Γυναίκα

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών: Μόνο το 1 στα 40 περιστατικά καταγγέλλεται

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών: Μόνο το 1 στα 40 περιστατικά καταγγέλλεται
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, το κυρίαρχο μήνυμα που χρειάζεται να διατυπωθεί με κάθε τρόπο είναι «όχι άλλη σιωπή». Είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο, καθώς τα νούμερα στις στατιστικές γίνονται ολοένα και πιο τρομακτικά, να κατανοήσουμε ότι κακοποίηση δεν είναι μόνο όταν μια γυναίκα καταλήξει στο νοσοκομείο αλλά κάθε περίπτωση κατά την οποία παραβιάζεται με όποιο τρόπο.

«Κι ο Μενούσης,
μεθυσμένος πάει την έσφαξε.
Το πρωί ξεμεθυσμένος
πάει την έκλαψε»

Πρόκειται για μια ιστορία που έρχεται από παλιά και βρίσκεται βαθιά – άλλοτε φανερή και άλλοτε κρυφή – ριζωμένη στην κοινωνία. Η λαϊκή παράδοση φρόντισε η πικρή αυτή ιστορία αιώνων να σωθεί. Η 25η Νοέμβρη κάθε χρόνου, έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Από τον μεθυσμένο Μενούση που σκότωσε τη γυναίκα του επειδή μίλησε σε έναν άγνωστο άντρα, στον Αλή πασά που έπνιξε την «Κυρά Φροσύνη» στην Παμβώτιδα λίμνη, από την όμορφη γυναίκα του πρωτομάστορα που αρχέγονες δοξασίες θυσίασαν για να σταθεί το γεφύρι της Άρτας, από την Παναγιώτα του Δρυμού στην κυρά δασκάλα που της έκοψαν τα μαλλιά στην κόρη που σκοτώσανε για ένα ζευγάρι ρόδα.

Η βία κατά των γυναικών, βία που καταλήγει τι περισσότερες φορές σχεδόν με ακρίβεια στη δολοφονία τους (γυναικοκτονίες) έχει μακρυά «παράδοση» στην ελληνική κοινωνία και συνεχίζει.

Κακοποιημένη θεωρείται μία γυναίκα που υφίσταται κατ’ εξακολούθηση σωματική ή ψυχολογική βία από έναν άντρα, ο οποίος την εξαναγκάζει να ακολουθεί τις επιθυμίες του, χωρίς να ενδιαφέρεται για τα δικαιώματά της.

Όταν λέμε κακοποίηση εννοούμε τη σωματική και σεξουαλική βία, τη συναισθηματική κακοποίηση καθώς και την οικονομική αποστέρηση. Παρόλο που διαφορετικές μορφές κακοποίησης μπορεί να συμβαίνουν ξεχωριστά ή συνδυαστικά, η σωματική βία είναι η πιο προφανής. Η συναισθηματική βία μπορεί να συμπεριλαμβάνει τον εκφοβισμό ή τον εξευτελισμό, καθώς και απειλές για σωματική κακοποίηση όπως ότι θα τις σκοτώσουν, θα τις ακρωτηριάσουν ή ότι θα τις αφήσουν ανάπηρες. Ακόμα, απειλές εναντίον άλλων μελών της οικογένειας αποτελούν μία συνήθη τακτική των θυτών με σκοπό να προκαλέσουν τον εκφοβισμό και την υποταγή του θύματος.

Η οικονομική αποστέρηση μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Από τη μία, η κακοποιημένη γυναίκα μπορεί να αποτελεί τη μοναδική οικονομική πηγή της οικογένειας. Από την άλλη, μπορεί να της απαγορεύεται να δουλέψει, να έχει δικά της χρήματα, να έχει ευθύνη ή γνώση για τα οικονομικά του σπιτιού της. Κατά συνέπεια, η οικονομική αποστέρηση, ως απόρροια της βίας, εντείνει την εξάρτηση της γυναίκας από τον θύτη. Τέλος, η σεξουαλική κακοποίηση, συμπεριλαμβάνει τη βίαιη και εξαναγκαστική ερωτική συνεύρεση, με σκοπό την επίδειξη δύναμης και κυριαρχίας.

Είναι αλήθεια, ότι η κακοποίηση λαμβάνει χώρα σε όλους τους τομείς της ζωής μιας γυναίκας, ακόμα και στο αν θα συναντάει φίλους και συγγενείς, σε αποφάσεις που αφορούν στο πώς θα περνάει τον ελεύθερό της χρόνο, στο τι ρούχα θα φοράει και στην ανάπτυξη και διατήρηση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής της. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, αντίθετα απ’ αυτό που πολλοί μπορεί να πιστεύουν, η σωματική και σεξουαλική βία, η ψυχολογική κακοποίηση και η οικονομική αποστέρηση αποτελούν μορφές κακοποίησης που παρατηρούνται σε όλα τα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα.

Χαρακτηριστικά ανδρών που κακοποιούν

1. Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

2. Πιστεύουν όλους τους μύθους σχετικά με τις σχέσεις κακοποίησης.

3. Έχουν μία παραδοσιακή εικόνα για την αντρική ανωτερότητα και το στερεότυπο του αντρικού ρόλου στην οικογένεια. Επίσης, πολλοί, σαν παιδιά, υπήρξαν μάρτυρες άσκησης βίας, του πατέρα τους προς τη μητέρα τους ή είχαν κακοποιηθεί οι ίδιοι από τους γονείς τους.

4. Κατηγορούν τους άλλους για τις πράξεις τους.

5. Ζηλεύουν παθολογικά.

6. Παρουσιάζουν διπλή προσωπικότητα.

7. Έχουν έντονες αντιδράσεις άγχους, στη διάρκεια των οποίων, χρησιμοποιούν το αλκοόλ ή την κακοποίηση των γυναικών τους προκειμένου να εκτονωθούν.

8. Συχνά χρησιμοποιούν την ερωτική επαφή σαν πράξη επιθετικότητας προκειμένου να τονώσουν την αυτοπεποίθηση και τον ανδρισμό τους.

9. Δεν θεωρούν ότι η βίαιη συμπεριφορά τους μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X