Κοινωνία

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε πλαστούς πίνακες και αρχαία μνημεία

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε πλαστούς πίνακες και αρχαία μνημεία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε τη Δευτέρα (8/1/2024), από άνδρες της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη κατοχή και διακίνηση πλαστών πινάκων και αρχαίων κινητών μνημείων και εικόνων στην Αττική αλλά και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, για την υπόθεση συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας τέσσερα μέλη της σπείρας και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη, παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι τουλάχιστον από τις αρχές Δεκεμβρίου 2023 σύστησαν εγκληματική οργάνωση με διαρκείς και δομημένους ρόλους, με σκοπό τη πώληση πλαστών πινάκων διαφόρων τεχνοτροπιών φερόμενων ως φιλοτεχνημένων από διάσημους παγκοσμίως ζωγράφους, καθώς και αρχαίων κινητών μνημείων και εικόνων, σε υποψήφιους αγοραστές στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αλλά και στην Ευρώπη.

Για τον τερματισμό της δράσης τους συγκροτήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών και από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της οργάνωσης και διακριβώθηκε το πεδίο δράσης τους.

Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν οι κατηγορούμενοι, κατόπιν προγραμματισμένης συνάντησης για την αγοραπωλησία τεσσάρων πινάκων Picasso και ενός Jackson Pollock έναντι χρηματικού ποσού 4.400.000 ευρώ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X