Κοινωνία

SOS από τα νοσοκομεία: Κινδυνεύουν να καταρρεύσουν

SOS από τα νοσοκομεία: Κινδυνεύουν να καταρρεύσουν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μόνο τις τελευταίες 10 μέρες, οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί και η πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής.

Τις δύσκολες μέρες του πρόσφατου παρελθόντος αρχίζουν να θυμίζει η κατάσταση στα νοσοκομεία, καθώς οι μαζικές εισαγωγές ασθενών, κυρίως λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, ασκούν αφόρητη πίεση.

Οι ελλείψεις στο προσωπικό (σ.σ. λείπουν οι υγειονομικοί που έχουν βγει σε αναστολή κι εκείνοι που νοσούν και έχουν τεθεί σε καραντίνα) κάνουν ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, 2.500 υγειονομικοί απουσιάζουν από την εργασία τους καθώς έχουν κολλήσει κορονοϊό. Κι απ’ αυτούς, οι 1.200 εργάζονται σε νοσοκομεία της Αττικής.

Το ισοζύγιο εργαζομένων – νοσηλειών κινείται αντιστρόφως ανάλογα:

Οι εισαγωγές έχουν υπερδιπλαστεί το τελευταίο δεκαήμερο, κινούμενες καθημερινά κοντά στις 600, από 300 στα τέλη Δεκεμβρίου. Στην προχθεσινή εφημερία του Λαϊκού έγιναν 52 εισαγωγές ασθενών με Covid (22 την προηγούμενη).

Στην εφημερία του Κρατικού Νίκαιας, γέμισαν τα κρεβάτια και -σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ- οι ασθενείς παραπέμπονταν σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής.

Και όλα αυτά ενώ περίπου 10.000 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων απουσιάζουν από τις θέσεις τους.

Για να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό, το υπουργείο Υγείας προχωρεί -από την ερχόμενη εβδομάδα- σε επίταξη υπηρεσιών ιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Προχωρεί, επίσης, από τη Δευτέρα στη λειτουργία του νοσοκομείου Σισμανόγλειο για κάλυψη αποκλειστικά περιστατικών Covid.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας την Παρασκευή (07.01.2022) στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84, παραδέχτηκε πως η Όμικρον προκαλεί πίεση -μέχρι στιγμής- στις απλές κλίνες νοσηλείας και όχι στις ΜΕΘ.

Ο Θάνος Πλεύρης έκανε λόγο για «διαχειρίσιμο πρόβλημα» και, για να καλυφθεί μέρος της ζήτησης, οι ιδιωτικές κλινικές της Αττικής διαθέτουν στο ΕΣΥ το 10% έως 15% των κλινών τους (300 έως 400 κλίνες). Στα απλά περιστατικά, θα υπάρξει και η συνδρομή του ΝΙΜΤΣ, οπότε το σύνολο των νέων κλινών στο Λεκανοπέδιο είναι 700 έως 800.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, από τις περίπου 650 εισαγωγές ασθενών με Covid που γίνονται καθημερινά, το 30% έως 40% αφορά και περιπτώσεις Δέλτα και από αυτές τις εισαγωγές εκτιμάται πως θα ακολουθήσει πίεση και στις ΜΕΘ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X