Κοινωνία

Αποκάλυψη σοκ: «Δεν κοιμάμαι το βράδυ»-10.689 ρωγμές στις γραμμές του τρένου

Αποκάλυψη σοκ: «Δεν κοιμάμαι το βράδυ»-10.689 ρωγμές στις γραμμές του τρένου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε μια άκρως σοβαρή αποκάλυψη, με εσωτερικά έγγραφα και φωτογραφίες, έφερε στο φως της δημοσιότητας έρευνα της  ΕφΣυν και των Reporters United.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, υπάρχουν 10.689 ρηγματωμένοι στρωτήρες (τραβέρσες από μπετόν πάνω στις οποίες πατούν οι ράγες) στο τμήμα Τιθορέα – Δομοκός και σε μήκος 106 χιλιομέτρων.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε το 2019 και διαρκώς επιδεινώνεται ενώ τα τρένα συνεχίζουν να κινούνται με 140 χλμ/ώρα. Όπως αναφέρεται στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, «η πλειοψηφία των προβληματικών στρωτήρων προέρχονται από παρτίδες που προμήθευσε η εταιρεία ΣΤΡΩΤΗΡΕΣ ΑΕΒΕ, θυγατρική της ΤΕΡΝΑ, η οποία να σημειωθεί ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα».

Στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Δεν κοιμάμαι το βράδυ». Οι περισσότεροι ρηγματωμένοι στρωτήρες δεν είναι ακόμα επικίνδυνοι για την κυκλοφορία, αλλά τουλάχιστον 1.000 εξ αυτών απαιτούν άμεση αντικατάσταση – και όσο το πρόβλημα κρύβεται κάτω από το χαλί τόσο γιγαντώνεται. Ο αριθμός 1.000 αποτελεί εκτίμηση στελέχους και μπορεί να αλλάξει όταν τελειώσει η διαδικασία αξιολόγησης της σοβαρότητας των ρωγμών».

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι τρία έγγραφα, από τρεις διαφορετικές χρονιές (2019, 2021, 2023) και από τρεις διαφορετικούς φορείς με αρμοδιότητα στο ζήτημα (ΟΣΕ, Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης, κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ – ΤΕΡΝΑ) τεκμηριώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το πρόβλημα.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ «το πρόβλημα παραμένει τελείως άγνωστο όχι μόνο στους επιβάτες και τους εργαζομένους του σιδηροδρόμου, αλλά και στην Αρχή που έχει την αρμοδιότητα της ασφάλειας, τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ). «Είναι η πρώτη φορά που το ακούω», λέει η επικεφαλής της ΡΑΣ Ιωάννα Τσιαπαρίκου. «Δεν ξέρω αν έχει ενημερωθεί το υπουργείο Μεταφορών, εμείς πάντως δεν γνωρίζουμε τίποτα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X