Καιρός

Καιρός: Πώς θα είναι το φετινό φθινόπωρο στην Ελλάδα 

Καιρός: Πώς θα είναι το φετινό φθινόπωρο στην Ελλάδα 
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το φετινό φθινόπωρο στην Ελλάδα αναμένεται θερμότερο και πιο ξηρό, σύμφωνα με τα μοντέλα ECMWF και C3S multi-modelsystem, που δημοσίευσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα και με τους σχετικούς πίνακες που παραθέτει η ΕΜΥ, θα έχουμε λιγότερες βροχές από το κανονικό και θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας, οι οποίες στη βορειοδυτική Ελλάδα προβλέπεται ότι θα φθάσουν και τον 1 βαθμό Κελσίου.

Πιο συγκεκριμένα, και όσον αφορά την θερμοκρασία, το ECMWF, για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης προβλέπει υψηλότερες από τις κανονικές τιμές. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις, μέχρι και 1 βαθμό Κελσίου, εντοπίζονται στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου, την Ιταλία, την Αδριατική και τα δυτικά και βόρεια Βαλκάνια. Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι θετικές αποκλίσεις μέχρι 1 βαθμό που εμφανίζονται στην Βαλτική και τη Σιβηρία. Κανονικές τιμές εκτιμώνται για τις περιοχές που γειτνιάζουν με τον Ατλαντικό, όπως η Μεγ.Βρετανία, η Ιρλανδία και το δυτικό τμήμα της Γαλλίας, καθώς και για το μεγαλύτερο μέρος και της Σκανδιναβικής χερσονήσου και της Γερμανίας.

Και το multi-model συμφωνεί με την εικόνα του ECMWF, με εξαίρεση την περιοχή της Σκανδιναβικής χερσονήσου, που την εντάσσει στις περιοχές με θετική απόκλιση μέχρι 0,5 βαθμούς.

Οι μεταβολές της θερμοκρασίας για το φθινόπωρο του 2021

Καθώς οι προγνώσεις αυτές αποτελούν μια μέση εικόνα του τριμήνου Σεπτέμβριος – Οκτώβριος – Νοέμβριος 2021, το γεγονός ότι προβλέπονται γενικά θερμότερες συνθήκες, κυρίως στη νότια Ευρώπη, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν ψυχρά μέτωπα και ψυχρότερες ημέρες κυρίως προς τα τέλη του φθινοπώρου.

Σημαίνει απλώς, ότι τα ψυχρά μέτωπα ή οι εισβολές ψυχρότερων αερίων μαζών θα είναι λιγότερο συχνές.

Οι αποκλίσεις των βροχοπτώσεων για το φθινόπωρο του 2021

Σχετικά με τις βροχοπτώσεις, και τα δύο μοντέλα γενικά δεν εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις από τις κανονικές για την εποχή τιμές.

Κάνουν λόγο για σχετικά ξηρότερες συνθήκες στις περισσότερες περιοχές της νότιας Ευρώπης, με έμφαση στην περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου και τη βαλκανική χερσόνησο.

Αξίζει επίσης να παρατηρήσουμε τις σχετικά ξηρότερες συνθήκες, που εκτιμώνται, κυρίως από το multi-model, σε εκτεταμένη περιοχή του Ατλαντικού ωκεανού, περιοχή από την οποία προέρχονται τα συστήματα που επηρεάζουν την Ευρωπαϊκή ήπειρο. Σχετικά πιο βροχερή εμφανίζεται η περιοχή της Σκανδιναβικής χερσονήσου.

Συνοψίζοντας και εστιάζοντας στον Ελληνικό χώρο, και τα δύο μοντέλα εκτιμούν γενικά λιγότερες βροχές από το κανονικό και θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας, οι οποίες στη βορειοδυτική Ελλάδα προβλέπεται ότι θα φθάνουν και τον 1 βαθμό.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X