Επιλογές

«Έδιωξαν» τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό από τη Διεθνή Ομοσπονδία

«Έδιωξαν» τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό από τη Διεθνή Ομοσπονδία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Την οριστική αποβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) από τους κόλπους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου ανακοίνωσαν την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στελέχη του κλιμακίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας στον πρόεδρο του ΕΕΣ, Νικόλαο Οικονομόπουλο, και τα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου (ΚΔΣ) του ΕΕΣ, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησης των δύο μερών, στην Αθήνα.

Αιτία για την οριστική αποβολή του ΕΕΣ από τη Διεθνή Ομοσπονδία είναι το γεγονός ότι η διοίκηση της οργάνωσης έχει παραβιάσει όλες τις εθνικές και διεθνείς συμφωνίες, με αποτέλεσμα να μην είναι έτοιμο το νέο καταστατικό του ΕΕΣ, να μην έχει ενταχθεί ικανός αριθμός νέων μελών στην οργάνωση και να μην είναι σε θέση ο ΕΕΣ να πραγματοποιήσει μέσα στον τρέχοντα Οκτώβριο νέα Γενική Συνέλευση.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΕΣ κατά την οποία δεν θα έχει πλέον δικαίωμα ψήφου στα όργανα της Διεθνούς Ομοσπονδίας και θα ανασταλούν όλα τα εν εξελίξει προγράμματα της οργάνωσης στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει εδώ και καιρό ζητήσει από τον πρόεδρο του ΕΕΣ να αποσταλούν στο υπουργείο τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΚΔΣ, στις οποίες ή στην οποία εγκρίθηκε το νέο καταστατικό του ΕΕΣ, εν τούτοις δεν απεστάλησαν ποτέ τα εν λόγω πρακτικά από τη διοίκηση του ΕΕΣ.

Μπασκόζος: Ευθύνη της νεοεκλεγείσας διοίκηση του ΕΕΣ να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εκλογές τον Φεβρουάριο του 2018 ανέδειξαν στη θέση του προέδρου, τον πρέσβης επί τιμή, Αλέξης Αλεξανδρής, η οποία ήταν και η πρόταση της Πολιτείας.

Γενικός Γραμματέας αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Σ. Ανδρικόπουλος, Δικηγόρος, ενώ στις θέσεις των Αντιπροέδρων Α’, Β’ και Γ’ αναδείχθηκαν οι Μαρία-Ντανιέλλα Μαρούδα, Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, Σεραφείμ Σεφεριάδης, Επίτιμος Πρόεδρος Εφετών και Χριστίνα Χαρατσάρη-Βαληνάκη, Δικηγόρος -Εθελόντρια Σαμαρείτισσα Ε.Ε.Σ., αντίστοιχα.

Την εξέλιξη τότε επιδοκίμασε από την προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ι. Μπασκόζος, κάνοντας λόγο για «μέρα ηθικής και θεσμικής δικαίωσης για την παρέμβαση σωτηρίας του ΕΕΣ από το ελληνικό δημόσιο». Όπως εκτιμά, το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης «δικαιώνει την ανάγκη παρέμβασης του δημοσίου ως έχοντος έννομο συμφέρον για την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας και την αποτροπή αποπομπής του ΕΕΣ από την διεθνή ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού».

Ωστόσο, κάνει λόγο για «περίεργους συσχετισμούς» που επιβλήθηκαν από την ίδια απόφαση, οι οποίες όμως «δεν εμπόδισαν την ανάδειξη του πρέσβη επί τιμή Αλέξη Αλεξανδρή ως προέδρου σύμφωνα με την πρόταση του Ελληνικού Δημοσίου», ενώ ρίχνει βέλη τόσο κατά την προεδρία Μαρτίνη όσο και τη θητεία Αυγερινού, χαρακτηρίζοντας τες καθεστώτα.

«Είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια που δυνάμεις άφθαρτες και με θέληση αλλαγής της κατάστασης στον ΕΕΣ, μακριά από τα καθεστώτα Μαρτίνη και Αυγερινού, αναλαμβάνουν τα ηνία του ιστορικού οργανισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, όμως η παρούσα κυβέρνηση ανέλαβε το ρίσκο της παρέμβασης, προκειμένου να μην αφήσει τον ΕΕΣ στην ανυποληψία, την αδράνεια και την αποπομπή από την διεθνή ομοσπονδία, με ότι αυτό συνεπάγεται για το κύρος της χώρας μας. Ας ελπίσουμε πως οι υγιείς δυνάμεις που βρίσκονται στο ΔΣ του ΕΕΣ θα έχουν την αποφασιστικότητα και τη δύναμη να αλλάξουν την πορεία του ΕΕΣ , να ξεπεράσουν τις «τρικλοποδιές» και να τον οδηγήσουν συντεταγμένα σε εκλογές ανάδειξης νέου ΔΣ , έχοντας εμφυσήσει ένα πνεύμα ανανέωσης, κάθαρσης και επιστροφής στα ιδανικά του εθελοντισμού και της ανθρωπιστικής δράσης, ιδιαίτερα σήμερα που η κρίση και η ανάγκη ανθρωπιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων προσφύγων και μεταναστών κάνουν ακόμα πιο χρήσιμη την παρουσία του», καταλήγει.

Γεωργιάδης: Ντροπιαστική εξέλιξη 

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, με σχόλιο του στο Twitter ρίχνει την ευθύνη στην κυβέρνηση :

«Εάν αυτή η είδηση (σ.σ.: εννοεί την αποβολή του ΕΕΣ) είναι αληθής, τότε επί Κυβερνήσεως Συριζανέλ και με προφανή ευθύνη των υπευθύνων Υπουργών, μία ντροπιαστική απόφαση για την Χώρα μας σε Διεθνές Επίπεδο θα έχει ληφθεί. Αυτόν τον κίνδυνο απέτρεψα με αγώνα το 2013 για να τα καταστρέψουν όλα».

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X