Καιρός

Ο φετινός Ιανουάριος, ο δεύτερος πιο θερμός τα τελευταία 15 χρόνια σε βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία

Ο φετινός Ιανουάριος, ο δεύτερος πιο θερμός τα τελευταία 15 χρόνια σε βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο φετινός Ιανουάριος αναδείχθηκε ως ο δεύτερος πιο θερμός Ιανουάριος στη βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία, ενώ κατατάσσεται ως ο τρίτος πιο θερμός στη δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δίκτυο των 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που λειτουργούν απρόσκοπτα από το 2010, ο μέσος όρος των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών ήταν υψηλός σε σχέση με την περίοδο 2010-2019 σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.

Στη δυτική Μακεδονία, ειδικά, καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να υπερβαίνουν τα κανονικά επίπεδα κατά έως και 3°C. Σε άλλες περιοχές, όπως η δυτική και Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, και τα νησιά του Αιγαίου, οι αποκλίσεις ήταν μικρότερες, κυμαινόμενες από +1,3°C έως +1,6°C.

Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα είδε τις υψηλότερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, φτάνοντας τα 12°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.

Αντίθετα, το τελευταίο πενθήμερο του μήνα, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας “Αυγή”, παρατηρήθηκαν αρνητικές αποκλίσεις στην ανατολική Ελλάδα.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία απόκλιση των μέγιστων θερμοκρασιών ήταν +0,5°C, με 18 από τις 31 ημέρες να ξεπερνούν τα κανονικά επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, οι θερμοκρασίες ήταν κατά +1,9°C υψηλότερες από το μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, με 19 ημέρες να είναι θερμότερες.

Οι περιοχές της Ξάνθης και της Πτολεμαΐδας ξεχώρισαν με τις περισσότερες ημέρες θετικής απόκλισης θερμοκρασίας (23 ημέρες), ακολουθούμενες από τη Νάουσα και την Πάτρα με 22 ημέρες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X