Κοινωνία

Μήνυμα οργής των υγειονομικών εναντίον της κυβέρνησης

Μήνυμα οργής των υγειονομικών εναντίον της κυβέρνησης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Βροντερό μήνυμα παραίτησης έστειλαν χθες οι υγειονομικοί προς τον Θάνο Πλεύρη, αλλά και συνολικά στην κυβέρνηση. Η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕΔΗΝ, σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία, φορείς και συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν μαζικά έξω από το υπουργείο Υγείας -στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας-, διαμαρτυρόμενοι για τις εγκληματικές επιλογές του Μαξίμου αναφορικά με την πανδημία, και κατέληξαν μετά από δυναμική πορεία στη Βουλή.

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος στάθηκε στις δηλώσεις του Θ. Πλεύρη τη Δευτέρα. «Την ημέρα που είχαμε 119 νεκρούς, ο υπουργός Υγείας -αντί να μιλήσει για ενίσχυση του ΕΣΥ- προανήγγειλε απολύσεις». Συμπλήρωσε δε ότι αν η κυβέρνηση είχε φροντίσει να ενισχύσει και να οργανώσει το σύστημα, θα είχαμε γλιτώσει πάρα πολλούς θανάτους. Ωστόσο τα νοσοκομεία είναι αβοήθητα, με 10.000 λιγότερους εργαζόμενους από πέρυσι. Σύμφωνα με τον Μ. Γιαννάκο, όλα αυτά γίνονται σκόπιμα, καθώς ο στόχος της κυβέρνησης είναι να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας Υγείας.

Μάλιστα σήμερα τα αδιέξοδα λάθη της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού διαδέχεται ένα καπρίτσιο του Μαξίμου. «Ζητάμε να γυρίσουν άμεσα με τεστ και ασφαλώς όλοι να εμβολιαστούν, γιατί το εμβόλιο σώζει ζωές» κατέληξε.

Εμμένουν στο πλάνο της πλήρους αποστασιοποίησης των κλινικαρχών

Από την πλευρά του, ο Κώστας Λιβαδάς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΝΓΕ, τόνισε στην ΑΥΓΗ ότι η τραγική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση συνεχίζεται, εμμένοντας στο πλάνο της πλήρους αποστασιοποίησης του ιδιωτικού τομέα. «Συνεχίζουν να υπάρχουν σήμερα νοσοκομεία Covid, ενώ ο ιδιωτικός τομέας Υγείας παραμένει αλώβητος για να αυγατίζει τα κέρδη του» υπογραμμίζει, ζητώντας παράλληλα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων και επικουρικών, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία στο 7% και επιστροφή του προσωπικού που είναι σε αναστολή. Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε σκέψη για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και να επιστρέψει ο εμβολιασμός στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

«Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις άθλιες επιλογές»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν» Μιχάλης Ρίζος κάνει ξεκάθαρο ότι η πανδημία κάθε άλλο παρά υποχωρεί. Όπως εξηγεί στην ΑΥΓΗ, στην Αττική οι διασωληνωμένοι και οι εισαγωγές αυξάνονται. «Τα νοσοκομεία πιέζονται αφόρητα, οι νεκροί πληθαίνουν, το πνεύμα στα νοσοκομεία είναι εξεγερτικό» σημειώνει και προσθέτει ότι ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι χρειάζεται άμεσα ανατροπή αυτής της πολιτικής. Μάλιστα σήμερα οι αφόρητες ελλείψεις προσωπικού αναγκάζουν τους πάντες να λειτουργούν με το όριο του προσωπικού ασφαλείας. Ωστόσο συμπληρώνει ότι οι αντιδράσεις θα πληθαίνουν και πλέον «όχι μόνο απαιτούμε, αλλά απειλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις άθλιες επιλογές».

«Κυβέρνηση του θανάτου και της καταστροφής»

Ο ακτινολόγος στο «Έλενα Βενιζέλου» και μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ Κώστας Καταραχιάς χαρακτηρίζει την κινητοποίηση ως μια «σύγκρουση με την κυβέρνηση του θανάτου και της καταστροφής». Μεταφέροντας στην ΑΥΓΗ την εμπειρία του, λέει ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία -αλλά και όλη η κοινωνία- είναι εξοργισμένοι. «Δεν είναι μόνο οι φυσικές καταστροφές, είναι και οι θάνατοι που κάθε μέρα χτυπάνε ρεκόρ και γι’ αυτό ευθύνεται η πολιτική της κυβέρνησης. Η πολιτική που μειώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον προϋπολογισμό για την Υγεία κατά 800 εκατ. ευρώ». Σύμφωνα με τον Κ. Καταραχιά, στόχος της κυβέρνησης είναι να απολύσουν κόσμο και να ιδιωτικοποιήσουν τα νοσοκομεία. Καταλήγοντας, τονίζει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία για να επιτεθεί στον κόσμο, καθώς δεν τους ενδιαφέρουν οι ανθρώπινες ζωές. «Θα κλιμακώσουμε, για να απαλλαγούμε από αυτή την κυβέρνηση».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X