Παράλληλα κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, ξεκαθαρίζαν ότι το ζήτημα της συνεννόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, έχει απασχολήσει την ελληνική κυβέρνηση ήδη από τον Ιούλιο. Ως εκ τούτου η ελληνική πλευρά δεν ξαφνιάστηκε από την εξέλιξη και κινητοποιήθηκε άμεσα.

Ο ίδιος ο υπουργός, Νίκος Δένδιας μάλιστα, σύμφωνα πάντα με πηγές του υπουργείου είχε θέση το ζήτημα από το πρώτο κιόλας ταξίδι του στις Βρυξέλλες, όταν και συναντήθηκε –στο περιθώριο του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ- τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσει τον ομόλογό του της Λιβύης, ο οποίος σύμφωνα με τις πηγές του ΥΠΕΞ «ούτε επιβεβαίωσε αλλά ούτε και αρνήθηκε την ύπαρξη ανάλογων σκέψεων».

Οι πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτήριζαν κάθε σχετική σκέψη ή πρωτοβουλία «τελείως εκτός διεθνούς δικαίου» και «χωρίς κανένα αντίκρισμα», τόνιζαν όμως πως «θα έχει επιπτώσεις τόσο στις σχέσεις της συγκεκριμένης κυβέρνησης με την Ελλάδα, αλλά και με την ΕΕ. Οι ίδιες πηγές αρνούνταν πάντως ότι τίθεται θέμα άρσης αναγνώρισης της κυβέρνησης της Λιβύης, καθώς αυτή τυγχάνει  αναγνώρισης τόσο από την ΕΕ όσο και από τον ΟΗΕ.

Ακόμα οι πηγές του υπουργείου, σημείωναν πως υπάρχουν ενδείξεις προς την κατεύθυνση ότι το εν λογω μνημόνιο προβλέπει αόριστα ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Όπως εξηγούσαν όμως, ενα μνημόνιο κατανόησης δεν έχει νομικά δεσμευτική αξία, ενώ δεν είθισται συμφωνίες οριοθέτησης να υπογράφονται υπό μορφή μνημονίου.

Πέραν των ανωτέρω ενεργειών:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα τόσο στον Ιταλό Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, όσο και κατά τη σημερινή τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πρόεδρο τη Γαλλίας, Ε. Μακρόν.

Ο Υπουργος Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών (27/11) προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις. Αντίστοιχα, εκκλήθη στο ΥΠΕΞ και ο Λίβυος πρέσβης (28/11), από τον οποίο ζητήθηκε να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του MoU άμεσα, ειδάλλως θα ληφθεί απόφαση απέλασής του.

Υπήρξε δημόσια αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα. Παράλληλα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ ενημέρωσε άμεσα την Ε.Επιτροπή και συγκεκριμένα την ΥΕ/ΑΕ κα Μογκερίνι για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας το έθεσε σήμερα και στο πλαίσιο του Coreper. Κατόπιν ενεργειών μας, έχει δρομολογηθεί η διενέργεια διαβημάτων της ΕΕ, τόσο σε Τρίπολη όσο και σε Άγκυρα.

Την επόμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ομολόγους του σημαντικών χωρών με επιρροή στην περιοχή, στους οποίους θα θέσει το ζήτημα, στο περιθώριο συναντήσεων του ΝΑΤΟ όσο και του ΟΑΣΕ.

Πρόκειται να προσκληθεί στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, ο οποίος πρόσκειται στον Στρατηγό Χαφτάρ.