Κοινωνία

Φοιτητής ΑΠΘ: «Ενιωσαν τα ΜΑΤ ότι απειλούνται από μένα και μου έριξαν ευθεία βολής κρότου-λάμψης»

Φοιτητής ΑΠΘ: «Ενιωσαν τα ΜΑΤ ότι απειλούνται από μένα και μου έριξαν ευθεία βολής κρότου-λάμψης»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιάννης Ντουσάκης, ο φοιτητής που τραυματίστηκε στα επεισόδια στο ΑΠΘ, μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι» και περιέγραψε τις στιγμές έντασης μεταξύ των φοιτητών και των ΜΑΤ που είχαν ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του. Ο φοιτητής των ΤΕΦΑΑ, μιλούσε με μεγάλη δυσκολία λόγω του τραύματος. Νοσηλεύεται ακόμα στο Παπανικολάου εδώ και 3 μέρες.

«Τη μέρα που με χτύπησαν οι δυνάμεις καταστολής με πήρε ασθενοφόρο. Μου ράψανε χείλια και ούλα. Το Ιπποκράτειο δεν μπορούσε να καλύψει την περίθαλψη των δοντιών ούλα και πήγα σε γναθοχειρουργό. Εχω βάλει κάτι σαν νάρθηκα σε ούλα και δόντια. Ελπίζω να επανέλθουν και να τα κρατήσω γιατί πολλά έχουν μετατοπιστεί κι έχουν σπάσει ή ραγίσει. Ελπίζω να τα κρατήσω γιατί έχω και κάταγμα γνάθου και είναι πολύ πιθανό να βάλω εμφύτευμα.

Κοιτάμε αρκετά τα αυτιά γενικά. Εχει σταθεροποιηθεί κάπως. Είχα βουητά, στρώνουν όμως τα αυτιά. Το ακουόγραμμα ήταν ενθαρρυντικό. Για το στόμα έχουμε ακόμα πολύ δρόμο» είπε αρχικά.

Για το πώς έγιναν τα επεισόδια είπε: «Είχε κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων. Ημουν στο μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων και κρατούσα το πανό. Γίνονται κινητοποιήσεις συνεχώς, όχι για την βιβλιοθήκη που λένε συνεχώς. Γίνονται γιατί οι φοιτητές δεν αισθάνονται ελεύθεροι στο χώρο τους. Το να έχεις κάθε μέρα 6-7 διμοιρίες και να χρειάζεται να περνάς ανάμεσά τους και να ελέγχεσαι, δεν είναι ελευθερία. Οι φοιτητές δεν νιώθουν ασφάλεια, δεν νιώθουν ότι έχουν τον δικό τους χώρο. Καταστολή και Παιδεία δεν συγχέονται.

Γι αυτό το λόγο γίνονται οι κινητοποιήσεις. Οι φοιτητές φωνάζουν χρόνια ότι τα πανεπιστήμια είναι υποστελεχωμένα. Δεν υπάρχει φοιτητής που δεν θέλει να χτίζονται βιβλιοθήκες. Η κυβέρνηση περνά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για να εξυπηρετήσει πολιτικούς σκοπούς και να φιμώσει φοιτητές που κινούνται αντίρροπα στην κατεύθυνσή τους.

Ξεκίνησε η πορεία από την Πρυτανεία, έκανε μια γύρα στο ΑΠΘ κι όταν μαζικοποιήθηκε έφτασε μπροστά στο Βιολογικό που ήταν στρατοπεδευμένα τα ΜΑΤ. Οι φοιτητές το μόνο όπλο που έχουν είναι οι δυνατές τους φωνές και τα πανό τους. Κατευθυνθήκαμε ένα μέτρο από τα ΜΑΤ. Κι επειδή προφανώς είναι πολύ απειλητική η εικόνα ενός φοιτητή που κρατά ένα πανό, μου έριξε μια βολίδα κρότου λάμψης σε ευθεία βολή στο πρόσωπο και τραβάω αυτόν τον Γολγοθά.

Δεν αποκλείω ότι μπορεί να έγινε σε μένα στοχευμένα. Στέκομαι τυχερός στην ατυχία μου κι αύριο μεθαύριο αυτοί που υποτίθεται ότι πρέπει να μας προστατεύουν να πάρουν κάποιον στο λαιμό τους. Εχει γίνει. Κούμης, Κανελλοπούλου, Σαμπάνης, Καλτεζάς, Γρηγορόπουλος…»

Από την πλευρά του, ο φοιτητής και φίλος του Γιάννη Ντουσάκη, Λάμπρος Παπανικολόπουλος, είπε μιλώντας στην εκπομπή: «Είναι προσχηματική η βιβλιοθήκη. Δεν βγάζει νόημα να υπάρχουν άπειρες δυνάμεις των ΜΑΤ και να κάνουν προσωπικές στοχοποιήσεις σε παιδιά για να χτιστεί μια βιβλιοθήκη.

Επεσαν και κρότου-λάμψης στα πόδια των φοιτητών. Μετά την πορεία, καθώς περίμενα το αστικό ένιωσα κάποιον να με αρπάζει. Γύρισα, είδα 5 ανθρώπους να με τραβούν. Φορούσαν πολιτικά. Τους αναγνώρισα, ήταν άνδρες της Ασφάλειας. Με είχαν πιάσει και πριν δύο βδομάδες και με κόλλησαν στον τοίχο έξω από τη σχολή μου. Ακριβώς στην πόρτα της σχολής μου. Ενας φοιτητής που ήρθε να μιλήσει τον πέταξαν κάτω και του πέρασαν τάιρ απ. Και πριν από δύο περίπου εβδομάδες, πέντε άνδρες με πολιτικά με πέταξαν πάλι κάτω και μου πέρασαν χειροπέδες. Μετά με πέταξαν σε ένα αμάξι. Πρόκειται για απαγωγή. Δεν μου έδειξαν ούτε αστυνομικές ταυτότητες, ούτε μου είπαν τίποτα… Με πήγαν στο αστυνομικό μέγαρο όπου έμεινα κάποιες ώρες κι αφέθηκα ελεύθερος…»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X