Fragilemag

Ο υπέροχος και επίμονος Φράνσις Φορντ Κόπολα

Ο υπέροχος και επίμονος Φράνσις Φορντ Κόπολα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ένας πειστικός πρόλογος. Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα σε ηλικία 10 ετών άρχισε να γυρίζει μικρές ταινίες με την κάμερα του πατέρα του. Αργότερα, σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Αρχικά ξεκίνησε ως σεναριογράφος. Η πρώτη δουλειά του ήταν στην εταιρεία του Roger Corman. Όλα αυτά στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το πρώτο του σκηνοθετικό βήμα ήταν η ταινία τρόμου, μικρού μήκους, “Dementia 13” του 1963.

Ο σκηνοθέτης που δημιούργησε μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1939.

Το μεγάλο εμπορικό και καλλιτεχνικό άλμα ήρθε το 1972, όταν σκηνοθέτησε την ταινία Ο Νονός (“The Godfather”). Ένα έργο βασισμένο στο βιβλίο του συγγραφέα, δημοσιογράφου και σεναριογράφου Μάριο Πούζο. Το κινηματογραφικό έπος του Κόπολα θεωρείται ως μια από τις πιο πετυχημένες ταινίες όλων των εποχών. Κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 1973. Η ταινία αφηγείται την ιστορία της οικογένειας μαφιόζων Κορλεόνε στη Νέα Υόρκη. Απέσπασε αρκετά βραβεία συμπεριλαμβανομένου του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Καθόλου άδικα θεωρείται ένα από τα καλύτερα κινηματογραφικά έργα όλων των εποχών.

Η παραγωγή της ταινίας “Ο Νονός” αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Αρχικά, ο συγγραφέας του βιβλίου “Ο Νονός”, Μάριο Πούζο, δεν ήθελε να δώσει τα δικαιώματα για την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου στον Φράνσις Φορντ Κόπολα. Δεν του άρεσε η προηγούμενη ταινία του. Ωστόσο, μετά από πολλές προσπάθειες, ο επίμονος σκηνοθέτης κατάφερε να τον πείσει στην παραχώρηση των δικαιωμάτων. Τα προβλήματα δεν τελείωσαν όμως εκεί. Και μπορεί ο Μάριο Πούζο να έδωσε τη συγκατάθεσή του για τη δημιουργία της ταινίας με τον Κόπολα να επιστρατεύει κάθε ικμάδα της πειθούς του, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα προέκυψε στη διάρκεια των γυρισμάτων. Ο σκηνοθέτης συγκρούστηκε με τον παραγωγό της Ρόμπερτ Έβανς. Ο Κόπολα και ο Έβανς είχαν διαφορετικές απόψεις για το πώς θα πρέπει να γυριστεί η ταινία και αυτό οδήγησε σε διαφωνίες και συγκρούσεις. Τελικά ο Κόπολα κέρδισε τον έλεγχο της παραγωγής και ο Έβανς αποχώρησε από την ταινία…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X