Κοινωνία

Ευθύμης Λέκκας για Θεσσαλία: Θα χρειαστεί τουλάχιστον μια 5ετία για την ανάκαμψη της περιοχής

Ευθύμης Λέκκας για Θεσσαλία: Θα χρειαστεί τουλάχιστον μια 5ετία για την ανάκαμψη της περιοχής
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αναφερόμενος στην κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, υποστήριξε πως θα χρειαστεί τουλάχιστον μια πενταετία ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία στην περιοχή και να κατασκευαστούν ανθεκτικές υποδομές.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε: «Είναι πράγματα τα οποία δεν γίνονται μέσα σε μερικούς μήνες. Στην Ιαπωνία αρχίσαμε το 2011 μετά τα μεγάλα τσουνάμι και τελειώσαμε το 2017, μέσα από ένα πολύ καλά συγκροτημένο και συντεταγμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων σε μία τεράστια περιοχή».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στις δέκα δράσεις τις οποίες θα παρουσιάσει στην τοπική κοινωνία και θα πρέπει να αναπτυχθούν στην περιοχή της Θεσσαλίας, προκειμένου η περιοχή να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν από τις πλημμύρες.

Μεταξύ αυτών των δράσεων είναι η εκτίμηση κινδύνου, η εκτίμηση της τρωτότητας της περιοχής, το master plan (σχεδιασμός που εκπονείται από τους Ολλανδούς, η διαμόρφωση νέων σχεδίων έργων, τα οποία να είναι συμβατά με το περιβάλλον, η ενημέρωση του πληθυσμού, τα σχέδια ετοιμότητας και η οργάνωση της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα «Είναι πάρα πολλά πράγματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν συντεταγμένα όμως και σε χρονικές περιόδους, οι οποίες να είναι αυστηρά καθορισμένες».

Μιλώντας για τους κατοίκους ανέφερε ότι είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση ωστόσο πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει μία μακρά πορεία αποκατάστασης.

Αναφερόμενος στα σχέδια ετοιμότητας που έχουν διαμορφωθεί για διαφορετικές περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής τόνισε ότι «έχουμε μπει σε μια περίοδο όπου αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητά μας».

«Σε ολόκληρη την Ελλάδα επιχειρούμε να διαμορφώσουμε σχέδια διαχείρισης, ετοιμότητας και απόκρισης, τα οποία πρέπει να είναι συμβατά με την κλιματική κρίση και με τις εξελισσόμενες διεργασίες γιατί ο παλιός σχεδιασμός δεν φτάνει».



Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X