Κοινωνία

Μαρτυρία εθελοντή γιατρού από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Χειρότερα τα πράγματα από όσο ακούτε

Μαρτυρία εθελοντή γιατρού από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Χειρότερα τα πράγματα από όσο ακούτε
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τον Γολγοθά που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά εσχάτως και οι ιδιώτες που είτε προσφέρθηκαν εθελοντικά είτε επιστρατεύτηκαν, περιέγραψαν μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega ο πνευμονολόγος Δρόσος Τσαβλής (που ενσωματώθηκε στην Α΄ πτέρυγα covid-19 στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης) και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη.

«Η κατάσταση που αντίκρυσα μπαίνοντας, δύο εβδομάδες πριν, ήταν χειρότερη από όσα είχα στο μυαλό μου με όσα άκουγα επί δύο χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβλής, «συνάδελφοι τρέχουν ακατάπαυστα όλο το 8ωρο, για να μην πω το 24ωρο της βάρδιας τους … ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό … ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές».

Οι γιατροί και νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων εκτός των ιατρικών τους καθηκόντων που ασκούν σε τραγικές συνθήκες υποστελέχωσης και ελλείψεων, παρέχουν ταυτόχρονα όσο μπορούν και ψυχολογική υποστήριξη στους ασθενείς, που είναι μόνοι τους στις κλινικές covid-19, λόγω των περιοριστικών μέτρων. «Δεν έχουν κανέναν να μιλήσουν αυτοί οι άνθρωποι, δεν μπορεί να μπει ένας συγγενής, πάνω από όλα νιώθουν μοναξιά εκεί μέσα. Αν δεν τους μιλήσεις … εκεί είναι τα περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα», προσέθεσε η κα Παγώνη.

«Κάνουμε και αυτό, ψυχολογική υποστήριξη, αλλά και νοσηλευτικό έργο» σημείωσε ο κ. Τσαβλής. «Βγάζουμε τις μάσκες με προσοχή (οι μάσκες BiPap και HighFlow δεν είναι εύκολο να αφαιρεθούν, ειδικά από ανειδίκευτο προσωπικό), προσφέρουμε νερό, φαγητό, μια καλή κουβέντα, ένα χάδι στο μάγουλο. Είναι ασθενής, πάσχων συνάνθρωπος, το έχει πολύ μεγάλη ανάγκη».

«Και τους μεταφέρουμε και όσα λένε οι συγγενείς στο τηλέφωνο, έτσι τους εμψυχώνουμε … τους βλέπεις ότι εκείνη τη στιγμή είναι χαρούμενοι, αλλάζει η διάθεσή τους. Είναι τελείως διαφορετικό», προσέθεσε η κα Παγώνη.

Δεν έχει επίδραση σε όσφρηση και γεύση η Όμικρον

Για την παραλλαγή Όμικρον και την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, η κα Παγώνη είπε ότι «είχαμε ένα κρούσμα και το περιμέναμε, με αυτή την κινητικότητα είναι δυνατόν να μην έρθει;».

«Περιμένουμε σε μία εβδομάδα περίπου να μας πουν αν καλύπτεται από τα εμβόλια», συνέχισε, «ελπίζουμε ότι θα καλύπτεται. Οι δύο εταιρείες, Pfizer και Moderna, είπαν ότι μπορούν να προσαρμόσουν το εμβόλιο (σε 100 ημέρες η Pfizer) σε περίπτωση που δεν καλύπτεται, να το έχουμε στο χέρι μας σε 3 μήνες».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι «η διαφορά με τη Δέλτα είναι στο θέμα της γεύσης και της όσφρησης, δεν έχει τέτοια συμπτώματα. Αλλά στα γενικά συμπτώματα είναι το ίδιο», είπε η κα Παγώνη.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη Δέλτα που την έχουμε, προχωράει, έχουμε τόσους ασθενείς», επανέλαβε η ίδια. «Αυτές τις ημέρες το θετικό είναι ότι τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί και έχουν αρχίσει λίγο να μειώνονται. Αλλά έχουμε δύο σοβαρούς δείκτες, θανάτους και διασωληνωμένους. Αυτά “έρχονται” πριν από 15 ημέρες, όταν είχαμε ψηλούς αριθμούς κρουσμάτων … πιέζεται φοβερά το σύστημα Υγείας στις ΜΕΘ».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X