Θέμα

Στη φυλακή για χρέη στην Εφορία: Ποιοι κινδυνεύουν

Στη φυλακή  για χρέη στην Εφορία: Ποιοι κινδυνεύουν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι πολίτες που «ξεχνούν» τις οφειλές τους προς το Ελληνικό Δημόσιο – Εφορία, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φυλάκισης ενώ συμπεριλαμβάνονται πλέον και οι οφειλές που προέρχονται από τη μη εκτέλεση χρηματικών ποινών οι οποίες επιβλήθηκαν από τα δικαστήρια, μαζί με τις προσαυξήσεις από τους τόκους, όπως αναφέρει εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με την οποία αποσαφηνίζει τις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Συγκεκριμένα:

  • Για οφειλές άνω των 100.000 ευρώ, αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης διάρκειας ενός έτους τουλάχιστον.
  • Για οφειλές άνω των 200.000 ευρώ, οι ποινές μπορεί να ξεπεράσουν τα τρία έτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», η αποφυγή ποινής φυλάκισης είναι δυνατή μόνο εάν η οφειλή αποπληρωθεί πλήρως πριν από την εκδίκαση του ποινικού σκέλους της υπόθεσης ή αν η οφειλή ενταχθεί σε ρύθμιση δόσεων.

Οι ποινές φυλάκισης ισχύουν επίσης για τα χρέη προς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς του δημοσίου τομέα.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας θεσπίζει αυστηρότερες κυρώσεις για παραβάσεις που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και το ξέπλυμα χρήματος.

Το πρόστιμο παραμένει στα επίπεδα των 50.000 ευρώ έως 10.000.000 ευρώ, αλλά οι ποινές χρηματικών κυρώσεων για παραβάσεις όπου δεν μπορεί να υπολογιστεί το κέρδος της παράβασης αυξάνονται στα 4.000.000 ευρώ από 1.000.000 ευρώ.

Ειδικότερα, εάν η αξιόποινη πράξη νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή άλλα αδικήματα προς όφελος νομικού προσώπου ή οντότητας από φυσικό πρόσωπο που διαδραματίζει διοικητικό ρόλο σε αυτά ή έχει εξουσία εκπροσώπησής τους επιβάλλονται:

  • Διοικητικό πρόστιμο από 50.000 ευρώ έως 10.000.000 ευρώ. Το πρόστιμο καθορίζεται τουλάχιστον στο διπλάσιο του κέρδους από την παράβαση, εφόσον είναι γνωστό, αλλιώς στα 4.000.000 ευρώ.
  • Ανάκληση ή αναστολή άδειας λειτουργίας ή απαγόρευση επιχειρηματικής δραστηριότητας για έναν μήνα έως δύο έτη ή λύση του νομικού προσώπου ή της οντότητας.
  • Απαγόρευση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για καθορισμένο χρονικό διάστημα.
  • Αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις και άλλα δημόσια προνόμια για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται πάντα, ανεξαρτήτως της επιβολής άλλων κυρώσεων. Οι ίδιες κυρώσεις επιβάλλονται επίσης όταν ένα φυσικό πρόσωπο, που διαδραματίζει οποιονδήποτε από τους ρόλους που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, είναι είτε ηθικός αυτουργός είτε συνεργός στις ίδιες πράξεις.

Επιπλέον, εάν η έλλειψη εποπτείας ή ελέγχου από φυσικό πρόσωπο έχει επιτρέψει την τέλεση από κάποιον άλλο, όπως ιεραρχικά κατώτερο στέλεχος ή εντολοδόχο του νομικού προσώπου ή της οντότητας, πράξεων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή άλλα βασικά αδικήματα προς όφελος τους, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 10.000 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ.

Το ακριβές ποσό του προστίμου καθορίζεται τουλάχιστον στο διπλάσιο του κέρδους που προέκυψε από την παράβαση, εάν είναι γνωστό, ή σε 2.500.000 ευρώ, εάν το κέρδος δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X