμα. Μια μέρα, το αγόρι παραπονέθηκε για πυρετό και την επόμενη μέρα ήταν παράλυτο. Μπορούσε να ακούσει ό,τι συνέβαινε γύρω του, αλλά ήταν ανίκανο να αντιδράσει. Η οικογένειά του πίστεψε πως πέθαινε. Μυστηριωδώς το παιδί ξύπνησε εντελώς ξαφνικά.

Πριν αποκτήσει τεράστια φήμη και διεθνή καριέρα, ο Λουτσιάνο Παβαρότι έκανε καντάδες για λογαριασμό φίλων του κάτω από τα παράθυρα κοριτσιών. Κρυβόταν, ώστε να φαίνεται πως οι φίλοι του ήταν οι χαρισματικοί τραγουδιστές. Δούλεψε επίσης για πολλά χρόνια ως αντικαταστάτης σε μουσικές παραστάσεις στη Μόντενα.

Η υπομονή και επιμονή του τελικά απέφεραν καρπούς το 1963, όταν δέχτηκε να γίνει αντικαταστάτης σε μια παραγωγή της όπερας του Πουτσίνι La Bohème, στο θέατρο Covent Garden του Λονδίνου.

Η φωνή του τενόρου Τζουζέπε ντι Στεφάνο παρουσίασε πρόβλημα κατά την πρώτη παράσταση της παραγωγής και ο Λουτσιάνο κλήθηκε να πάρει τη θέση του στο ρόλο του Ροντόλφο. Η ερμηνεία του στο Che gelida manina οδήγησε σε θρίαμβο και του άνοιξε πολύ σημαντικές πόρτες στο φεστιβάλ Glyndebourne.

Ενώ πολλοί τραγουδιστές αποκτούν τους πρώτους μεγάλους ρόλους τους μέχρι την ηλικία των 25 ετών, ο Παβαρότι ξεπέρασε το ηλικιακό αυτό όριο.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X