Κοινωνία

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αρχισαν τα όργανα για τη τη διαρροή των e-mails από την Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Το ντόμινο εξελίξεων του «Newsletter Gate» εγείρει ανοιχτά νομικές ευθύνες για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων χιλιάδων αποδήμων με την πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου από κάτοικο Ολλανδίας.

Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος που εκπροσωπεί αποδήμους που έλαβαν emails, ανακοίνωσε πως κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου από κάτοικο Ολλανδίας, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Στην αγωγή η ομογενής ζητά από το ελληνικό δημόσιο χρηματική αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο που το γραφείο του εκπροσωπεί την κάτοικο Ολλανδίας, η ίδια «είχε υποβάλει τα στοιχεία της για την εγγραφή της στον εκλογικό κατάλογο προκειμένου να ασκήσει το συνταγματικό δικαίωμά της στην ψηφοφορία των εθνικών εκλογών του 2023. Όμως, την 1.3.2024 έλαβε στο προσωπικό της email που είχε υποβάλλει στο Υπουργείο Εσωτερικών ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιείχε μη ζητηθείσα πολιτική επικοινωνία από μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο η ενάγουσα δεν είχε απολύτως καμία προηγούμενη διάδραση».

«Η ενάγουσα έχει ήδη αποστείλει εξώδικη δήλωση στο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την οποία ασκεί τα δικαιώματά της κατά τον #GDPR για ενημέρωση σχετικά με την προέλευση των δεδομένων της και διαμαρτυρόμενη για μη ζητηθείσα επικοινωνία με χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που την αφορούν», αναφέρει ο δικηγόρος.



Μετά την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη διαρροή των στοιχείων από την συνεργάτη του Γενικού Γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του υπουργείου Εσωτερικών, προς τον γραμματέα αποδήμων της ΝΔ και μετά την παραίτηση του γενικού γραμματέα, η ομογενής «εγείρει την αξίωσή της κατά του Ελληνικού Δημοσίου για μη λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων της».

Στην αγωγή, υποστηρίζεται ότι παραβιάστηκαν τα άρθρα «5, 6, 12 και κυρίως 32 παρ. 4» του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων (General Data Protection Regulation/ GDPR) ενώ το ελληνικό δημόσιο δεν διασφάλισε «ότι πρόσωπα που έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα ενεργούν μόνο κατ’ εντολή του υπεύθυνου επεξεργασίας».

 

Ο έμπειρος δικηγόρος υπενθυμίζει μάλιστα ότι μετά την καταβολή αποζημίωσης από το κράτος σε πολίτες για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του, με ενέργειες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το Δημόσιο αξιώνει από τα φυσικά πρόσωπα που είναι υπόλογα, τα χρηματικά ποσά που κατέβαλε ως αποζημίωση στους πολίτες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X