Κοινωνία

ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ντροπή και πάλι ντροπή.  Πρώτα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την κυβέρνηση και ακολούθως το Λιμενικό, που παραβιάζει διεθνείς κανόνες και με τις ενέργειές τους θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων μεταναστών.

Ήδη σε μια νέα καταγγελία για παράνομη επαναπροώθηση 47 προσφύγων (push back) προς την Τουρκία προχώρησε η Aegean Boat Report, δημοσιεύοντας ένα σοκαριστικό βίντεο από την «αντιμετώπιση» που είχαν οι πρόσφυγες μέσα στο πλοιάριο στο οποίο βρίσκονταν.

Το βίντεο δείχνει πώς οι άνδρες της ελληνικής ακτοφυλακής, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, χρησιμοποιούν «γάντζους βάρκας» στην προσπάθειά τους να ακινητοποιήσουν τη βάρκα.

Όπως εξηγεί η οργάνωση, «συνήθως προσπαθούν είτε να καταστρέψουν τον ίδιο τον κινητήρα είτε να κόψουν τον ”σωλήνα”. Σε πολλές περιπτώσεις, αντί να εμβολίσουν τον κινητήρα, καταλήγουν να βλάψουν τους ανθρώπους στο σκάφος ή να καταστρέψουν το ”λαστιχένιο” σκάφος, που

«Και οι 47 μεταφέρθηκαν στο σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής και μεταφέρθηκαν πίσω στην Τουρκία. Στη μέση της θάλασσας, κοντά στα Τουρκικά ύδατα, αναγκάστηκαν δια της βίας να μπουν σε δύο πλοιάρια, και αφέθηκαν αβοήθητοι, κατά παράβαση των διεθνών νόμων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογραμμίζει.

«Περίπου στις 13:00 η τουρκική ακτοφυλακή βρήκε και διέσωσε τα 47 άτομα, πολλά εκ των οποίων μικρά παιδιά, από τις δύο σωσίβιες λέμβους που παρασύρονταν από τα νερά έξω από το Ντικίλι της Τουρκίας».

«Αυτό έγινε στο φως της ημέρας, σε μια περιοχή που φυλάσσεται και παρακολουθείται από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), περιέργως που δεν είδε τίποτα» σημειώνει η οργάνωση, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τουλάχιστον 2.600 καταγεγραμμένες υποθέσεις απώθησης από τον Μάρτιο του 2020 στο Αιγαίο Πέλαγος, και επρόκειτο για περισσότερα από 70.000 άτομα.

«Αυτό που βλέπετε σε αυτό το σύντομο βίντεο που καταγράφεται στο τηλέφωνο ενός εκ των θυμάτων, το οποίο συμβαίνει καθημερινά στο Αιγαίο. Δικαιώματα εκατοντάδων ανθρώπων παραβιάζονται καθημερινά από τις ελληνικές αρχές, ”στο όνομα της προστασίας των συνόρων”, ενώ όσοι έχουν ορκιστεί να υπηρετούν και να προστατεύουν κοιτάζουν από την άλλη πλευρά» αναφέρει.

Δείτε το βίντεο:

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X