Fragilemag

Μαίρη Μπενέα – Ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι αντιεξουσιαστής

Μαίρη Μπενέα – Ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι αντιεξουσιαστής
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Μαίρη Μπενέα είναι δημοσιογράφος – Πιστεύει, ακόμη, στην αξία του ρεπορτάζ.

Στην εκπομπή Δίκη η δημοσιογράφος – δικηγόρος Μαίρη Μπενέα στέκεται πάντα ψύχραιμη. Μια καθόλου τυπική γυναίκα σ’ έναν ανδρικό κόσμο. Η συνέντευξη μαζί της έγινε στη σκιά απανωτών τηλεφωνημάτων γύρω από την ειδικότητά της, το δικαστικό ρεπορτάζ. Το τελευταίο δεν έχει ωράριο, πρέπει να δοθεί με την ακρίβεια της υπογραφής της. Η συμπαρουσιάστρια του Κυριάκου Θωμαΐδη στην -μακροβιότερη- εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης- ερευνά το παρασκήνιο του ποδοσφαίρου κρατώντας αδιαπραγμάτευτη την καθαρότητα του εαυτού της. Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από μια εκπομπή που έχει ταυτιστεί με αποκαλύψεις;

Σε θυμάμαι από την εποχή που δουλεύαμε στην εφημερίδα Έθνος. Στην ιδέα της είδησης δεν έκανες πίσω. Δεν υπολόγιζες το βάρος της. Κάλυπτες, καλύπτεις το δικαστικό ρεπορτάζ. Παραμένεις μάχιμη. Υπάρχει δημοσιογραφία ακόμη;

Πριν απαντήσω, θέλω να πω πως δουλεύω μόνη μου, από επιλογή. Μου αρέσει αυτός ο τρόπος λειτουργίας. Δεν είμαι άνθρωπος του κοπαδιού.

“Ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι αντιεξουσιαστής, ακτιβιστής, να μην υπολογίζει τίποτα, να ψάχνει βαθιά το ρεπορτάζ του. Δεν δέχομαι φρένο και ταβάνι στη δουλειά μου”

Είχες ποτέ πιστέψει ότι η δημοσιογραφία μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο;

Πλάκα κάνεις; Ακόμα το πιστεύω.

Αυτό είναι μια πεποίθηση που έχεις από την πρώτη μέρα που μπήκες στη δημοσιογραφία;

Ναι. Και στο πέρασμα του χρόνου αυτή η πεποίθηση δυνάμωσε. Ζούμε στη χώρα που η δημοσιογραφία και η ελευθεροτυπία χτυπιούνται αλύπητα. Ατενίζουμε την ανεξαρτησία του τύπου από τη θέση 107 στο παγκόσμιο τσαρτ της ελεύθερης έκφρασης των δημοσιογράφων. Ξέρεις, πραγματικά πιστεύω ότι οι δημοσιογράφοι μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο αν δουλεύουμε σαν δημοσιογράφοι και όχι ως παπαγάλοι, ως λαμόγια και ΑΡΔάκια του συστήματος.

Είσαι συμπαρουσιάστρια του Κυριάκου Θωμαΐδη στη “Δίκη της Δευτέρας”. Μια από τις μακροβιότερες εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση.

Δεν είναι από τις μακροβιότερες, είναι η μακροβιότερη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης. Ο Κυριάκος Θωμαΐδης την παρουσιάζει 36 ολόκληρα χρόνια. Ο άνθρωπος είναι μια κατηγορία μόνος του και είναι εξαιρετικός δημοσιογράφος.

Πώς βρέθηκες στην εκπομπή του;

Κοίτα, η τηλεόραση μου άρεσε πάντα. Ίσως να μην την είχα κυνηγήσει πολύ. Είναι φορές που κάποια πράγματα απλά προκύπτουν. Πρώτη φορά στη Δίκη πήγα ως προσκεκλημένη του Κυριάκου. Αυτό γιατί είχα κάνει μια αποκάλυψη στην εφημερίδα που εργαζόμουν -Έθνος- γύρω από ένα θέμα που τον απασχολούσε και εκείνον.

Ποια ήταν εκείνη η αποκάλυψη;

Η υπόθεση του Noor 1.

