Οικονομία

H Creta Farms και το θαύμα των Χριστουγέννων…

H Creta Farms και το θαύμα των Χριστουγέννων…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε μια κλωστή κρέμονται κυριολεκτικά οι εξελίξεις στην Creta Farms, καθώς οι προθεσμίες που είχαν τεθεί για τη διάσωσή της χάνονται η μία μετά την άλλη. Η διαδικασία για την ανάδειξη στρατηγικού επενδυτή βρίσκεται πίσω δύο εβδομάδες, αλλά ακόμη και όταν αυτός θα αναδειχθεί θα είναι δύσκολο να “εισέλθει” σε μία εταιρεία που δεν έχει διοίκηση.

Για το λόγο αυτό οι τράπεζες κατέθεσαν και αίτημα για την τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης που θα συζητηθεί αύριο στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου.

Μέχρι τότε, όμως, οι εξελίξεις παραμένουν παγωμένες, όπως και η ενδιάμεση χρηματοδότηση που θα έδινε στην πολύπαθη εταιρεία μία οικονομική “ανάσα” μέχρι να προχωρήσει η διάσωση.

Μια διαδιακσία, για την οποία επίναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο να μην στεφθεί με επιτυχία.

Το αίτημα των τραπεζών συνοδεύεται από επιστολή στην οποία καταγράφεται και επίσημα πλέον το χάος στο οποίο έχει περιέλθει η εταιρεία από τις κινήσεις των αδελφών Δομαζάκη.

Σημειώνεται ότι λόγω της αντιπαράθεσης των αδελφών-μετόχων, τα δεδομένα παραμένουν με την εταιρεία να εμφανίζει δύο διοικήσεις, από δύο διαφορετικές γενικές συνελεύσεις.

“Πληρώνουν” τα αναδρομικά! Μέχρι και 2.850 ευρώ για 12 μήνες στις επικουρικές

Σαν συνέπεια, οι τράπεζες, παρά το ότι έχουν λάβει τις μετοχές των αδελφών Δομαζάκη ως ενέχυρα, δεν μπορούν να προχωρήσουν τις διαδικασίες μια και είναι… άγνωστο ποιά ειναι η διοίκηση.

Για τον λόγο αυτο άλλωστε ζητείται και η τοπιοθέτηση προσωρινού διοικητικού σχληματος.

Η επιστολή των τραπεζών, επισημαίνει ότι η διαδικασία εξυγίανσης, αναγκαία για τη διάσωση της Εταιρείας και των εκατοντάδων θέσεων εργασίας της, έχει ουσιαστικά ανασταλεί και παγώσει τις τελευταίες εβδομάδες, όπως επίσης και ότι η Creta Farms βρίσκεται σε καθεστώς έλλειψης διοίκησης και νόμιμης εκπροσώπησης.

Σημειώνει επίσης ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο διοικητικά συμβούλια τα οποία διεκδικούν τη νόμιμη εκπροσώπηση της εταιρείας.

Το κείμενο αναφέρεται ενδελεχώς στα γεγονότα των δύο επιεσοδιακών γενικών συνελεύσεων με πρωταγωνιστές τους αδελφούς Δομαζάκη προσθέτοντας ότι μετά τα γεγον΄’οτα αυτα έθεσαν τους δυο μετόχους προ των ευθυνών τους.

Προσθέτει μάλιστα ότι η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή, η οποία αποτελεί βασικό όρο της Συμφωνίας Διάσωσης δεν μπορεί να προχωρήσει με το τρέχον καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας ως προς τη νόμιμη σύνθεση της διοίκησης της εταιρείας.

Οι τράπεζες, καταγράφουν ακόμη:

1. Σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας για την εταιρεία και, κατ’ επέκταση, αδυναμία εξυπηρέτησης των εν γένει υποχρεώσεών της.

2. Κινήσεις προμηθευτών της που έχουν ήδη προβεί σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον της. Σημειώνεται ότι το σύνολο των ληξιπροθέσμων απαιτήσεων έναντι της Creta ανέρχονται σε 13.891.457 ευρώ.

3. Ο όγκος παραγωγής της να έχει περιοριστεί σημαντικά, προσεγγίζοντας περίπου τους 200 τόνους σε εβδομαδιαία βάση με τάσεις απομείωσης, ενώ η κανονική παραγωγική της κυμαινόταν στα επίπεδα των 700-800 τόνων σε εβδομαδιαία βάση.

4. Η μισθοδοσία ταυ προσωπικού έχει σταματήσει να καταβάλλεται και κινδυνεύουν οι εκατοντάδες θέσεις εργασίας των εργαζομένων της εταιρείας.

Σε αυτό το κλίμα ξεκινά μέσα στην εβδομάδα ο έλεγχος των στοιχείων της Creta Farms από τους υποψήφιους επενδυτές που κατέθεσαν μη δεσμευτική προσφορά…

Στη διαδικασία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών που τελεί υπό την εποπτεία της Ernst & Young (σ.σ. από την οποία έχει τοποθετηθεί και ο CRO στην Creta) ενδιαφέρον εξέφρασε η πλευρά του επιχειρηματία της Chipita Σπύρου Θεοδωρόπουλου (μέσω της Nikas) και η Strategic Initiatives Foods η οποία ελέγχει τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, η Ιmpala των επιχειρήσεων Βιτζηλαίου το fund HIG αλλά και ο Θ. Δουζόγλου, που είχε υποστηριχτεί παλαιότερα από τον Κ. Δομαζάκη.

Στόχος της διαδικασίας της Ε&Υ είναι να καταλήξει σε προτιμητέο επενδυτή μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου ώστε να υποβάλει σχέδιο διάσωσης που κατά τις σχετικές πληροφορίες περιλαμβάνει και την υπαγωγή της Creta στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα.

Κατά τη διαδικασία αυτή θα δημιουργηθεί νέα εταιρεία, στην οποία θα μεταβιβασθεί το ενεργητικό της Creta Farms και ίσως και μέρος των υποχρεώσεών της.

Ακόμη κι αν ειτευχθεί όμως ο στόχος, οι διαδικασίες δεν θα είναι εύκολο να προχωρήσουν παρα μόνο μέσα στο Δεκέμβριο. Κάτι που θα απαιτήσει ένα …μικρό θαύμα για να ολιοκληρωθεί έγκαιρα η διάσωση

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X