Κοινωνία

Στη «Hurriyet» πρωτοσέλιδο οι «κατάδικοι της Μόριας» (pics &vid)

Στη «Hurriyet» πρωτοσέλιδο οι «κατάδικοι της Μόριας» (pics &vid)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Aνήμερα της Συνόδου της Βάρνας- κυκλοφορεί σήμερα η Hurriyet, με πρωτοσέλιδο τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Μόρια, περιγράφοντας το hot spot ως μια τεράστια υπαίθρια φυλακή.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα περιγράφει με δραματικούς τόνους τη ζωή προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο υποδοχής στη Λέσβο.

Η «Χουριέτ» αναφέρει στον πρόλογό της :

«Το στρατόπεδο της Μόριας έχει χωρητικότητα 2.000 ατόμων, ωστόσο περίπου 5.000 άνθρωποι από περισσότερες από 10 χώρες -όπως το Ιράν, η Συρία, το Αφγανιστάν, η Αίγυπτος, η Παλαιστίνη, η Αλγερία, η Αιθιοπία, η Σομαλία, το Κονγκό, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν- περιμένουν να γίνει αποδεκτό το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου».

Μάλιστα, η Hurriyet επισημαίνει ότι ελλείψει ηλεκτρικού ρεύματος ο μόνος τρόπος που μπορούν να θερμανθούν είναι να βάλουν φωτιά σε ξύλα που κόβουν από τα ελαιόδεντρα.

Και συνεχίζει περιγράφοντας τις συνθήκες διαβίωσής τους στη Μόρια: «Μολονότι το κέντρο είναι γεμάτο, νέες αφίξεις παρατηρούνται. Και όσοι έρχονται τώρα αναγκάζονται να διαμένουν σε καλοκαιρινές σκηνές…   

Ενώ κάποιοι μπορεί να περιμένουν ακόμα και 3-4 μήνες για να γίνει δεκτό το αίτημα ασύλου», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, εστιάζοντας στο ότι «τα παιδιά παίζουν με τα λουλούδια που έχουν ανθίσει τώρα την άνοιξη, ωστόσο είναι βουτηγμένα στη λάσπη εδώ και πολλούς μήνες.

Σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ η Hurriyet τονίζει ότι ο πολυπληθέστερος πληθυσμός προσφύγων βρίσκεται στη Μυτιλήνη, καθώς στο το νησί των 32.000 κατοίκων, υπάρχει ένας μετανάστης αν οκτώ κατοίκους.

Το άλλο hot-spot στο νησί, στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, είναι ευθύνη του δήμου και σε σύγκριση με την Μόρια, οι πρόσφυγες και οι νησιώτες το αποκαλούν «παράδεισο», σύμφωνα με την Hurriyet.

Κάποιοι προσεύχονται μπροστά στις σκηνές, ή σε μία πόρτα ενώ στον τοίχο γράφει «Σταματήστε την απέλαση» .

Επίσης με έμφαση σημειώνεται ότι Χριστιανοί της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας έχουν κάνει τόπο λατρείας το μικρό εκκλησάκι πάνω στο λόφο.

Ενώ η Λούκα Φοντάνα συντονίστρια των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», φιλοξενεί το δημοσίευμα, η οποία κάνει λόγο για την αυτοκτονία ενός 19χρονου Σύρου μετανάστη, -που έπεσε από κολόνα της ΔΕΗ, αφού προηγουμένως είχε υποστεί ηλεκτροπληξία- πριν από λίγες μέρες και αναφέρει ότι δεν υπάρχουν συνθήκες ασφαλείας και υγιεινής, υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες φοβούνται τα βράδια να πάνε ακόμη και στην τουαλέτα.

«Οι Αφρικανοί ζουν σε μια τεράστια σκηνή. Μπαίνουμε μέσα παρότι μας έχουν προειδοποιήσει ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι επικίνδυνο.»

https://www.facebook.com/hurriyet/videos/10160320277420694/

«Το όλο σκηνικό θυμίζει κοιτώνα φυλακής με ράντζα. Μέσα στη σκηνή τα πάντα είναι σκοτεινά από κάθε άποψη», συνεχίζει το άρθρο, που φιλοξενεί επίσης τη δήλωση ενός 25χρονου μετανάστη από τη Συρία, του Μαχμούτ Χαμαντά, οποίος λέει:

«Δεν ήξερα πόσο άσχημα είναι εδώ. Ηρθαμε στην Ευρώπη για καλύτερα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά εδώ είναι πολύ άσχημη η κατάσταση. Σαν κόλαση φυλακής. Δεν θα ερχόμουν αν το ήξερα» λέει, ο Νεζέλ, που βρίσκεται στη Μόρια εδώ και πέντε μήνες.

Να σημειώσουμε ότι η σημερινή σύνοδος Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να επικεντρωθεί κυρίως στα όσα ζητάει η Άγκυρα από τις Βρυξέλλες για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Και λίγες ώρες πριν τις συναντήσεις με Γιούνκερ – Τουσκ, ο Ερντογάν συνεχίζει το επιθετικό του παραλήρημα, αλλά και την προπαγάνδα από τα Τουρκικά ΜΜΕ.

Πηγή πληροφοριών Hurriyet

Ελένη Νιζάμη

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X