Κοινωνία

Κορονοϊός: Έρχονται τα «προνόμια» στους εμβολιασμένους – Τι προανήγγειλε ο Μητσοτάκης

Κορονοϊός: Έρχονται τα «προνόμια» στους εμβολιασμένους – Τι προανήγγειλε ο Μητσοτάκης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κορονοϊός: Υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα συνέστησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με τα «προνόμια» στους πλήρως εμβολιασμένους, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους, αλλά και για τη γρήγορη εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.

«Το μείζον, στην παρούσα φάση, είναι να πείσουμε τους πιο αναποφάσιστους να εμβολιαστούν. Πρέπει να σκεφτούμε πιο έξυπνα και πιο δημιουργικά το πώς θα προσεγγίσουμε τους πολίτες που είναι ακόμα επιφυλακτικοί με τους εμβολιασμούς», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ποια θα είναι τα «προνόμια» των εμβολιασμένων

-Απαλλαγή των πλήρως εμβολιασμένων εργαζόμενων από τα self test: Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες, δηλαδή όσοι έχουν συμπληρώσει δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και της δεύτερης δόσης, απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση της διενέργειας self test στον χώρο εργασίας τους. Το ίδιο ισχύει και για τους αθλούμενους σε γυμναστήρια. Το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από την ερχόμενη Δευτέρα (28/6).

-Απαλλαγή των εμβολιασμένων από τη διενέργεια τεστ πριν από ταξίδι: Για τη μετακίνηση στα νησιά υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της βεβαίωσης εμβολιασμού, χωρίς τη διενέργεια μοριακού, rapid ή self-test. Όποιος έχει βεβαίωση εμβολιασμού απλώς συμπληρώνει τη σχετική βεβαίωση στην πλατφόρμα του υπουργείου Ναυτιλίας.

-Μπορούν να μην χρησιμοποιούν μάσκα σε ολιγάριθμες συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους: Μία επιπλέον «ελευθερία» που απολαμβάνουν οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες είναι η δυνατότητα να μη φορούν μάσκα σε κλειστές συγκεντρώσεις με άλλους πλήρως εμβολιασμένους, ακόμη και σε κλειστούς χώρους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, κανένας από τους συμμετέχοντες να μην έχει συμπτώματα και να μην είχε υψηλού κινδύνου επαφές τις αμέσως προηγούμενες μέρες.

-Απαλλαγή από την υποχρέωση του διαγνωστικού τεστ μετά από επαφή με κρούσμα: Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ (μοριακό PCR, rapid test) εάν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού.

«Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις αν έρθουν σε επαφή με άτομο το οποίο έχει τη λοίμωξη, παρακολουθούνται, δεν κάνουν μοριακά τεστ αφού είναι εμβολιασμένα παρά μόνο αν εμφανίσουν συμπτώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά πριν από περίπου 20 ημέρες η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

-Απαλλαγή από την καραντίνα των 10 ημερών, μετά από επαφή με κρούσμα: Στην ίδια λογική, όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν χρειάζεται να παραμείνουν επί 10 ημέρες απομονωμένοι στο σπίτι τους, εάν έρθουν σε επαφή με άτομο που έχει θετική διάγνωση Covid-19. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω μέτρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ισχύει και για όσους είχαν επιβεβαιωμένη λοίμωξη SARS-CoV-2 και έχουν αναρρώσει κατά τους προηγούμενους 6 μήνες.

Οι άλλες «ελευθερίες» που έπονται

Με ταχείς ρυθμούς οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων καταρτίζουν τον κατάλογο της επέκτασης των «προνομίων» που πολύ σύντομα θα μπορούν να έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες.

Η συζήτηση είναι ακόμα «σε ζύμωση», σύμφωνα με την Καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου, καθώς «δεν έχουμε προβεί σε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις. Σήμερα μόλις συζητήσαμε για τους εργαζόμενους και τη μη ανάγκη διενέργειας τεστ», είπε.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να κατοχυρωθεί θεσμικά η παραχώρηση του δικαιώματος σε καταστηματάρχες της εστίασης και του τουρισμού, να επιτρέπουν την είσοδο στους κλειστούς χώρους των επιχειρήσεών τους μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες. Δεν αποκλείεται δε το μέτρο να επεκταθεί στη συμμετοχή σε θεάματα, όπως λένε οι πρώτες πληροφορίες.

Στόχος όλων των παραπάνω μέτρων είναι να δοθούν κίνητρα στους ανεμβολίαστους πολίτες να κάνουν το βήμα του εμβολιασμού, ώστε να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού της χώρας μέσα στο καλοκαίρι.

Μετάλλαξη Δέλτα, εμβολιασμοί και τοπικά lockdown

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα πως συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής και το ζήτημα της μετάλλαξης Δέλτα, τονίζοντας πως η εκτίμηση είναι πως θα είναι η επικρατούσα έως τέλος Αυγούστου στην Ευρώπη. Τόνισε δε πως πρέπει όλοι να εμβολιαστούν απευθύνοντας έκκληση στους μεγαλύτερους σε ηλικία και καλώντας όποιον επιθυμεί να δει τα στοιχεία από τα νοσοκομεία.

«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς. Όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Για το ενδεχόμενο επιβολής νέων lockdown, ανέφερε πως «έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των Ελλήνων πολιτών, αντιλαμβάνομαι και αναγνωρίζω ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που είναι διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό. Υπάρχουν και οι αρνητές και είναι ευτυχώς λίγοι, με τους οποίους διαφωνώ κάθετα. Με εκείνους, όμως, που προβληματίζομαι είναι οι συμπολίτες μου, οι οποίοι δεν κάνουν το εμβόλιο, επειδή περιμένουν να το κάνουν οι υπόλοιποι. Αυτή δεν είναι μια υπεύθυνη στάση απέναντι στην κοινωνία. Αισιοδοξώ, πάντως, ότι θα πετύχουμε το στόχο μας και ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε σε νέα lockdown. Δεν είναι λύση οι περιορισμοί», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X