Κοινωνία

Παραπέμπονται σε δίκη ο Κώστας Αγοραστός και άλλοι 10 για τους θανάτους στον «Ιανό»

Παραπέμπονται σε δίκη ο Κώστας Αγοραστός και άλλοι 10 για τους θανάτους στον «Ιανό»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία είναι η παραπομπή του απερχόμενου περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και ακόμα δέκα υπευθύνων για παραλείψεις που οδήγησαν στον θάνατο τέσσερις πολίτες τον Σεπτέμβριο του 2020, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ιανός» και της καταστροφικής πλημμύρας που έπληξε την Καρδίτσα.

Με τη συμπλήρωση τριών ετών από τον «Ιανό» και δύο μηνών από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, η Δικαιοσύνη αναμένεται να παραπέμψει σε δίκη συνολικά 11 πρόσωπα που είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και πλημμυρών εξ αμελείας.

Πρόκειται για τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, έναν αντιπεριφερειάρχη, τον πρώην και νυν γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου, δύο δημάρχους της περιοχής, αστυνομικούς και άλλους υπευθύνους για τις παραλείψεις που οδήγησαν στον θάνατο τέσσερις ανθρώπους στην Καρδίτσα.

Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διενεργηθεί, οι εισαγγελικές Αρχές είχαν καλέσει ως υπόπτους τα παραπάνω πρόσωπα και εκτιμάται πως μέσα στο προσεχές διάστημα θα παραπεμφθούν σε δίκη με απευθείας κλήση στο ακροατήριο του Εφετείου λόγω ειδικής δωσιδικίας.

Αρμόδιο είναι το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας, στο οποίο θα δικαστούν οι κατηγορούμενοι.

Οι κατηγορίες

Τα αδικήματα για τα οποία αναμένεται να δικαστούν είναι η ανθρωποκτονία εξ αμελείας των τεσσάρων πολιτών και η πρόκληση πλημμύρας από αμέλεια, με την έννοια της παράλειψης των ενδεδειγμένων ενεργειών. Σύμφωνα με νομικές εκτιμήσεις, η δίκη αναμένεται να προσδιοριστεί στις αρχές του νέου έτους.

Υπενθυμίζεται πως στις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Καρδίτσα τον Σεπτέμβριο του 2020, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ιανός», είχαν χάσει τη ζωή τους τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων η 41χρονη φαρμακοποιός Ευδοκία Πλακιάόταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε παρασύρθηκε από τα νερά του ποταμού Πάμισου.

Οι άλλοι τρεις είναι μία ηλικιωμένη γυναίκα στο χωριό Βασίλι Φαρσάλων, ένας 62χρονος, που είχε καταπλακωθεί από τη στέγη του σπιτιού του στο χωριό Καστανιά, και ένας 63χρονος Αλβανός κτηνοτρόφος σε άλλη περιοχή της Καρδίτσας.

Τραγική ειρωνεία είναι το γεγονός ότι ακριβώς τρία χρόνια μετά τα ίδια χωριά επλήγησαν και πάλι από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, καθώς τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν ολοκληρώθηκαν ή δεν ήταν επαρκή.

Τις ευθύνες των υπεύθυνων αρμόδιων κρατικών φορέων είχε διαπιστώσει σε έκθεσή του ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ο οποίος είχε διοριστεί ως τεχνικός σύμβουλος από την οικογένεια της αδικοχαμένης φαρμακοποιού. Στην έκθεσή του, που είχε κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καρδίτσας, διαπίστωνε ότι ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 δεν είχε λειτουργήσει όπως θα έπρεπε.

Το μήνυμα που προειδοποιούσε τους κατοίκους για ακραία καιρικά φαινόμενα είχε σταλεί καθυστερημένα, πολλές ώρες μετά την έλευση της κακοκαιρίας. Μάλιστα, στο Μουζάκι οι κάτοικοι δεν έλαβαν ποτέ το προειδοποιητικό μήνυμα, επειδή εκεί δεν εκπέμπουν οι κεραίες του νομού Καρδίτσας αλλά του νομού Τρικάλων…

Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας η πόλη της Καρδίτσας, τα γύρω χωριά και το Μουζάκι είχαν βυθιστεί στα λασπόνερα. Σπίτια, καταστήματα και γεωργικές καλλιέργειες είχαν «πνιγεί» στα νερά και τις λάσπες, αυτοκίνητα και οικοσκευές είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές. Μια εικόνα που επαναλήφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και πάλι σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X