Fragilemag

Πάουλ Κλέε – Απροσχημάτιστη τέχνη εμπνευσμένη από την παιδική ζωγραφική

Πάουλ Κλέε – Απροσχημάτιστη τέχνη εμπνευσμένη από την παιδική ζωγραφική
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Ελβετός ζωγράφος και τυπογράφος Πάουλ Κλέε δίδαξε στο περίφημο Bauhaus, τη μεγάλη γερμανική σχολή τέχνης του μεσοπολέμου. Ωστόσο, το ποικίλο έργο του δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε κανένα καλλιτεχνικό ρεύμα ή “σχολή”. Οι ζωγραφιές του, οι οποίες κατά καιρούς είναι φανταστικές, παιδαγωγικές ή αλλιώς πνευματικές, αποτέλεσαν έμπνευση για τη Σχολή της Νέας Υόρκης καθώς και πολλούς άλλους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.

Είναι φανερό ότι θεωρούσε πως υπάρχει σχέση μεταξύ μουσικής και εικαστικής τέχνης. Στις διαλέξεις του στο Bauhaus, συνέκρινε ακόμη και τον οπτικό ρυθμό στα σχέδια με τους δομικούς ρυθμούς μιας μουσικής σύνθεσης του Johann Sebastian Bach.

Πάουλ Κλέε – Senecio 1922

Ο Κλέε αμφισβήτησε τα παραδοσιακά όρια που χωρίζουν τη γραφή και την εικαστική τέχνη με τη διερεύνηση μιας νέας εκφραστικής και σε μεγάλο βαθμό αφηρημένης ή ποιητικής γλώσσας των εικονογραφικών συμβόλων και σημείων. Τα βέλη, τα γράμματα, η μουσική σημειογραφία, τα αρχαία ιερογλυφικά ή μερικές μαύρες γραμμές που αναπαριστούν ένα άτομο ή ένα αντικείμενο εμφανίζονται συχνά στο έργο του, ενώ σπάνια απαιτούν μια συγκεκριμένη ανάγνωση.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X