Κοινωνία

Χαρδαλιάς: Τι απάντησε στις καταγγελίες ότι άφησαν την Εύβοια να καεί για να σωθεί η Αττική

Χαρδαλιάς: Τι απάντησε στις καταγγελίες ότι άφησαν την Εύβοια να καεί για να σωθεί η Αττική
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές, παρουσία δημοσιογράφων, παραχώρησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, δίνοντας απαντήσεις σε «φλέγοντα» ζητήματα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, αφού αναφέρθηκε στην εικόνα των μετώπων που παραμένουν ενεργά στη χώρα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα κλείσουν και θα οριοθετηθούν εντός της ημέρας, εξήγησε γιατί όλες τις προηγούμενες ενημερώσεις έκανε… μονόλογο.

«Έχει γίνει συζήτηση γιατί δεν απαντάω αυτές τις ημέρες σε ερωτήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Κάθε λεπτό είναι πολύτιμο και δεν ήταν ώρα για αναλύσεις καθώς οι φωτιές ήταν σε εξέλιξη».

Στη συνέχεια, απαντώντας στους κατοίκους της Εύβοιας οι οποίοι υποστήριξαν ότι την άφησαν να καεί, προκειμένου να σωθεί η Αττική, διευκρίνισε:

“Είχαμε 74 μέσα, 73 πλέον αφού χάσαμε ένα PZL χθες στη Ζάκυνθο και τα 67 είναι πυρόσβεσης. Από αυτά τα 6-7 έχουν συντηρήσεις. Από τα 60 που μένουν τα 20 παραμένουν σε επιχειρηματικές βάσεις. Τα PZL παραμένουν στις βάσεις για να προφυλάξουν από το ενδεχόμενο πυρκαγιάς σε αυτές τις περιοχές. Από τα 40 έτσι που μένουν πετούν τα μισά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται. Άρα 20 είναι στον αέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι βρίσκονται στον αέρα ταυτόχρονα. Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι δεν τα έβλεπαν”, υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, αφού έδειξε μια φωτογραφία, σημείωσε πως υπήρχε “ένα τεράστιο πέπλο καπνού, το οποίο δεν επέτρεπε την εναέρια προσβολή των εστιών”.

“Χθες δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο στην Εύβοια. Είναι πολύ επικίνδυνο με τους κάδους και τα υψηλής τάσης καλώδια να πετούν οι πιλότοι μας”, συμπλήρωσε.

“Η φωτιά δημιουργεί ένα μικροκλίμα. Για να πετάξει κάποιο μέσο πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις: πώς θα προσεγγίσει, πού θα ρίξει και πώς θα φύγει. Χωρίς μία από αυτές δεν γίνεται να πετάξει τίποτα”.

“Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών και ακολουθήσαμε όλα τα πρωτόκολλα”, συνέχισε για να αναφερθεί στις πυρκαγιές που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα τα εναέρια μέσα να “διασκορπιστούν”.

“Μέσα σε έξι ώρες ξέσπασαν 10 πυρκαγιές που απασχολούσαν 52 εναέρια μέσα”, ανέφερε, κάνοντας λόγο για μία από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και για μια πρωτοφανή κατάσταση με το ξέσπασμα μεγάλων πυρκαγιών ταυτόχρονα.

Όταν έχεις μια τέτοια κατάσταση, το μείζον ζήτημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Όσα πυροσβεστικά ήταν στις φωτιές και δεν επιχειρούσαν ήταν γιατί έμεναν πίσω προκειμένου να προστατέψουν τους κατοίκους και τις περιουσίες τους», ανέφερε επίσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X