Κοινωνία

Η δίκη των…ρίχτερ: Λέκκας εναντίον Χουλιάρα για τους σεισμούς

Η δίκη των…ρίχτερ: Λέκκας εναντίον Χουλιάρα για τους σεισμούς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, αρχές Φεβρουαρίου, θα λύσουν τις διαφορές τους ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, μετά την αγωγή του πρώτου για παράβαση καθήκοντος του δεύτερου.

Η απίστευτη διαμάχη των δύο επιστημόνων έρχεται σε μια περίοδο που τέσσερις περιοχές της χώρας, η Εύβοια, η Θήβα, η Λέσβος και η Ανατολική Κρήτη, βρίσκονται σε σεισμική διέγερση, με τους σεισμογράφους να καταγράφουν καθημερινά σεισμικά φαινόμενα.Η δικαστική διαμάχη των δύο επιστημόνων ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2019 όταν, σύμφωνα με την αγωγή του Ευθύμιου Λέκκα, ο Γεράσιμος Χουλιάρας -και οι δύο ήταν μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου- δημοσιοποίησε στοιχεία της ομάδας ΒΑΝ, του Παναγιώτη Βαρώτσου, για πιθανό ισχυρό σεισμό σε περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, τότε είχε καταγραφεί σεισμική δόνηση 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δυτικά της Πρέβεζας, ενώ είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο του 2018 ο ισχυρός σεισμός των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Ζάκυνθο.

Απόρρητες πληροφορίες

Σύμφωνα με την αγωγή του κ. Λέκκα, ο κ. Χουλιάρας κατηγορείται γιατί «έχοντας την ιδιότητα του υπαλλήλου, κατά παράβαση των καθηκόντων του, γνωστοποίησε σε άλλους απόρρητα που του εμπιστεύτηκαν λόγω της υπηρεσίας του». Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στα δικόγραφα της υπόθεσης, ο κ. Χουλιάρας «έχοντας την ιδιότητα του σεισμολόγου και μέλους της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) ανάρτησε στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα σε ιστοσελίδα που διατηρεί σε διαδικτυακό μέσο κοινωνικής δικτύωσης (facebook) την 30ή Ιανουαρίου 2019 απόρρητη επιστολή του ΕΚΠ Αθηνών Ινστιτούτο Φυσικής προς τον καθηγητή Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της προρρηθείσας επιτροπής, Μακρόπουλο Κωνσταντίνο, με την οποία καλούνται τα μέλη της επιτροπής και ο ίδιος σε συνεδρίαση».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα έγγραφα αυτά χαρακτηρίζονταν ως «εμπιστευτικά» γιατί αφορούσαν την ενημέρωση του Παναγιώτη Βαρώτσου προς τον Κωνσταντίνο Μακρόπουλο για πιθανό σεισμό στη Δυτική Ελλάδα και παράλληλα καλούσαν τα μέλη της επιτροπής για συνεδρίαση. «Οι αναρτήσεις αυτές που δημοσιοποιήθηκαν στο προφίλ του κατηγορουμένου στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης facebook έτυχαν μεγάλης αναγνωσιμότητας λόγω και της προρρηθείσας ιδιότητας του κ. Χουλιάρα, που, λόγω των ειδικών γνώσεων και της εμπειρίας του ως έγκριτου σεισμολόγου, προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας».

Μάλιστα, ο κ. Λέκκας στην αγωγή του που την έχει κάνει μαζί με τον Κωνσταντίνο Μακρόπουλο έχει προσκομίσει και τρεις εκτυπωμένες σελίδες από το προφίλ του Γεράσιμου Χουλιάρα στο facebook με τις επίμαχες αναρτήσεις. Η αγωγή κατατέθηκε το 2019, ενώ έκτοτε οι σχέσεις των δύο επιστημόνων έχουν διαρραγεί, με τον έναν να κατηγορεί τον άλλο σε κάθε ευκαιρία που βρίσκουν, μιλώντας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όταν συμβαίνει κάποιος σεισμός και καλούνται να τοποθετηθούν επιστημονικά.

Κόντρα για τις προβλέψεις σεισμών

Η μεταξύ τους κόντρα είχε γίνει εμφανής όταν τον Ιανουάριο του 2020 έγινε ο φονικός σεισμός στην Τουρκία με τα 6,8 ρίχτερ, όπου τότε ο Γ. Χουλιάρας είχε αναφέρει ότι είχε προβλέψει το σεισμικό γεγονός παραθέτοντας και στοιχεία. Τότε ο Ευθ. Λέκκας, χωρίς να τον κατονομάσει, ισχυριζόταν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι προβλέψεις σεισμών δεν μπορούν να γίνουν, ειδικά όταν πρόκειται για χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Από την πλευρά του ο κ. Χουλιάρας είχε απαντήσει στηριζόμενος στην ιδιότητα του κ. Λέκκα, ο οποίος είναι γεωλόγος και όχι σεισμολόγος για να μπορεί να γνωρίζει την επιστήμη της Σεισμολογίας.

Ο κ. Χουλιάρας είναι από τους λίγους επιστήμονες με εξειδίκευση στην πρόγνωση σεισμών διορισμένος στη θέση του με τη συγκεκριμένη ιδιότητα. Ενώ ο κ. Λέκκας εκτός από πρόεδρος του ΟΑΣΠ είναι και πρόεδρος της νέας Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, από την οποία όμως απουσιάζει ο κ. Χουλιάρας, ο οποίος με τις γνώσεις του στην πρόγνωση σεισμών θα μπορούσε να συμβάλει.

Βέβαια, η εξήγηση που έχει δοθεί γιατί από τη συγκεκριμένη επιτροπή απουσιάζουν και άλλοι σεισμολόγοι είναι ότι η επιτροπή αυτή αποτελείται από λιγότερα μέλη από την προηγούμενη και, κυρίως, από τους προέδρους και διευθυντές φορέων οι οποίοι συνεδριάζουν αφού πρώτα έχουν συμβουλευτεί τους επιστήμονες των φορέων στους οποίους ανήκουν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X