Κοινωνία

Κύριες και επικουρικές συντάξεις: Έρχεται… συνένωση ΕΦΚΑ-ΕΤΕΑΕΠ

Κύριες και επικουρικές συντάξεις: Έρχεται… συνένωση ΕΦΚΑ-ΕΤΕΑΕΠ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Την έγκριση ώστε να προχωρήσει η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση πήρε χθες, από το υπουργικό συμβούλιο, το υπουργείο Εργασίας. Οι πληροφορίες λένε πως το υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου κρύβει εκπλήξεις για τις συντάξεις. Κι αυτό καθώς προβλέπει τη δημιουργία ενός υπερ-φορέα ασφάλισης, του Ηλεκτρονικού Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), που θα προκύψει από την οργανωτική και διοικητική ενοποίηση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ.

Τι λέει το ρεπορτάζ για τις συντάξεις

Αναλυτικά και σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος ενιαίος φορέας θα δημιουργηθεί μέσω της οργανωτικής και σε δεύτερη φάση της διοικητικής ενοποίησης του ΕΦΚΑ (κύρια ασφάλιση) και του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ) και θα αφορά 381.379 εργοδότες, 1,4 εκατ. αυτοτελώς απασχολούμενους, σχεδόν 3 εκατ. μισθωτούς, 143.000 παράλληλα ασφαλισμένους μισθωτούς και μη μισθωτούς, καθώς και 2,7 εκατ. συνταξιούχους. Θα έχει ενιαία δομή μεν, διακριτή όμως λογιστική διαχείριση για κάθε κλάδο.

Με κομμένη την ανάσα! Το ΣτΕ κρίνει τα πάντα για τα αναδρομικά! Η μεγάλη δίκη και το… χρήμα

Η σχετική διάταξη αναμένεται να ενταχθεί στο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, καθώς χθες εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση οι βασικές αρχές του. Όπως συμφωνήθηκε χθες, στο υπουργικό, μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στον e-ΕΦΚΑ θα λειτουργεί ένα ενιαίο ψηφιακό κέντρο απονομής συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και εφάπαξ, με τη διαχείριση κοινής βάσης ασφαλιστικών δεδομένων.

Εκτιμάται μάλιστα ότι θα απελευθερωθεί και μέρος από το ανθρώπινο δυναμικό του Ταμείου (σήμερα υπηρετούν 7.950 εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ και 610 στο ΕΤΕΑΕΠ) από χρονοβόρες διαδικασίες και θα ανοίξει ο δρόμος για γρηγορότερη απονομή των συντάξεων. Κεντρικά θα χαράσσεται πλέον και ο σχεδιασμός για τη διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας, ενώ θα υπάρχει ένα κοινό ειδοποιητήριο εισφορών με ταυτότητα πληρωμής καθώς και ενοποιημένη αίτηση συνταξιοδότησης.

Επαναφορά για τις επικουρικές συντάξεις

Στο θέμα των συντάξεων, οι παρεμβάσεις που εγκρίθηκαν αλλά θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων αναλογιστικών μελετών, αφορούν την επαναφορά των επικουρικών συντάξεων στα προ του νόμου Κατρούγκαλου επίπεδα, καθώς και στην αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των κύριων συντάξεων.

Προσοχή! Τέλος χρόνου για 13 συγκεκριμένες περιοχές στο Κτηματολόγιο

Στην πράξη, όπως επισημάνθηκε και στο υπουργικό συμβούλιο, από τον αρμόδιο υπουργό Γ. Βρούτση, αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων θα υπάρξουν σε όσους το καλοκαίρι του 2016, λόγω του ορίου που τέθηκε τότε στα 1.300 ευρώ άθροισμα κύριας και επικουρικής, είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται ακόμη και έως 48%. Οι αυξήσεις, ανεξάρτητα από το πότε θα ψηφιστεί το σχέδιο νόμου, θα ισχύουν από 4 Οκτωβρίου 2019.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X