Κοινωνία

SOS από τον Ευθύμη Λέκκα: Κινδυνεύει με εξαφάνιση η παραλία “ναυάγιο” της Ζακύνθου

SOS από τον Ευθύμη Λέκκα: Κινδυνεύει με εξαφάνιση η παραλία “ναυάγιο”  της Ζακύνθου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η φθορά του «Παναγιώτη» από τα κύματα απειλεί να εξαλείψει πλήρως ένα από τα κορυφαία τοπόσημα παγκοσμίως, εξήγησε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση για το «ναυάγιο» της Ζακύνθου ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας.

«Το “ναυάγιο” είναι μία ευαίσθητη περιοχή. Είναι η πιο φωτογραφημένη περιοχή του κόσμου, μαζί με 2-3 άλλες ελληνικές παραλίες … Βλέπουμε ένα μοναδικό τοπόσημο να καταστρέφεται και ουσιαστικά το έχουμε αφήσει στην τύχη του … από τον έντονο κυματισμό στην περιοχή … έχει ήδη κοπεί στα δύο ή τρία κομμάτια, έχει διαλυθεί», είπε ο κ. Λέκκας.

Όπως εξήγησε, χωρίς σοβαρά μέτρα προστασίας, «σε λίγο δεν θα υπάρχει παραλία “ναυάγιο” … ήταν πολύ πιο μικρή, διαμορφώθηκε όταν προσάραξε το πλοίο, διαμορφώθηκαν καινούργιες υδροδυναμικές συνθήκες στην περιοχή, είχαμε περισσότερη απόθεση (άμμου) …
Αν φύγει το πλοίο, με την καταστροφή, την διάβρωση, τα κύματα που το διαλύουν σε κομμάτια, θα φύγει και η παραλία, θα διαβρωθεί, δεν θα υπάρχει “ναυάγιο”, αυτός είναι ο μέγιστος κίνδυνος που υπάρχει».

«Πριν το ναυάγιο, πριν 43 χρόνια, η παραλία ήταν πάρα πολύ μικρή … είχαμε κατολισθήσεις από τα ασβεστολιθικά που δομούν τα πρανή και στη συνέχεια ο βράχος θρυματιζόταν και με τα κύματα γινόταν η παραλία.

Αλλά υπήρχε και η αντίθετη διαδικασία, με διάβρωση από τα κύματα. Η παραλία πριν το ναυάγιο είχε πλάτος της τάξης των 10 ως 30 μ. Με το που προσάραξε το πλοίο, εμπόδιζε την μεγάλη διάβρωση. Έτσι, η “τροφοδοσία” με βράχους και κατολισθήσεις, πλάτυνε την παραλία.



Όταν φύγει το πλοίο, τα κύματα θα αρχίσουν ξανά να την διαβρώνουν … θα έχουμε μεγαλύτερη ένταση στην μεταφορά άμμου στον πυθμένα της θάλασσας, που είναι πολύ βαθιά. Και δεν θα μπορούν να αντισταθμίσουν τη χαμένη άμμο οι κατολισθήσεις και η διάβρωση των πρανών. Θα χάσουμε και το πλοίο, που ήδη είναι στα τελευταία στάδια της δομής του, αλλά και την παραλία».

Σημείωσε εξάλλου ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και πάνω στα πρανή, από όπου βλέπουν το ναυάγιο πάνω από 5.000 επισκέπτες ημερησίως την τουριστική περίοδο. «Είναι απαράδεκτες οι συνθήκες, δεν υπάρχει μία εξέδρα ασφαλής, δεν υπάρχει κέντρο πληροφόρησης, ούτε τουαλέτες, πάρκινγκ, χώροι αναψυχής. Είναι τριτοκοσμικές οι συνθήκες … επιτέλους, πρέπει να παρέμβουμε».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X