Επιλογές

120 δόσεις: «Ψήνεται» νέα ρύθμιση για οφειλές έως 10.000 ευρώ!

120 δόσεις: «Ψήνεται» νέα ρύθμιση για οφειλές έως 10.000 ευρώ!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο και οριοθετημένο… πεδίο δράσης σε δημοσιονομικό επίπεδο. Επίσης οι χρήσεις του υπερπλεονάσματος είναι συγκεκριμένες. Παρόλα αυτά, το σενάριο για 120 δόσεις επανέρχεται.

Κι αυτό διότι παρά τα “στενά περιθώρια”, κανείς δεν μπορεί να κουνήσει, πλέον, το δάχτυλο στην Ελλάδα και να “υποδείξει” την στρατηγική της χώρας σχετικά με την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Να μην ξεχνάμε πως στις -πρόσφατες- περιπτώσεις που η Ελλάδα σχεδίασε, χωρίς τα… σκονάκια των δανειστών, ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις, αυτές αποδείχτηκαν εξαιρετικά αποδοτικές σε εισπρακτικό επίπεδο.

Ένα τρανό παράδειγμα; Η εθελουσία αποκάλυψη εισοδημάτων που ακόμη και σήμερα τροφοδοτεί με… ζεστό χρήμα τα δημόσια ταμεία, όπως σας έχει ενημερώσει ο eretikos.gr.

Τα βάρη…

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θέλει να σχεδιάσει μια νέα ρύθμιση οφειλών για να βάλει… φρένο στην αύξηση ληξιπροθέσμων χρεών των φορολογουμένων προς το Δημόσιο.

Εδώ να σημειωθεί πως τα «φέσια» των φορολογουμένων προς την εφορία έχουν ανέλθει στα 102,644 δισ. ευρώ. Κι αυτό την στιγμή που οι απλήρωτοι φόροι αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση!

Φορολοταρία: Εδώ το καλό… χιλιάρικο! Απόψε η κλήρωση

Έτσι, η κυβέρνηση αλλάζει στρατηγική και από την απειλή των κατασχέσεων περνάει στην χορήγηση περιθωρίων στους οφειλέτες, ώστε να πληρώσουν λίγα σε πολλές δόσεις.

Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών που έχουν χρέη προς το Δημόσιο ανέρχεται σήμερα στους 3.801.967. Ήδη στους 1.143.356 εξ αυτών έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, αλλά οι κατασχέσεις δεν επέφεραν αποτελέσματα.

…και η λύση του ΥΠΟΙΚ με 120 δόσεις!

Το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει τα προβλήματα αυτά και σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή μια νέα ρύθμιση οφειλών για την αποπληρωμή χρεών σε έως και 120 δόσεις.

Η οποία όμως θα αφορά σε μικρά χρέη έως και 10.000 ευρώ. Η λογική της ρύθμισης είναι να έχει εύκολους όρους ένταξης ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν οι φορολογούμενοι τις οφειλές τους σε πολλές δόσεις.

Οι προϋποθέσεις ένταξης στην ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Εδώ να σημειωθεί πως υπάρχουν δύο προυποθέσεις:

Πρώτον, στην ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μόνο χρέη που βεβαιώθηκαν έως και το τέλος του 2017.

Δεύτερον, θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί πλήρως ή να έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12  δόσεων οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές του 2018.

Οφειλές: Βαθιά ανάσα για χιλιάδες επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους! Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Υπηρεσιακοί παράγοντες δεν αποκλείουν η ρύθμιση να έρθει έως το τέλος του έτους, κάτι που θα εξαρτηθεί όπως αναφέρει το cnn.gr από το εάν θα εκφράσουν για αυτή τεχνικές επιφυλάξεις οι θεσμοί. Πάντως, οι ίδιοι αναφέρουν πως η παρέμβαση αυτή θα είναι ικανή να τονώσει τα δημόσια έσοδα, διευκολύνοντας παράλληλα τους πολίτες.

Εάν π.χ. μια οφειλή 4.000 ευρώ σπάσει στις 120 δόσεις τότε ο φορολογούμενος θα καλείται να καταβάλει μόλις 33 ευρώ μηνιαίως. Με αυτό τον τρόπο θα έχει μεγαλύτερη δυνατότητα αποπληρωμής και η ρύθμιση δεν θα προκαλέσει προβλήματα στη φοροδοτική του ικανότητα, ήτοι θα μπορεί να πληρώνει με σχετική άνεση και τους νέους φόρους που θα του καταλογίζονται στο βάθος της δεκαετίας που θα κρατήσει η ρύθμιση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X