Θέμα

Γονείς: Αυξάνεται το επίδομα γέννησης από 2.000 στα 2.400 ευρώ – Η αύξηση μπορεί να φθάσει έως και 1.500 ευρώ

Γονείς: Αυξάνεται το επίδομα γέννησης από 2.000 στα 2.400 ευρώ – Η αύξηση μπορεί να φθάσει έως και 1.500 ευρώ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα μέτρα στήριξης των νέων γονέων, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με υπέρμετρα έξοδα, παρουσίασαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Τα μέτρα που “κλείδωσαν” αργά χθες το βράδυ προβλέπουν βελτιώσεις όσον αφορά στους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος γέννησης παιδιού και του επιδόματος τέκνων.

 

Συγκεκριμένα:

Αύξηση του επιδόματος γέννησης παιδιού από 2.000 σε 2.400 για το πρώτο παιδί με κλιμάκωση έως τις 3.500 ευρώ και με αναδρομική ισχύ. Η πληρωμή θα γίνει σε δύο δόσεις.

Η αύξηση κυμαίνεται από 400 έως 1.500 ευρώ. Αναλυτικότερα, στα 2400 για το πρώτο παιδί, στα 2.700 ευρώ για το δεύτερο παιδί και στα 3.000 για το 3ο παιδί και πάνω από τα τέσσερα παιδιά στα 3.500 ευρώ.

 

Η πληρωμή θα γίνει σε δύο δόσεις από τον Απρίλιο. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται τον πρώτο μήνα από τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη δόση μέσα στο πρώτο πεντάμηνο από τη γέννηση του παιδιού.

Η αύξηση αυτή αποτιμάται σε 90 εκατ. ευρώ σε νέους 300.000 γονείς στο επίπεδο της διετίας. το μέτρο αυτό αποτελεί άλλη μία ακόμη απάντηση της κυβέρνησης στο ζήτημα της ακρίβειας, τόνισε ο κος Χατζηδάκης.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, εκτός από την αύξηση του επιδόματος γέννησης, θα υπάρξουν και οι εξής παρεμβάσεις: αύξηση του επιδόματος μητρότητας, προσαύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος τέκνων και η αναμόρφωση του επιδόματος παιδιών για το δημόσιο, με αύξηση 20% για το πρώτο παιδί και 50% από το δεύτερο και κάθε επιπλέον παιδί.

«Είχαμε κατ’ επανάληψη έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις στο επίδομα τέκνου σε 800.00 δικαιούχους, με κόστος 355 εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Χατζηδάκης, που έκανε λόγο για πλέγμα παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την ενίσχυση των νέων οικογενειών.

«Εκεί που πηγαίναμε σε ένα οριζόντιο πρόγραμμα, τώρα μιλάμε για εξαρτώμενα μέλη. Οπότε προσμετράται το πόσα παιδιά έχει ο καθένας. Το ποσό είναι σημαντικό όταν το λαμβάνει η οικογένεια. Έρχεται να προστεθεί στα παιδιά που ήδη έχεις», είπε η κυρία Ζαχαράκη.

Όσον αφορά στα σχολικά γεύματα, η κυρία Ζαχαράκη ανέφερε ότι τα ποσά έχουν αυξηθεί και δίνονται μερίδες περισσότερες από ποτέ. «Είναι αντικειμενικά τα κριτήρια. Είναι σημαντικό να αλλάξουν τα παιδιά τις συνήθειες της διατροφής. Είναι η ποιότητα», είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα παρέμβαση για το ζήτημα.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι χρειάζεται πολύμηνη μελέτη, κάτι που γίνεται, καθώς έχει συσταθεί επιτροπή, αφού το δημογραφικό είναι μείζον θέμα για την Ευρώπη και κυρίως για την Ελλάδα. «Την περίοδο 2018-2019, είχαμε 120.000 vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, φέτος ο αριθμός έχει ανέβει στα 177.000, μέσα σε τέσσερα χρόνια. Γίνεται συστηματική προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα».

«Το μέτρο αυτό αποδεσμεύστε το με την κουβέντα για το δημογραφικό. Γίνεται μια συζήτηση για τη νέα οικογένεια, αλλά προστίθεται και στα μέτρα για να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα. Επίσης, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης γίνεται προσπάθεια να υπάρξουν θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, γιατί υπάρχουν vouchers και δεν μπορεί κάποιος να το αξιοποιήσει», είπε.

Γιατί η αύξηση είναι μεγαλύτερη για το πρώτο παιδί

Τον Απρίλιο, εάν ένας γονέας γέννησε παιδί εντός του 2023, θα πάρει τα επιπλέον 400 ευρώ. Εάν γεννήσει και δεύτερο, θα πάρει όσο αντιστοιχεί. Αύξηση δόθηκε κυρίως για το πρώτο παιδί γιατί έχει διαπιστωθεί ότι αυτό είναι το δύσκολο.

Συνολικά δίνονται 845 εκατ. ευρώ ετησίως μόνιμα μέτρα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε όλες τις εκφάνσεις της δημοσιονομικής πολιτικής θα υπάρχουν μέτρα ειδικά για τις οικογένειες.

Το υπουργείο Οικονομικών, είπε ο κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ότι έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, ενώ ο μέσος μισθός ανέβηκε στην Ελλάδα. Το 2023 θα κλείσει σε ύψος πάνω από 1.250 ευρώ. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί οι μισθοί στο δημόσιο, ενώ έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για να στηριχθεί το εισόδημα της οικογένειας. «Παρακολουθούμε τις δυσλειτουργίες της αγοράς και όταν χρειαστεί θα παρέμβουμε», είπε.

Η κυρία Ζαχαράκη έκανε λόγο για την παρέμβαση Σπίτι μου, που θα ωφελήσει 19.000 δικαιούχους. Την ίδια ώρα, θα υπάρξει και πρόγραμμα για την ανακαίνιση κατοικιών που είναι κλειστές στο Ε2 εδώ και δύο χρόνια. Το κράτος επιδιώκει να διευρύνει το οικιστικό απόθεμα, ώστε να ωφελήσει τις μακροχρόνιες μισθώσεις.

Παράλληλα, υπάρχουν διαρθρωτικά μέτρα για τη στέγαση και τα ενοίκια, όπως η αύξηση των μισθών, η αύξηση της Golden Visa, στόχος είναι να μπουν περισσότερα ακίνητα στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης.

Το θέμα του κόστους ζωής, σε συνδυασμό και με τις αρνητικές δημογραφικές προβλέψεις, έχουν καταστεί ζητήματα προτεραιότητας για το κυβερνητικό επιτελείο. Έτσι, η κυβέρνηση, μετά και την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Νταβός, φέρνει παρεμβάσεις κυρίως για τις νέες οικογένειες.

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X