Επιστήμη

Αλλο ένα κατόρθωμα της κυβέρνησης: Εβαλε στο συρτάρι εργαλείο πρόγνωσης πυρκαγιών

Αλλο ένα κατόρθωμα της κυβέρνησης: Εβαλε στο συρτάρι εργαλείο πρόγνωσης πυρκαγιών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με την Ελλάδα να μετρά μόνο το φετινό καλοκαίρι περισσότερα από 1.300.000 καμένα στρέμματα (θλιβερό ρεκόρ) η συζήτηση περιστρέφεται στα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες αρχές και αν τα αξιοποιήσουν θα μπορέσουν να μετριάσουν την καταστροφή.

Ο πυρομετεωρολόγος, Θεόδωρος Γιάνναρος, ανέφερε (OPEN TV) ότι οι επιστήμονες έχουν συγκεκριμένες προτάσεις που όμως δεν εφαρμόζονται!

Συγκεκριμένα μίλησε για το εργαλείο πρόγνωσης πυρκαγιών IRIS του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που αγνοήθηκε από τον κρατικό μηχανισμό τα τελευταία χρόνια (άλλο ένα κατόρθωμα του επιτελικού κράτους).

«Πρέπει να πάψουμε να συζητάμε το πρόβλημα και να αναλάβουμε δράση» ανέφερε εισαγωγικά θέτοντας προ των ευθυνών της την πολιτική ηγεσία του τόπου.

Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχουμε «προγνώσεις υψηλής ανάλυσης για 4-5 μέρες. Καινοτόμα συστυματα όπως IRIS για την πρόγνωση, την εξάπλωση και συμπεριφορά της φωτιάς. Χρησιμοποιήθηκε το 2019 και το 2020 και έκτοτε δεν χρησιμοποιήθηκε» σημείωσε ο Θεόδωρος Γιάνναρος.

Υπενθυμίζεται ότι το IRIS είναι ένα σύστημα ταχείας απόκρισης, το οποίο λαμβάνει υπόψιν την αμφίδρομη αλληλεπίδραση καιρού-φωτιάς.

Ο γνωστός πυρομετεωρολόγος, υπογράμμισε ότι η «προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου για το 2024 πρέπει να ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου του 2023 και επέμεινε στην υιοθέτηση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης ώστε να παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο οι φωτιές.

Πρότεινε να δημιουργηθεί μία Ομάδα Ανάλυσης που να αναλύει τις συνθήκες της φωτιάς και να μπορεί να υποστηρίζει την ασφαλή καταστολή της υποστηρίζοντας το έργο των πυροσβεστών.

H «συμπεριφορά» της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα

Να σημειώσουμε πως η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME της μονάδας METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) την Τρίτη αργά το βράδυ ενημέρωσε για τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Πάρνηθας (Χασιά, Αττική).

Μετά την επεξεργασία των δεδομένων κατέληξε πως η πυρκαγιά συμπεριφέρεται ως οπισθοδρομούσα πυρκαγιά (backing fire), εξαπλούμενη βόρεια-βορειοανατολικά, αντίθετα στην επικρατούσα διεύθυνση του ανέμου. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συμπεριφορά της φωτιάς παίζει η αλληλεπίδραση της με την πολύπλοκη τοπογραφία και ειδικότερα τις απότομες κλίσεις της περιοχής, οπότε και αυτή μπορεί να κινείται με σχετική ταχύτητα ενάντια στους εξασθενημένους αυτή την ώρα βορειοανατολικούς ανέμους.

Πυρομετεώγραμμα για τη δασική πυρκαγιά στη Πάρνηθα (Χασιά, Αττική). Όλες οι ώρες είναι τοπικές. | Meteo.gr

Επιπροσθέτως, η παρουσία πυκνής και συνεχούς βλάστησης σε συνδυασμό με τις χαράδρες της περιοχής ευνοεί την πρόσκαιρη ανάπτυξη ακραίας συμπεριφοράς. Με βάση την εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά, αναμένεται η προς βορρά εξάπλωση της να  επιβραδυνθεί όταν πλέον θα πλησιάσει την κορυφογραμμή. Παράλληλα, αναμένεται να συνεχιστεί η πλευρική της ανάπτυξη, δυτικά και ανατολικά. Τέλος, σημειώνεται ότι πολύ κρίσιμο στοιχείο για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς θα αποτελέσει ο αποτελεσματικός έλεγχος των όποιων εστιών παραμείνουν ενεργές εντός των χαραδρών της περιοχής.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X