Κοινωνία

Απιστία: Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνετε εάν θέλετε να μείνετε στη σχέση

Απιστία: Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνετε εάν θέλετε να μείνετε στη σχέση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Απιστία: Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, πιθανώς έχετε βιώσει την ερωτική απιστία. Δεν χρειάζονται πολλές λεπτομέρειες. Έχουν προηγηθεί συζητήσεις γεμάτες δάκρυα, συναισθήματα πικρίας, θυμός, αίσθημα εξευτελισμού.

Οι περισσότεροι θα σας συμβουλέψουν να αφήσετε τον σύντροφο που σας απάτησε. Ωστόσο, αυτή η λύση που ταιριάζει σε όλους, δεν ισχύει για όλους. Σύμβουλοι γάμου και οικογένειας αναφέρουν ότι πολλά ζευγάρια που καταφέρνουν να ξεπεράσουν την απιστία δημιουργούν ισχυρούς και ανθεκτικούς δεσμούς. Μπορεί να ανήκετε σ ‘αυτή την κατηγορία. Η συγχώρεση είναι εφικτή, αλλά το κτίσιμο μιας σχέσης μετά από απιστία, είναι ένα μακροχρόνιο και με πολλές στροφές, ταξίδι.

Ας δούμε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί αν θέλετε να μείνετε στη σχέση:

1.Μην ζητάτε λεπτομέρειες (είναι μαζοχισμός).

Μην επικεντρώνεστε στο «που έγινε», «πόσες φορές», «με ποιο τρόπο». Σημασία έχει τι ικανοποιούσε αυτή η σχέση. Τι περίμενε να βρει ο σύντροφός σας. Τι συνέβαινε στη σχέση σας πριν από την απιστία. Καλό είναι να γίνουν συζητήσεις με πλήρη διαφάνεια και ας είναι δύσκολες. Αν είναι να επιλέξετε τη σχέση κάντε το με τη γνώση της πλήρους αλήθειας. Αλλιώς η σχέση σας δεν έχει καμία πιθανότητα.

2. Μην ξεχνάτε ότι η σχέση που είχατε πριν την απιστία «έχει πεθάνει».

Έχει σημασία να πενθήσετε αυτό που έχει φύγει, ώστε να δημιουργήσετε κάτι νέο. Διαφορετικά, το μέλλον σας «θα σηκώνει» τα ψυχολογικά φορτία της παλιάς σας σχέσης. Η θλίψη που θα νιώσετε για τον εαυτό σας, τον σύντροφό σας, τον τρόπο που έβλεπαν οι άλλοι τη σχέση σας, είναι απαραίτητη για να προχωρήσετε. Αλλιώς η στενοχώρια μπορεί να μείνει “κολλημένη” στο σώμα σας και να εκδηλωθεί με μια νόσο.

3.Μην ακούτε κοινοτοπίες και κλισέ

Μία φορά άπιστος, πάντα άπιστος; Το να χαρακτηρίζουμε κάποιον ως αιώνιο άπιστο είναι ένα υπεραπλουστευτικό στερεότυπο που δεν δίνει την ευκαιρία σε κάποιον να εξελιχθεί δίκαια. Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν και να μάθουν. Για να προχωρήσετε στη συμφιλίωση, συζητήστε την απόφασή σας με αγαπημένα πρόσωπα που εμπιστεύεστε. Ωστόσο, πρέπει να προσέχετε τις κρίσεις που φιλτράρονται μέσα από προκαταλήψεις. Η επίδειξη αλληλεγγύης προς τον σύντροφό σας απέναντι σε κάποιον που τον κρίνει αυστηρά, είναι ένας τρόπος να δείξετε στον σύντροφό σας ότι εξακολουθείτε να τον υπολογίζετε.

4.Η συγχώρεση να είναι πραγματική-και όχι μια ευκαιρία για να βασανίσετε τον άπιστο

Οι άνθρωποι μπορεί να ξαναδεχτούν τους άπιστους συντρόφους τους, αλλά στη συνέχεια να τους τιμωρούν με συνεχή κριτική, με υποτίμηση, με στενή παρακολούθηση. Έτσι ανοίγει ένας κύκλος οδύνης που δεν ξέρετε που θα οδηγήσει. Από την άλλη εάν επιλέξετε να παραμείνετε επειδή αυτό είναι το καλύτερο για εσάς, κάντε το συνειδητά και μην βασανίζετε τον άλλον.

5.Κάντε μια νέα αρχή με τον σύντροφό σας

Η ιστορία της αγάπης σας δεν θα είναι η ίδια. Ωστόσο, η ζωή μετά την απιστία μπορεί να πυροδοτήσει νέα, βαθιά, συναισθήματα. Μπορεί η σχέση να απελευθερωθεί από το παρελθόν της, να αλλάξει ριζικά και να γίνει πιο ειλικρινής. Καθώς αυτή η διαδικασία εξελίσσεται είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε θυμό, λύπη για το πώς ήταν κάποτε τα πράγματα, αγωνία για το αν θα σας απατήσει ξανά. Αγκαλιάστε τα συναισθήματά σας. Η εμπειρία της προδοσίας μέσω της απιστίας είναι μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος.

Έχει σημασία η διάρκεια της απιστίας

Μια περίπτωση απιστίας που αποκαλύπτεται γρήγορα και καμιά φορά αυτοβούλως, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μην συμβεί ξανά. Από την άλλη πλευρά, όταν ένας σύντροφος ανακαλύπτει ότι η απιστία συνεχίζεται εδώ και εβδομάδες ή μήνες, ή ακόμα και ότι είναι ακόμα ενεργή, δυσκολεύεται πολύ περισσότερο να το ξεπεράσει. Για τις περισσότερες γυναίκες, μια απιστία με διάρκεια δεν είναι μια απλή περίπτωση. Είναι μια πλήρως αναπτυγμένη σχέση, πάθους και συναισθηματικής σύνδεσης, που κλέβει την αγάπη και τη δέσμευση από την υπάρχουσα σχέση. Για τους περισσότερους άνδρες, είναι θέμα εγωϊσμού. Ένας άλλος αρσενικός που έχει κλέψει τη γυναίκα του

Αν ξανασυμβεί;

Δεν συνιστάται να παραμένετε σε μια σχέση με κάποιον που προδίδει την εμπιστοσύνη σας επανειλημμένα. Η απιστία μπορεί να λειτουργήσει ως αποκαλυπτικός προβολέας που φωτίζει τη σχέση σας. Το να παραμένετε με έναν σύντροφο, που εσείς του επιτρέπετε να σας απατά, αποκαλύπτει που ακριβώς είστε ευάλωτοι στη σχέση.

Με πληροφορίες από άρθρο της Τζούλι Νγκουέν, η οποία είναι πιστοποιημένη Σύμβουλος Σχέσεων και άρθρο της Ράντι Γκούντερ, η οποία είναι κλινική ψυχολόγος και σύμβουλος γάμου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X