Show Biz

Ημερολόγιο Pirelli: Το διασημότερο ημερολόγιο δεν κάνει πλέον γυμνό αλλά τέχνη

Ημερολόγιο Pirelli: Το διασημότερο ημερολόγιο δεν κάνει πλέον γυμνό αλλά τέχνη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ημερολόγιο Pirelli: Για το 2023 η αυστραλιανή φωτογράφος μόδας Έμα Σάμερτον (Emma Summerton) συνεργάστηκε με 14 από τα πιο γνωστά μοντέλα του κόσμου για την 49η έκδοση του θρυλικού ημερολόγιου της Pirelli.

Το φετινό μότο είναι, «Γράμματα αγάπης στη μούσα (Love Letters to the Muse)», δημιουργώντας ονειρικά αρχέτυπα γυναικών που την ενέπνευσαν.

Από την εποχή των νεαρών άγνωστων μοντέλων της δεκαετίας του ’60 μέχρι τις διάσημες σταρ του ’90 -Ναόμι Κάμπελ, Λετίσια Κάστα, Ιμάν- και έως σήμερα, το εμβληματικό Ημερολόγιο της Pirelli είναι το πολυαναμενόμενο γεγονός κάθε νέας χρονιάς.
Με εξαίρεση το 2021, που η Pirelli αποφάσισε να μην εκδώσει το ημερολόγιο λόγω της πανδημίας, κάθε χρόνο επιλέγεται μια ιδέα που εκφράζει την εποχή και τις ανάγκες της για να αποτυπωθεί με τη συμβολή διάσημων φωτογράφων, αστέρων και μοντέλων – ανδρών και γυναικών.
Φέτος, στην 49η έκδοση του Ημερολογίου Pirelli, είναι η χρονιά της «μούσας». Με τίτλο «Γράμματα αγάπης στη μούσα», 14 από τα πιο γνωστά μοντέλα του κόσμου φωτογραφίζονται από τη φωτογράφο μόδας Εμα Σάμερτον, που αποτυπώνει με το φακό της τη σύγχρονη εκδοχή της μούσας με όποιον τρόπο κι αν την εννοεί ένας καλλιτέχνης.

Υμνος…

Οι μοντέρνες μούσες υμνούν την ομορφιά, τη διαφορετικότητα, την αντίληψη της ελευθερίας της έκφρασης. Ο τρόπος της φωτογράφισης επιχειρεί να προσεγγίσει τη «μούσα» με την αρχαιοελληνική της μυθολογική σημασία, αφού τα μοντέλα μοιάζουν με αρχαίες θεότητες, τις νύμφες του βουνού και των νερών, παραμένοντας όμως προσγειωμένες στη σημερινή αντίληψη.

«Ελπίζω αυτές οι σπουδαίες γυναίκες να γίνουν πηγή έμπνευσης για τις υπόλοιπες», δήλωσε η φωτογράφος από την Αυστραλία. Η Κάρα Ντελεβίν εμφανίζεται ως ηθοποιός, η Κάρλι Κλος φωτογραφίζεται ως τεχνικός, η Εμιλι Ραταϊκόφσκι ως συγγραφέας, η Ασλεϊ Γκράχαμ ως ακτιβίστρια. «Ο κόσμος θέλει να δει όλους τους διαφορετικούς τύπους ανθρώπων», είπε η Ασλεϊ Γκράχαμ.

Το διασημότερο ημερολόγιο του κόσμου κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1964 και αποτύπωσε τις ανάγκες της εποχής των Μπιτλς, της μουσικής επανάστασης, της απενεχοποίησης του γυμνού σώματος. Οι φωτογραφίες των μοντέλων της εποχής ήταν αισθησιακές, το γυμνό συμβάδιζε με το ρομαντικό ύφος (οι περισσότερες φωτογραφίσεις γίνονταν σε ειδυλλιακά τοπία). Τις επόμενες δεκαετίες εξελίχθηκε σε πραγματικό έργο τέχνης με σημαντικούς φωτογράφους να απεικονίζουν μοντέλα, καλλιτέχνες, ακόμη και ανθρώπους του πνεύματος (συγγραφείς, ποιητές κ.λπ.).

Τη δεκαετία του ’90 κυριαρχούσαν τα διάσημα μοντέλα, ενώ από το 2000 και μετά, η Pirelli εστίασε στους φωτογράφους-σταρ (όπως η Ανι Λίμποβιτς, ο Πατρίκ Ντεμαρσελιέ) και μετά το 2010 απομακρύνθηκε από το γυμνό κι έγινε πιο «σοφιστικέ». Στις σελίδες του έχουν αποτυπωθεί σημαντικοί ηθοποιοί και επιδραστικές προσωπικότητες.

Ημερολόγιο Pirelli: Δείτε εικόνες

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lauren Wasser (@theimpossiblemuse)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pirelli (@pirelli)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X