Κοινωνία

Νέα κραυγή αγωνίας: Κρεβάτι σε ΜΕΘ ούτε για δείγμα! «Διασωληνώνονται εκτός Εντατικής»

Νέα κραυγή αγωνίας: Κρεβάτι σε ΜΕΘ ούτε για δείγμα! «Διασωληνώνονται εκτός Εντατικής»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηριστικά της κατάστασης και της έλλειψης κρεβατιών σε Εντατικές τα όσα δήλωσε στο KavalaNews.gr η διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείου Καβάλας, Εύα Νάγκυ.

«Δεν υπάρχει κρεβάτι, διασωληνώνονται εκτός εντατικής, όποιος δεν πιστεύει ας έρθει να δει», τόνισε και πρόσθεσε πως «η ΜΕΘ είναι γεμάτη και δεν υπάρχει προοπτική να αδειάσει κρεβάτι άμεσα γιατί η νοσηλεία αυτών των ασθενών είναι μακροχρόνια. Aν υπάρξει ανάγκη, οι ασθενείς διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ».

«Πολλοί νοσηλεύονται προσωρινά σε άλλους χώρους εκτός εντατικής και διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία, όπου βρεθεί κρεβάτι», σημειώνει.

Το νοσοκομείο διαθέτει 7 κλίνες στη ΜΕΘ για κορονοϊό και 2 για non covid περιστατικά, ενώ νοσηλεύει και ασθενείς από Δράμα και Ξάνθη.

«Οι ασθενείς διασωληνώνονται γιατί έτσι εξασφαλίζεις ότι δεν θα πεθάνουν άμεσα και μετά ή διακομίζονται ή περιμένουν στον χώρο του χειρουργείου μέχρι να αδειάσει κάπου ένα κρεβάτι. Αν δεν διασωληνωθεί ο ασθενής πεθαίνει άμεσα» τονίζει.

«Πώς να τους πείσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος; Έχουν χαθεί οικογένειες ολόκληρες. Όσοι δεν πιστεύουν, ας έρθουν στην εντατική να τους δείξω, να έχουν εικόνα της πραγματικότητας. Είναι πολύ εύκολο να μιλάς χωρίς γνώση», επεσήμανε η κα Νάγκυ και ζήτησε «να έρθει νοσηλευτικό προσωπικό. Ο καθένας δουλεύει για πέντε, για όσο αντέχει. Ρεπό δεν υπάρχουν. Τί ρεπό αν δεν έχεις νοσηλευτή στην βάρδια;».

Όπως επισημαίνει, «όταν συμφωνεί η κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις και βασίζεται σε ΑΣΕΠ που η κατάταξη βγήκε πριν 10 χρόνια πώς περιμένει κόσμο να έρθει να δουλέψει. Θα έπρεπε να γίνει νέα προκήρυξη. Να έρθει νέο αίμα».

ΠΟΕΔΗΝ: Μόλις 508 οι λειτουργούσες κλίνες ΜΕΘ

Πλέον λόγω της δραματικής υποστελέχωσης σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό υπάρχουν «μόνο ράντζα» δήλωσε στον Open o πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

«Τα νοσοκομεία επιχειρησιακά είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι το Μάρτιο-Απρίλιο, στο τρίτο κύμα. Έχουμε μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό», συνέχισε, αναφέροντας χαρακτηριστικά στοιχεία:

  • στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης που εφημερεύει, υπήρξαν 150 προσελεύσεις περιστατικών κορονοϊού, 35 εισαγωγές θετικών κρουσμάτων, 17 εισαγωγές υπόπτων περιστατικών, ενώ υπάρχουν 6 διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους γιατί είναι γεμάτες οι 15 κλίνες ΜΕΘ. Υπάρχουν και τα γενικά περιστατικά, το νοσοκομείο έχει γεμίσει, τα 650 κρεβάτια είναι γεμάτα, δεν υπάρχει χώρος για περιστατικό. Μόνο ράντζα πια, στο εξής.
  • στο Ιπποκράτειο υπάρχουν 6 διασωληνωμένοι ασθενείς με covid-19 σε λίστα αναμονής, είναι σε χειρουργικές αίθουσες προσωρινά.
  • στο Παπαγεωργίου έχουν γεμίσει οι 18 κλίνες ΜΕΘ, υπάρχουν 8 ασθενείς σε λίστα αναμονής σε μία προσωρινή ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας).

«Τα κρεβάτια ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη είναι γεμάτα, στη Θεσσαλία είναι γεμάτα», συνέχισε, συνολικά «σήμερα λειτουργούν 508 κρεβάτια ΜΕΘ covid-19, ενώ στο τρίτο κύμα τον Απρίλιο λειτουργούσαν 973». Και όπως εξήγησε, «τόσα κρεβάτια δεν μπορούμε να πιάσουμε πια, γιατί 7.000 άνθρωποι είναι σε αναστολή εργασίας και δεν έχουν αντικατασταθεί. Οι συνάδελφοι που δουλεύουν έχουν γίνει λάστιχο, δεν παίρνουν ρεπό, δεν παίρνουν άδειες, μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα. Βλέπουν ασθενείς διασωληνωμένους σε θαλάμους».

Παράλληλα καυτηρίασε το γεγονός ότι αντί η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να προχωρήσουν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, «κλείνουν πρωτοβάθμιες δομές στην ανατολική Μακεδονία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, μεταφέρεται το προσωπικό στα νοσοκομεία. Αυτό δεν είναι επιχειρησιακό σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα, την πανδημία, τη γρίπη, με δεδομένο ότι έχουν αρθεί οι περιορισμοί … Τα νοσοκομεία είναι σε κακή κατάσταση, οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοι πρέπει να γυρίσουν πίσω με δύο rapid test. Οι ίδιοι κινδυνεύουν. Κυρίως όμως, δεν έχουν αντικατασταθεί».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X