Fragilemag

Όλο το παγκόσμιο ανεξάρτητο σινεμά στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Όλο το παγκόσμιο ανεξάρτητο σινεμά στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Παύλου Θ. Κάγιου

Με 197 ταινίες το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει μετά από δύο χρόνια πανδημίας στο σπίτι του, τις κινηματογραφικές αίθουσες, με ασφάλεια, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, από την Πέμπτη 4 έως την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021. Η γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί σε φυσικούς χώρους, αλλά και on line.

Αναβαθμισμένο και σε πρώτο πλάνο φιγουράρει και το ελληνικό σινεμά όπου αποτελεί πλέον ένα φεστιβάλ μέσα στο γενικότερο φεστιβάλ με βραβεία και προβολές 35 μεγάλου μήκους και 15 μικρού μήκους ελληνικών ταινιών
– 20 ταινίες σε πρώτη προβολή
– 3 ταινίες που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά»
– 2 αγαπημένες ταινίες, καθολικά προσβάσιμες τόσο στις φυσικές όσο και στις διαδικτυακές προβολές τους
– 8 σημαντικές ταινίες του ελληνικού σινεμά στο πλαίσιο του αφιερώματος «Χώρα, σε Βλέπω»
Θα προβληθούν επίσης οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Όλες οι ταινίες του φεστιβάλ θα προβληθούν στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα μπορούμε να παρακολουθήσουμε παρακολουθούμε 144 ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

ΑΦΙΣΑ ΚΑΙ TRAILER
Τα poster του 62ου ΦΚΘ με τη μοναδική κυρία Τεπενδρή υπογράφει ο Έλληνας ζωγράφος και multimedia καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Κακανιάς, ενώ τα σποτ του Φεστιβάλ δημιούργησε ο βραβευμένος στην Εβδομάδα της Κριτικής των Κανών, Μανώλης Μαυρής.

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ – ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ
– Η αυλαία του 62ου ΦΚΘ θα ανοίξει την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 με την ταινία Το γεγονός (L’Événement) της Οντρέ Ντιγουάν που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.
– Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021, με την προβολή της ταινίας Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα (Les Olympiades) του Ζακ Οντιάρ.

Το γεγονός (L’Événement) της Οντρέ Ντιγουάν

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ
Το Φεστιβάλ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το ελληνικό σινεμά μέσα από τη δράση Meet the Future που παρουσιάζει επτά ανερχόμενους επαγγελματίες του μοντάζ από την Ελλάδα, με το εργαστήριο casting directors, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, που απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς από την Ελλάδα, καθώς και μέσα από τη νέα πρωτοβουλία Agora Short Film Lab.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έρχεται φέτος για πρώτη φορά με τρία διεθνή διαγωνιστικά τμήματα και περισσότερα βραβεία.
• Συνολικά 14 ταινίες συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 62ου ΦΚΘ, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Οι ταινίες διεκδικούν, μεταξύ άλλων, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Θόδωρος Αγγελόπουλος» (Χρυσός Αλέξανδρος, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ), Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (Αργυρός Αλέξανδρος, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ), Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Καλύτερη Σκηνοθεσία (Χάλκινος Αλέξανδρος), το οποίο ο Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ, η COSMOTE TV, υποστηρίζει με χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000 ευρώ.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X