Για ποια εποχή μιλάμε;

Ήταν 2015, το θέμα για το Noor1 έπαιζε πολύ ψηλά. Από το ρεπορτάζ είχα βγάλει κάποια πράγματα που κίνησαν το ενδιαφέρον του Κυριάκου γιατί ακουμπούσαν το ποδόσφαιρο. Η παρουσία μου άρεσε στον κύριο Αλαφούζο. Άρχισα να βγαίνω στη Δίκη πιο συχνά και κάποια στιγμή βρέθηκα να έχω εκπομπή στον ΣΚΑΪ. Την έλεγαν Δικογραφίες. Παρουσιάζαμε την άλλη όψη δικαστικών υποθέσεων.

Ποια μπορεί να είναι η άλλη όψη μιας δικαστικής απόφασης;

Κίνητρο μου είναι πάντα η αλήθεια. Και στην εκπομπή έπιανα μια υπόθεση χωρίς να μένω στο τι έχει βρει η δικαιοσύνη. Ήθελα να ψάχνω βαθύτερα. Σκοπός μου ήταν να αποκαταστήσω την αλήθεια σε υποθέσεις που αποδείχθηκαν δικαστικές πλάνες. Σε συνεργασία με ανθρώπους που είτε είχαν χάσει δικούς τους από δολοφονίες, είτε ένιωθαν ότι είχαν αδικηθεί, πως ήταν αθώοι και κακώς είχαν κηρυχθεί ένοχοι, καταφέραμε να βρούμε την αλήθεια σε σημαντικές υποθέσεις. Θυμάμαι πάντα εκείνη την περίπτωση μ’ έναν άνθρωπο που, για να πάρει την περιουσία της γυναίκας του, δεν δίστασε να τη σκοτώσει. Σε πρώτο βαθμό είχε αθωωθεί. Με τα στοιχεία που βγάλαμε στον αέρα, ο άνθρωπος αυτός καταδικάστηκε σε ισόβια. Η δικαιοσύνη είναι στον χαρακτήρα μου. Δεν λέω ότι απλά εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη των δικαστηρίων. Μιλώ για τη δικαιοσύνη ως ιδέα. Κάποια στιγμή η εκπομπή σταμάτησε. Ο ΣΚΑΪ έκανε την επιλογή να στραφεί σε άλλο τύπου εκπομπές, περισσότερο διασκεδαστικές και εγώ παρέμεινα συνεργάτης του Κυριάκου στη δική του εκπομπή. Είχαμε ωραίο δέσιμο, κάναμε καλή δουλειά. Πια είμαι συμπαρουσιάστρια και βασική συντελεστής της. Αυτό ήταν κάτι που το κέρδισα με το σπαθί μου. Το ποδόσφαιρο είναι πολύ δύσκολο σπορ. Δεν είμαι μια γυναίκα που πιάνει το μικρόφωνο και περιγράφει έναν αγώνα. Με ενδιαφέρει η άλλη πλευρά του ποδοσφαίρου.

-Πάμε με τα βασικά. Έβλεπες μπάλα;

Όχι. Μέσω της Δίκης, της συμμετοχής μου στην εκπομπή, άρχισε να μου αρέσει το ποδόσφαιρο.

Ας μείνουμε λίγο στην επιφάνεια του ποδοσφαίρου. Υπάρχει ο αγώνας που βλέπουμε στο γήπεδο. Υπάρχει και ένα δεύτερο παιχνίδι που παίζεται στις εξέδρες.

Υπάρχουν οι “Θύρες” που δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ πόσο μεγάλη επιρροή ασκούν στους οπαδούς μιας ομάδας. Το δέσιμο των οργανωμένων οπαδών είναι εντυπωσιακό. Η τρέλα, η μανία φτάνει στον θάνατο, τη δολοφονία. Για μένα αυτά τα πράγματα πρέπει να τελειώσουν χτες. Το να σκοτώνονται παιδιά όπως ο Άλκης Καμπανός στη Θεσσαλονίκη ή ο Μιχάλης στη Νέα Φιλαδέλφεια ως αποτέλεσμα της οπαδικής βίας, είναι αδιανόητο. Έχω μιλήσει με οργανωμένους οπαδούς. Στην ερώτηση τι είναι αυτό που τους τρελαίνει γύρω από την ομάδα τους, γίνεται αντιληπτό πως αναπτύσσονται συναισθήματα που είναι σημαντικά γι΄ αυτούς. Το πρώτο είναι η αποδοχή. Αποκτούν αποδοχή ανάμεσα στην κοινότητα των οπαδών. Το δεύτερο είναι η αίσθηση πως ανήκουν, επιτέλους, κάπου….

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X